GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Savjetnica Angele Merkel: Pripremite se, stiže nova pandemija

Savjetnica Angele Merkel: Pripremite se, stiže nova pandemija
UPOZORENJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 09.02.2021 / 11:50
Autor: SEEbiz / Jutarnji list
BERLIN - Ako želite izbjeći dugotrajni lockdown, odmah morate uvesti još strože mjere, upozorava njemačka virologinja Melanie Brinkmann.

Britanski soj se širi brzo, korona će nas mučiti i u 2022. Brinkmann je članica savjetničkog tima Angele Merkel za borbu protiv pandemije, a sutra najveće europsko gospodarstvo odlučuje što će nakon 15. veljače kad istječe važenje posljednje odluke o lockdownu. Mnogi su očekivali da će se ići u ukidanje lockdowna jer Njemačka ima sjajan pad broja novozaraženih. No, virus ima drugu logiku.

U Europi je na djelu britanski soj koronavirusa, puno zarazniji od starog. Još se ne zna je li britanski soj zarazniji 30 ili 50 posto, kaže njemačka virologinja.

"Ali, čak i sa samo 30 posto, imamo zapravo potpuno novu pandemiju. Nova pandemija takoreći se zagrijava u pozadini, a da je još nismo uspjeli jasno vidjeti. S njom se nećemo moći nositi s mjerama koje su sada na snazi. Ponovno će brojke rasti eksponencijalno pa ćemo morati još rigoroznije sprečavati kontakte. Pitanje je samo hoćemo li to učiniti jednom, odlučno i dosljedno, ili ćemo ući u kratko otvaranje, kao uvod u novo dugo zatvaranje", tumači Melanie Brinkmann u intervjuu u posljednjem broju njemačkog Der Spiegela.

Drugim riječima, savjetnica Angele Merkel zalaže se za to da se odmah proglasi potpuna karantena, sveobuhvatna i kratka. Ako se to ne učini, ako se bude oklijevalo, britanski soj natjerat će nas u dugotrajni neželjeni lockdown. I to ne samo Njemačku jer se britanski soj (i drugi sojevi) širi Europom.

Melanie Brinkmann predstavnica je inicijative No Covid, koju ne treba brkati sa Zero Covid. Na posljednjem sastanku njemačke kancelarke Angele Merkel sa 16 premijera saveznih pokrajina 18. siječnja predstavila im je strateški dokument inicijative No Covid. Riječ je o skupini 13 znanstvenika iz više disciplina koji ne vjeruju da se može živjeti s virusom. Nije dovoljno spustiti broj novozaraženih ispod 50 na 100.000 stanovnika u tjedan dana.

To bi bilo kobno jer bi brojke odmah porasle, a to bi nas ustvari natjeralo u neku vrstu trajnog lockdowna s kratkim pauzama za predah, što bi se proteglo i na 2022. godinu, upozorava Melanie Brinkmann. Alternativa je strogi i kratki lockdown.

Znanstvenici iz inicijative No Covid predlažu "dosljednu primjenu strategije izbjegavanja kontakata" kako bi se brojke vrlo brzo smanjile, na manje od deset u tjedan dana. Tada bi epidemiolozi mogli doista opet pratiti lance zaraze i svi bismo se mogli vratiti svojim životima - barem onako kako smo to mogli u ljeto prošle godine, tumači Brinkmann. Sa sadašnjim polovičnim mjerama treba prestati, poručuje ona.

U pitanju je samo nekoliko tjedana prije nego što se visokozarazni soj proširi Njemačkom, upozorila je kancelarku i premijere pokrajina.

"To sam jasno rekla: mutanti iz Velike Britanije i drugi će nas pregaziti, virus je dobio raketni pogon. Sad je pitanje možemo li dobiti na vremenu, možemo li zaustaviti trijumfalno napredovanje novih sojeva? (...) Objasnila sam da je svejedno imamo li sada 0,5 ili 1,5 posto: dogodit će se kao u Engleskoj, sojevi će prevladati. To je zakon prirode", ističe njemačka virologinja Melanie Brinkmann.

Tagovi: Melanie Brinkmann, Angela Merkel, britanski soj koronavirusa, koronavirus u Njemačkoj, lockdown
PROČITAJ I OVO
Njemački mediji: Plenković će imati velike muke kako bi sastavio većinu
ODJECI
Njemački mediji: Plenković će imati velike muke kako bi sastavio većinu
BERLIN - Mediji s njemačkoga govornog područja u analizama izbora u Hrvatskoj ukazuju na predstojeće mukotrpno sastavljanje vlade i ne isključuju mogućnost novih izbora.
Milinović: Ustavni sud vraća nas u kaljužu
PORUKE
Milinović: Ustavni sud vraća nas u kaljužu
ZAGREB - Ne stišavaju se reakcije na odluku Ustavnog suda da Zoran Milanović ne može biti mandatar i predsjednik Vlade.
Preminula Bojana Janković
IN MEMORIAM
Preminula Bojana Janković
BEOGRAD - Beživotno telo B.J. (1977) pronađeno je sinoć oko 19 u stanu u Ulici Đure Daničića, u Starom gradu.
Direktor CIA-e: Realan rizik da bi Ukrajina mogla izgubiti rat do kraja 2024.
RIZICI
Direktor CIA-e: Realan rizik da bi Ukrajina mogla izgubiti rat do kraja 2024.
WASHINGTON - Direktor američke Središnje obavještajne agencije (CIA) William Burns upozorio je da postoji "realni rizik" da bi Ukrajinci mogli izgubiti rat od Rusije na bojnom polju do kraja 2024. godine.
Preminuo Brano Mićunović
IN MEMORIAM
Preminuo Brano Mićunović
BUDVA - Taj Nikšićanin imao je razvijen biznis u Crnoj Gori, ali je najčešće pominjan kao osoba koja je rukovodila organizovanim kriminalom.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE