GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Saudijski princ najavio jaču suradnju s Hrvatskom

Saudijski princ najavio jaču suradnju s Hrvatskom
SURADNJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 16.02.2022 / 14:31
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Saudijski ministar vanjskih poslova, princ Faisal bin Farhan Al Saud rekao je u srijedu u Zagrebu da njegova zemlja treba jačati gospodarsku suradnju s Hrvatskom i biti ovdje poslovno aktivnija.

Princ Faisal bin Farhan Al Saud prvi je ministar vanjskih poslova Kraljevine Saudijske Arabije u posjetu Hrvatskoj. U Zagrebu se danas sastao s kolegom Gordanom Grlićem Radmanom.

Saudijski ministar Faisal bin Farhan Al Saud rekao je da je sa šefom hrvatske diplomacije razgovarao o tome "kako bi saudijske tvrtke mogle biti aktivnije u Hrvatskoj".

Zagreb i Rijad uskoro bi trebali potpisati Opći sporazum o suradnji, koji će "koristiti našim zemljama", rekao je Radman koji će ove godine ići u uzvratni posjet saudijskom kolegi. Tom prilikom će se organizirati gospodarski forum u Saudijskoj Arabiji.

"Hrvatska pridaje veliku važnost prvom posjetu kao važnom koraku prema intenziviranju naših odnosa", rekao je Grlić Radman na Zrinjevcu.

Hrvatska i Saudijska Arabija su "prijateljske zemlje, bez otvorenih pitanja" i s "potencijalom unaprjeđenja gospodarskih odnosa", istaknuo je.

Saudijski ministar rekao je da u viziji S. Arabije 2030. diverzifikacija gospodarstva, pri čemu će se staviti naglasak na druga područja poput turizma.

"U turizmu je Hrvatska vrlo iskusna s obzirom na njezinu prekrasnu obalu", rekao je Faisal bin Farhan Al Saud i dodao da bi Hrvatska svojim "iskustvom i stručnjacima" mogla i na tom polju surađivati sa S. Arabijom.

Ministri su razgovarali prvenstveno o gospodarskoj suradnji, ali i o situaciji na Bliskom istoku te na jugoistoku Europe. Grlić Radman je zahvalio saudijskom kolegi jer su poslali 11,5 tona zaštitnih maski Hrvatskoj u pandemiji.

Grlić Radman je istaknuo također da se Hrvatska "oduvijek odnosila prema islamu s najvećim poštovanjem i uvažavanjem" i dodao da su "hrvatski put uspješnog religijskog suživota" prepoznale i druge zemlje.

Saudijski ministar vanjskih poslova susret će se i s premijerom Andrejom Plenkovićem i predsjednikom Hrvatskog sabora Gordanom Jandrokovićem.

Dvije zemlje očito jačaju diplomatske odnose jer je u studenome u Zagrebu bio saudijski ministar za vjerska pitanja Abdullatif bin Abdulaziz Al-Šeik, što je bio prvi službeni posjet nekog saudijskog ministra Hrvatskoj.

Fotografija: Davorin Višnjić, Pixsell

Tagovi: Faisal bin Farhan Al Saud, Saudijska Arabija, Gordan Grlić Radman
PROČITAJ I OVO
Puhovski: Penava nedovoljno kapacitiran za situaciju u kojoj se našao
ANALITIČARI
Puhovski: Penava nedovoljno kapacitiran za situaciju u kojoj se našao
ZAGREB - "Penava je, jednostavno rečeno, nesuvisli desničar. "
Penava: Nemamo ništa protiv manjina, imamo protiv SDSS-a
DOMOVINSKI POKRET
Penava: Nemamo ništa protiv manjina, imamo protiv SDSS-a
ZAGREB - "Spremni smo na formiranje stastavljanje buduće većine i Vlade, spremni i na četiri godine u oporbi, ali spremni i na nove izbore."
Vučić divljao u Vijeću sigurnosti; na kraju je morao ušutjeti
DIVLJANJE
Vučić divljao u Vijeću sigurnosti; na kraju je morao ušutjeti
NEW YORK - Na današnjoj redovnoj sjednici Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda o Kosovu došlo je do verbalnog okršaja između predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i predsjedavajuće sjednicom, Vanesse Frazier s Malte.
Jokić: Jedini izlaz iz ove situacije su novi izbori
STAVOVI
Jokić: Jedini izlaz iz ove situacije su novi izbori
ZAGREB - Ravnatelj Instituta za društvena istraživanja Boris Jokić za Dnevnik Nove TV komentirao je postizbornu situaciju u Hrvatskoj.
Dabro: Domovinski pokret spreman je sastaviti vladu s HDZ-om
KOALICIJA
Dabro: Domovinski pokret spreman je sastaviti vladu s HDZ-om
ZAGREB - Domovinski pokret (DP) spreman je sastaviti vladu s HDZ-om, te sutra kreće u službene pregovore sa svim strankama, poručio je glavni tajnik i izabrani saborski zastupnik DP-a Josip Dabro u ponedjeljak ispred sjedišta stranke u kojem traje sjednica Predsjedništva.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE