GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Šarec: Slovenija ostaje u svim međunarodnim misijama

Šarec: Slovenija ostaje u svim međunarodnim misijama
ODLUKE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 10.01.2020 / 14:25
Autor: SEEbiz / H
LJUBLJANA - Slovenija i dalje ostaje u svim međunarodnim vojnim misijama, izjavio je u petak slovenski premijer Marjan Šarec pošto su se u četvrtak u domovinu vratili slovenski vojnici iz Iraka, što je zbog nekih "šumova u komunikaciji" izazvalo dosta kontroverzi i kritika.

Šestorica slovenskih vojnika koji su bili sa ostalim članicama koalicije smješteni u bazi u Erbilu na sjeveru Iraka sinoć je vladinim zrakoplovom iz Istanbula, kamo ih je iz Erbila preveo saveznički avion, prebačeno u Ljubljanu, objavili su mediji.

Slovenija se za evakuaciju odlučila nakon iranskog raketnog napada na bazu u Etrilku u noći na srijedu, a prvo je bilo predviđeno da se izvede zajedno s evakuacijom njihovih njemačkih kolega, od čega se odustalo nakon što je Njemačka zbog smirivanja stanja u Iraku od toga odustala, kazao je Šarec.
Ne radi se o povlačenju i Slovenija će i dalje ostati prisutna u svim misijama koje povećavaju ugled slovenske vojske i Slovenije u svijetu i moramo se ponašati kao vjerodostojan partner kako bi naši partneri na nas mogli računati, kazao je Šarec, prenose slovenski mediji.

Ministar obrane Karl Erjavec kazao je u četvrtak da bi novi kontingent slovenskih vojnika mogao biti upućen u Irak 1. veljače, a možda i prije ako se prilike u toj državi smire kako bi mogli sudjelovati u obučavanju kurdistanskih snaga na sjeveru Iraka, što im je u posljednje vrijeme bilo onemogućeno.

Slovenska opozicija dosta je kritična prema odluci ministarstva obrane i predsjednika Boruta Pahora da se slovenski vojnici iz Erbila privremeno povuku, na što se nisu odlučile ostale saveznice koje imaju vojnike na sjeveru Iraka, te zbog šumova u javnoj komunikaciji kojom su visoki dužnosnici to u različitim prilikama nazivali evakuacijom, povlačenjem ili relokacijom, a kritike su osobito bile upućene ministru Erjavcu.

Šarec je kazao da je kritičan prema prevelikom uključivanju javnosti i komunikaciji visokih dužnosnika u tom slučaju, te da je bilo bolje da se o pitanju raspravljalo iza zatvorenih vrata, a onda javnosti u Sloveniji objavilo konačnu odluku.
Neizravno je privremeno povlačenje iz Erbila i stanje u slovenskoj vojsci komentirao vođa opozicije i bivši premijer Janez Janša koji je na svom twitter profilu ocijenio da obučenost slovenskih vojnika i stanje u slovenskoj vojsci nisu na zadovoljavajućoj razini.

Tagovi: Marjan Šarec, Vojska Slovenije, Vlada Slovenije
PROČITAJ I OVO
Plenković o ograđenom Markovom trgu: Što ne otvorimo Pantovčak?
PREMIJER
Plenković o ograđenom Markovom trgu: Što ne otvorimo Pantovčak?
ZAGREB - Glavna vladajuća stranka HDZ predala je u rano popodne izborne liste Državnom izbornom povjerenstvu, a medijima se nakon predaje obratio predsjednik te stranke Andrej Plenković.
Pupovac izgubio živce nakon predaje liste
NERVOZA
Pupovac izgubio živce nakon predaje liste
ZAGREB - Samostalna demokratska srpska stranka (SDSS) održala je konferenciju za novinare na kojoj su Milorad Pupovac, Dragana Jeckov i Anja Šimpraga predstavili izborni program za predstojeće parlamentarne izbore.
Udvostručena dobit Huaweija u 2023.
UZLET
Udvostručena dobit Huaweija u 2023.
PEKING - Kineska telekomunikacijska tvrtka Huawei objavila je u petak da se njena neto dobit za 2023. više nego udvostručila zahvaljujući boljoj ponudi proizvoda.
Poljska digla borbene avione zbog ruskih projektila
RAT U UKRAJINI
Poljska digla borbene avione zbog ruskih projektila
VARŠAVA - Ruske snage rano u petak gađale su infrastrukturu u okrugu Kamjanske blizu ukrajinskog grada Dnjipra, pri čemu je najmanje jedna osoba ozlijeđena, rekao je regionalni guverner, dok je medijska kuća Suspilne izvijestila o eksplozijama i u Ivano-Frankovskoj i Hmeljničkoj oblasti.
Lavrov: Ukrajinski mirovni plan je besmislen
OCJENE
Lavrov: Ukrajinski mirovni plan je besmislen
MOSKVA - Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov izjavio je da je mirovni plan koji je predložila Ukrajina besmislen jer se temelji na neprihvatljivim idejama poput povlačenja Moskve iz područja koja je zauzela.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE