GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Šangaj zbog širenja covida poziva građane da ostanu kod kuće za Božić

Šangaj zbog širenja covida poziva građane da ostanu kod kuće za Božić
KORONA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 24.12.2022 / 09:26
Autor: SEEbiz / H
ŠANGAJ - Šangajske vlasti pozvale su građane da ovaj vikend ostanu kod kuće, u tom najmnogoljudnijem kineskom gradu s najviše stanovnika dok covid-19 bjesni širom zemlje nakon ukidanja strogih ograničenja.

Podružnica šangajske općinske zdravstvene komisije pozvala je u subotu posebice mlade da izbjegavaju okupljanja zbog lakog širenja koronavirusa i niskih temperatura.

Božić se u Kini ne slavi tradicionalno, ali je uobičajeno da mladi parovi i neke obitelji provode blagdan zajedno.

Varijanta omikron tjednima se širi nakon što su vlasti iznenada prekinule svoju politiku nulte tolerancije covida ukinuvši stroge zahtjeve testiranja i ograničenja putovanja dok Kina postaje posljednja velika zemlja koja će živjeti s virusom.

Iako su mnogi pozdravili popuštanje mjera, obitelji i zdravstveni sustav nisu bili spremni za val zaraze koji je slijedio. Bolnice nemaju dovoljno kreveta ni zaliha krvi, u ljekarnama nema dovoljno lijekova, a vlasti se utrkuju u izgradnji klinika.


U Šangaju se obično održava veliki božićni sajam u luksuznoj trgovačkoj četvrti.

Ali širenje omikrona kvari slavlja.


Mnogi restorani u Šangaju otkazali su božićne zabave koje su inače organizirane za stalne posjetitelje, dok su hoteli ograničili rezervacije zbog manjka osoblja, rekla je Jacqueline Mocatta, koja radi u ugostiteljstvu.


"Postoji samo određeni broj gostiju koji možemo primiti s obzirom na našu radnu snagu, jer je većina zaposlenika trenutno bolesna", rekla je.

Sumnja u službene podatke

Korisnici se na društvenim mrežama žale da će ostati kod kuće jer je većina njihovih prijatelja pozitivna na covid.

"Prvo sam planirao otići u Šangaj za Božić, ali sada mogu samo ležati u krevetu", napisao je jedan korisnik na Weibu, kineskoj društvenoj mreži sličnoj Twitteru.

Broj zaraženih u Kini vjerojatno je veći od milijun dnevno s više od 5000 smrtnih slučajeva dnevno, što je "potpuni kontrast" službenim podacima, objavila je ovog tjedna britanska tvrtka za zdravstvene podatke Airfinity.

Kineske nacionalne zdravstvene vlasti u subotu su izvijestile o 4128 simptomatskih zaraza covidom-19 dnevno te su rekle da nema smrtnih slučajeva četvrti dan zaredom.


Bloomberg News izvijestio je u petak da je prošli tjedan u jednom danu moglo biti zaraženo gotovo 37 milijuna ljudi, pozivajući se na procjene zdravstvenih vlasti.

Tagovi: Šangaj, koronavirus u Šangaju
PROČITAJ I OVO
Vučić divljao u Vijeću sigurnosti; na kraju je morao ušutjeti
DIVLJANJE
Vučić divljao u Vijeću sigurnosti; na kraju je morao ušutjeti
NEW YORK - Na današnjoj redovnoj sjednici Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda o Kosovu došlo je do verbalnog okršaja između predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i predsjedavajuće sjednicom, Vanesse Frazier s Malte.
Jokić: Jedini izlaz iz ove situacije su novi izbori
STAVOVI
Jokić: Jedini izlaz iz ove situacije su novi izbori
ZAGREB - Ravnatelj Instituta za društvena istraživanja Boris Jokić za Dnevnik Nove TV komentirao je postizbornu situaciju u Hrvatskoj.
Dabro: Domovinski pokret spreman je sastaviti vladu s HDZ-om
KOALICIJA
Dabro: Domovinski pokret spreman je sastaviti vladu s HDZ-om
ZAGREB - Domovinski pokret (DP) spreman je sastaviti vladu s HDZ-om, te sutra kreće u službene pregovore sa svim strankama, poručio je glavni tajnik i izabrani saborski zastupnik DP-a Josip Dabro u ponedjeljak ispred sjedišta stranke u kojem traje sjednica Predsjedništva.
Hrebak: DP nije dobio bezgraničnu podršku kako bi ideološki mijenjao društvo
PORUKE
Hrebak: DP nije dobio bezgraničnu podršku kako bi ideološki mijenjao društvo
ZAGREB - Dario Hrebak (HSLS) koalicijski partner HDZ-a kazao je kako se danas čuo s premijerom Andrejom Plenkovićem te da sada kada je kampanja završila, emocije treba staviti na stranu i treba uključiti zdravi razum.
Pavliček: Uvjeren sam da se HDZ neće odreći manjinaca
PORUKE
Pavliček: Uvjeren sam da se HDZ neće odreći manjinaca
ZAGREB - Predsjednik Hrvatskih suverenista Marijan Pavliček gostovao je u Newsroomu kod Anke Bilić Keserović gdje su razgovarali o tome tko bi i kako mogao formirati Vladu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE