GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Sanader državi predao čak deset skupocjenih satova

Sanader državi predao čak deset skupocjenih satova
SATOVI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 20.04.2019 / 07:43
Autor: SEEbiz / Jutarnji list
ZAGREB - Bivši premijer i predsjednik HDZ-a Ivo Sanader, koji je u zatvoru nakon pravomoćne presude u slučaju "Planinska", u svom mandatu predsjednika Vlade dobio je na poklon od drugih državnika čak 10 ručnih satova.

Njihova vrijednost je viša od 500 kuna pa su postali vlasništvo države, a čuvaju se u sefu u Banskim dvorima.

Vidljivo je to iz Vladina odgovora na zastupničko pitanje Ivana Pernara iz Živog zida, postavljeno još u studenom prošle godine, nakon što se i sam našao u situaciji da mu je darovan luksuzni sat.

Naime, Pernar je na dar od katarskog emira dobio skupocjeni sat Chopard, vrijedan nešto više od 30.000 kuna, a nakon što su ga mediji upozorili da ne smije zadržati dar skuplji od 500 kuna, taj sat je predao Hrvatskom saboru.

Pernar je Vladu pitao koliko su satova skupljih od 500 kuna dobili bivši premijeri Sanader, Milanović i Orešković i koja im je vrijednost. Vlada je odgovorila da je Sanader u evidenciju darova predao deset ručnih satova, a u evidenciji darova nema evidentiranih satova za Jadranku Kosor, Zorana Milanovića i Tihomira Oreškovića.

Uz Sanadera, jedan skupi sat je predao i bivši HNS-ov potpredsjednik Vlade i ministar gospodarstva Radimir Čačić, bivši SDP-ov ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić predao je dva ručna sata, a bivša HNS-ova ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić predala je jedan ručni sat.

"Za predane ručne satove nije izvršena procjena vrijednosti", kažu u Vladi.

Poznato je da je Sanader jedan zlatni sat dobio od bivšega francuskog predsjednika Chiraca, koji se zajedno s ostalim protokolarnim darovima vrjednijim od 500 kuna, među kojima je i srebrna zdjela koju mu je poklonio bivši američki predsjednik George Bush, čuva u sefu u Banskim dvorima. Također je poznato da je jedna od prvih Sanaderovih afera bila vezana uz satove jer se javnost pitala otkud hrvatskom premijeru najmanje 15 luksuznih satova, koji su tada vrijedili gotovo 200.000 eura, a nisu bili prijavljeni u imovinskoj kartici.

Prema važećoj Uredbi o darovima koje prime dužnosnici, sve vrjednije od 500 kuna postaje vlasništvo države, a primljeni dar predaje se na korištenje tijelu u kojem dužnosnik obnaša dužnost, najkasnije osam dana od primitka dara. O primopredaji se izdaje potvrda.

Tagovi: Ivo Sanader, skupocjeni satovi
PROČITAJ I OVO
Vlada u ponedjeljak o otpisu režija; Ćorić: Ne brinite za račune za grijanje
REŽIJE
Vlada u ponedjeljak o otpisu režija; Ćorić: Ne brinite za račune za grijanje
ZAGREB - Vlada će na sjednici u ponedjeljak usvojiti zaključak koji se odnosi na otpis režijskih troškova vezanih za energiju na potresom pogođenim područjima, rekao je u petak Hini glasnogovornik Vlade Marko Milić.
Bačen Molotovljev koktel na restoran u Savamali
POŽAR
Bačen Molotovljev koktel na restoran u Savamali
BEOGRAD - Nepoznati napadač je večeras razbio izlog i ubacio Molotovljev kokotel u restoran “Dudurudu” u Savamali, prenose mediji.
Italija produljila restrikcije zbog pandemije
RESTRIKCIJE
Italija produljila restrikcije zbog pandemije
RIM - Italija je do 15. veljače produljila niz restrikcija zbog pandemije koronavirusa, uključujući nošenje zaštitnih maski i noćni policijski sat, ukazom koji je u petak potpisao premijer Giuseppe Conte.
Trump napušta Washington na dan inauguracije
ODLAZAK
Trump napušta Washington na dan inauguracije
WASHINGTON - Američki predsjednik Donald Trump planira napustiti Washington na dan inauguracije, 20. siječnja, u jutarnjim satima, nakon što je odlazak prvotno bio planiran za 19. siječnja, kazao je u petak izvor iz predsjednikovog okruženja.
Lauc: DORH treba kazneno goniti sve koji su širili strah od korone
STAVOVI
Lauc: DORH treba kazneno goniti sve koji su širili strah od korone
ZAGREB - Član Vladinog savjeta za borbu protiv korone, molekularni biolog Gordan Lauc, založio se za to da se počne kažnjavati sve koji šire strah zbog širenja koronavirusa. Lauc se tijekom pandemije prometnuo u jednog od najistaknutijih protivnika oštrih mjera za suzbijanje virusa.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE