GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Samobor uvodi otpadomjere te odvojeno prikupljanje otpada za cijelo područje grada

Samobor uvodi otpadomjere te odvojeno prikupljanje otpada za cijelo područje grada
POTEZI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 24.09.2022 / 09:02
Autor: SEEbiz
SAMOBOR - Komunalac Samobor u prvoj polovici sljedeće godine uvodi kompletno novi sustav prikupljanja otpada, a najveća novost su širenje područja odvojenog prikupljanja otpada na cijelo područje grada te otpadomjeri za višestambene zgrade.

Radi se velikim zajedničkim spremnicima za višestambene objekte koji će evidentirati svako ubacivanje otpada. Na ovaj način otpadomjer prati odlaganje prema svakom korisniku i omogućuje formiranje mjesečnih računa prema stvarno predanoj količini otpada. Po prvi put se odvojeno prikupljanje otpada uvodi i na cijelom području grada, a stanovnici u obiteljskim kućama će dobiti posebne kante za plastiku, papir i miješani komunalni otpad.

„Samobor je za nas Samoborce najljepši grad, a to mišljenje dijele i brojni posjetitelji koji nam svakodnevno dolaze u goste. Zbog toga jako pazimo na sliku grada i ponosna sam što među prvima uvodimo ovako napredan sustav prikupljanja otpada. Želim pohvaliti i novog direktora Komunalca Samobor, jer je prije kalkulacije novih cijena napravio velike uštede u poduzeću kroz restrukturiranje i smanjenje broja zaposlenih. Još u siječnju ove godine imali smo kalkulaciju bivšeg direktora na 104,08 kuna, a sada je to spušteno na 79,87 kuna. Time je pokazao ono što smo i očekivali od njega u trenutku kad smo ga potvrdili na ovom radnom mjestu - da je stručan i da će raditi u korist građana. To je način rada kakav sam zagovarala u kampanji i drago mi je da svoja obećanja provodimo u djela“ – izjavila je gradonačelnica Petra Škrobot na konferenciji za novinare prilikom predstavljanja novog sustava prikupljanja otpada.

Direktor Komunalca Samobor Renato Raguž istaknuo je kako za razliku od drugih gradova, pogotovo Zagreba, samoborski sustav gospodarenja otpadom nije prilagođavan davatelju usluge već građanima. Građani ne trebaju iz pričuve financirati izgradnju bokseva za otpad, kao što je to slučaj u Zagrebu, ne trebaju kupovati plastične vrećice, a komunalac Samobor u potpunosti brine o kontejnerima, otpadomjerima i kontroli sustava.

„Zakonska je obveza svih jedinica lokalne samouprave uvesti nove cjenike koji sadrže cijenu obvezne minimalne javne usluge, takozvani fiksni dio te da se odredi cijena za količinu predanog miješanog komunalnog otpada - takozvani varijabilni dio. Mi u Samoboru tome smo pristupili na za građane najbolji mogući način: nema skrivenih troškova, nema dodatnih kupovina vrećica ili bokseva, ne igramo se tzv. „sitnim slovima“, odnosno omjerima fiksnog i varijabilnog dijela. U konačnici će građani dobiti trenutno najbolju moguću uslugu te transparentnu i fer cijenu“ – izjavio je Renato Raguž i ponovio kako su prije pripreme cjenika napravili uštede u Komunalcu, što nije bilo nimalo lako s obzirom na zatečeno stanje u kojem, da se ništa nije promijenilo, bi rashodi službe za gospodarenje otpadom bili 50% veći od prihoda.

„Bilo bi najlakše sve to prebaciti na leđa građana, kao što je to bio prijedlog bivše uprave Komunalca od 104,08 kuna koji sam zatekao pri preuzimanju funkcije, ali i vodstvo Grada i ja osobno smatram da bi to bilo izbjegavanje odgovornosti. Zato smo i sve napravili da spustimo tu cijenu za čak 22%. U novom sustavu predviđamo i brojna umanjenja cijena koje služe za dodatnu motivaciju korisnicima pri razvrstavanju i odvajanju otpada. Konkretno, umanjit će se cijena za sve koji kompostiraju i to od 1 do 3 eura, ovisno o području, a čak 50% umanjenja varijabilnog dijela cijene biti će omogućeno svima onima koji imaju djecu do dvije godine starosti i to zbog potrebe odlaganja pelena. Isto će vrijediti i za odrasle s problemom inkontinencije.“

Novi sustav pokriva cijelo područje grada Samobora, podijeljeno u tri područja. Direktor Komunalca je istaknuo i kako vjeruje da će ovaj novi model stvoriti novu naviku kod korisnika i osvijestiti ih kako kroz odvajanje papira, plastike i dugog korisnog otpada mogu smanjiti udio miješanog otpada te time dugoročno utjecati i na cijenu odvoza otpada.

Inače, fiksni dio cijene odnosi se na redovitost usluge, besplatno zaprimanje otpada u reciklažnim dvorištima, besplatnu uslugu odvoza glomaznog otpada na kućnom pragu, besplatan odvoz i obradu reciklabilnih vrsta otpada te nabavu i održavanje opreme i za taj dio će korisnici u kategoriji kućanstva od prve polovice iduće godine mjesečno plaćati 10,60 eura, a nekućanstva 11,98 eura. Varijabilni dio cijene omogućuje pokrivanje troška obrade prikupljenog miješanog komunalnog otpada i glomaznog otpada i taj dio će biti 0.02 eura po litri predanog otpada za kućanstva i nekućanstva. U kalkulaciju je uračunato opterećenje kroz novu državnu regulaciju, porast troškova kao što su troškovi goriva, materijala i odlaganja otpada te saniranje lošeg poslovanja bivše uprave.

Tagovi: Samobor, otpadomjeri, odvajanje otpada, gospodarenje otpadom, Renato Raguž, komunalac Samobor, Petra Škrobot
PROČITAJ I OVO
Rat za čistačice ususret turističkoj sezoni
TEŠKA BORBA
Rat za čistačice ususret turističkoj sezoni
SPLIT - Još malo je ostalo do početka turističke sezone, a tko nije pronašao radnu snagu nada se da ću u zadnji tren pronaći najbolje radnike. Uz konobare, među najtraženijima su i čistačice apartmana.
Putin: Postavljamo taktičko nuklearno oružje u Bjelorusiju
ZAOŠTRAVANJE
Putin: Postavljamo taktičko nuklearno oružje u Bjelorusiju
MOSKVA - Moskva i Minsk dogovorili su postavljanje taktičkog nuklearnog oružja na teritoriju Bjelorusije, rekao je ruski predsjednik Vladimir Putin u intervjuu na TV kanalu Rossiya 24.
Hamburg: Klimatski prosvjedi postali nasilni (VIDEO)
NASILJE
Hamburg: Klimatski prosvjedi postali nasilni (VIDEO)
Hamburg: Klimatski prosvjedi postali nasilni (VIDEO)
HAMBURG - Klimatski aktivisti iz pokreta Last Generation blokirali su u subotu mostove na Elbi u njemačkom sjevernom lučkom gradu Hamburgu.
Budimpešta se protivi euroatlantskim integracijama Kijeva zbog škola na mađarskom
PROTIVLJENJE
Budimpešta se protivi euroatlantskim integracijama Kijeva zbog škola na mađarskom
BUDIMPEŠTA - Budimpešta neće podržati kandidaturu Kijeva za euroatlantske integracije sve dok su ugrožene škole na mađarskom jeziku u Ukrajini, rekao je ministar vanjskih poslova Peter Szijjarto pomoćnici glavnog tajnika UN-a za ljudska prava, prenosi agencija MTI u subotu.
Milanović: TKo god dirne Daytonski sporazum, mi ćemo mu se suprotstaviti
PORUKE
Milanović: TKo god dirne Daytonski sporazum, mi ćemo mu se suprotstaviti
DERVENTA - Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović učestvovao je danas u obilježavanju 31. godišnjice osnivanja 103. brigade Hrvatskog vijeća obrane Derventa koju je odlikovao Redom Nikole Šubića Zrinskog te poručio da je Daytonski sporazum i dalje vrlo važan i da će ga Hrvatska braniti.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE