GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

SAD ne vidi povećanu opasnost od ruskog nuklearnog oružja

SAD ne vidi povećanu opasnost od ruskog nuklearnog oružja
STAVOVI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 24.02.2022 / 18:01
Autor: SEEbiz / H
WASHINGTON - Sjedinjene Američke Države ne vide povećanu prijetnju od ruskog nuklearnog oružja, rekao je u četvrtak visoki dužnosnik američkog ministarstva obrane.

"Ne vidimo povećanu opasnost u tom pogledu", odgovorio je neimenovani dužnosnik na pitanje o tome jesu li ruske nuklearne snage u stanju povećane pripravnosti.

Dodao je da ruska ofenziva u Ukrajini ima za cilj "odrubiti glavu" vladi u Kijevu i umjesto nje uspostaviti režim povoljan za Moskvu,

Ruska vojska započela je napad s oko 100 udara balističkih projektila usmjerenih, prema njegovim riječima, uglavnom na vojnu infrastrukturu.

Početna faza, rekao je, usredotočena je na ključne gradove i Pentagon očekuje da će Rusi napasti glavni grad Kijev.

"Nikad nismo vidjeli ovakav manevar nacija država-nacija-država od Drugog svjetskog rata, zasigurno ništa ove veličine, opsega i razmjera", rekao je.

Dosad, rekao je, Rusi još nisu ušli u zapadnu Ukrajinu i nema "naznaka" amfibijskog napada na jugu s Crnog mora.

Američki dužnosnik nije dao procjenu štete koju je pretrpjela ukrajinska vojska. “Vidjeli smo znakove da se opiru i uzvraćaju”, rekao je.

Litvansko ministarstvo obrane objavilo je da je SAD rasporedio mlažnjake F-35 u Estoniji i Litvi u četvrtak te da je produžen boravak postojećih postrojbi u regiji.

Najmoderniji američki mlažnjaci F-35 nisu nikada prije bili raspoređeni u baltičkim zemljama.

Petstotinjak američkih vojnika s tenkovima Abrams i oklopnim vozilima Bradley poslani su u Litvu prošle godine, a trebali su je napustiti u travnju.

Zasad nije jasno dokad će u Litvi ostati te postrojbe.

Tagovi: rusko nuklearno oružje, Ukrajina
PROČITAJ I OVO
Izvori: DP bi se mogao podijeliti
NESLUŽBENO
Izvori: DP bi se mogao podijeliti
ZAGREB - Domovinski pokret održao je prvu rundu službenih pregovora s HDZ-om. Iz DP-a su tvrdili da nema raskola i da kod njih vlada zajedništvo, no neslužbene informacije ipak govore nešto drugačije.
Plenković: Korumpirana ljevica želi porobiti institucije
JASNA PORUKA
Plenković: Korumpirana ljevica želi porobiti institucije
ZAGREB - Poručio je da će HDZ imati "dovoljno ruku" i sastaviti parlamentarnu većinu, naglasivši da razgovore vodi s ozbiljnima i odgovornima, no neće s Mostom, Možemo! i SDP-om koje je nazvao korumpiranima jer "žele porobiti neovisne institucije".
U Hrvatsku stiglo prvih šest Rafalea: Hrvatsko nebo je sada sigurnije
AVIONI
U Hrvatsku stiglo prvih šest Rafalea: Hrvatsko nebo je sada sigurnije
ZAGREB - Prvih šest od ukupno dvanaest višenamjenskih borbenih aviona Rafale u četvrtak je stiglo u Hrvatsku, dvije godine i pet mjeseci nakon potpisivanja ugovora s Francuskom vrijednog više od milijardu eura, a dolazak zadnjih od ugovorenih aviona očekuje se početkom sljedeće godine.
Hrebak: Samo su dvije opcije
PORUKE
Hrebak: Samo su dvije opcije
ZAGREB - Prije osam dana održani su parlamentarni izbori. Vladu još nemamo, a šanse da je sastave imaju i HDZ-ova i SDP-ova koalicija.
Ressler: Neće biti moguće sve što želi DP
JASNA PORUKA
Ressler: Neće biti moguće sve što želi DP
ZAGREB - Europarlamentarac Karlo Ressler (HDZ/EPP) kandidat je i na ovim europskim izborima, a u Strasbourgu je za N1 komentirao što na njima očekuje.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE