GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

SAD konačno otvara kopnene granice

SAD konačno otvara kopnene granice
GRANICE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 07.11.2021 / 19:12
Autor: SEEbiz / H
WASHINGTON - Sjedinjene Države pripremaju se u ponedjeljak ponovo otvoriti svoje kopnene i zračne granice putnicima cijepljenima protiv covida-19, okončavajući 20 mjeseci restrikcija koje su posebno loše primljene Europi, Meksiku i Kanadi.

Razdvojene obitelji, poremećeni poslovni odnosi, onemogućene profesionalne ambicije, "zabrana putovanja" koju je početkom 2020. uveo Donald Trump i zatim potvrdio njegov nasljednik Joe Biden, naišla je na oštre kritike i postala simbol zbunjenosti izazvane pandemijom.

Da se zaštiti od zemalja najzahvaćenijih covidom-19, Trump je uveo ograničenja na dolaske iz Kine u veljači 2020. Zatim su 13. ožujka na red došle europske zemlje šengenskog prostora, a kasnije Velika Britanija i Irska, dok su kopnene granice s Meksikom i Kanadom bile većinu vremena zatvorene.

Sa svim tim zemljama SAD ima značajnu trgovinsku razmjenu.

"Bilo je jako teško, samo želim vidjeti sina", rekla je Britanka Alison Henry (63) koja će u ponedjeljak otputovati u posjet sinu u New Yorku nakon 20 mjeseci.

U brojnim obiteljima s obje strane Atlantika vlada uzbuđenje prije obiteljskih okupljanja. Iz Sjedinjenih Država se prošlog ljeta moglo putovati u Europu, ali stranci koji žive u Sjedinjenim Državama i oni s vizama nisu imali jamstva da će se moći vratiti.

Zrakoplovne tvrtke povećale su broj transatlantskih letova i koristit će veće zrakoplove, jer ukidanje ograničenja donosi elan u sektor koji je pandemija bacila na koljena.

Duž duge meksičke granice, brojni američki gradovi od Teksasa do Kalifornije gospodarski su patili zbog tih ograničenja i nestrpljivo čekaju povratak u normalu.

Tagovi: otvaranje američke granice
PROČITAJ I OVO
Puhovski: Milanović je pomogao HDZ-u
ANALITIČARI
Puhovski: Milanović je pomogao HDZ-u
ZAGREB - Profesor Žarko Puhovski govorio je u Newsroomu N1 televizije o sastavljanju buduće Vlade.
Politico: Plenković ima velike šanse da postane nasljednik von der Leyen
MEDIJI
Politico: Plenković ima velike šanse da postane nasljednik von der Leyen
BRUXELLES - Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen dugo je bila jasna favoritkinja za drugi mandat na vrhu izvršne vlasti Europske unije, ali to sada više nije toliko sigurno, piše Politico. Stoga se pokrenula rasprava tko bi mogao biti potencijalna zamjena.
Pentagon priznao: Isporučili smo moćne rakete Ukrajincima
RAKETE
Pentagon priznao: Isporučili smo moćne rakete Ukrajincima
WASHINGTON - Sjedinjene Države poslale su Ukrajini novi raketni sustav dugog dometa, potvrdio je Pentagon. To oružje velike preciznosti dio je hitnog vojnog paketa za Ukrajinu koji je SAD najavio u ožujku, ali "na zahtjev Ukrajine" nije bilo izričito navedeno na popisima isporuka.
Vučić se izvinjava Slovencima zbog izjave da su odvratni
REAKCIJE
Vučić se izvinjava Slovencima zbog izjave da su odvratni
NEW YORK - „Ako sam bilo koga u Sloveniji povredio, izvinjavam se, ali neću da se izvinjavam slovenačkim političarima“, poručio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić iz Njujorka.
Sanchez se povlači nakon otvaranja istrage protiv supruge
POVLAČENJE
Sanchez se povlači nakon otvaranja istrage protiv supruge
MADRID - Španjolski premijer Pedro Sanchez objavio je u srijedu da se povlači s javnih dužnosti jer mora "stati i promisliti" hoće li i dalje biti na čelu vlade nakon što je sud u Madridu otvorio preliminarnu istragu protiv njegove supruge zbog korupcije i i trgovine utjecajem.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE