GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

SAD kaže da je Kina poslušala upozorenja u vezi Rusije

SAD kaže da je Kina poslušala upozorenja u vezi Rusije
TVRDNJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 03.05.2022 / 19:14
Autor: SEEbiz / H
WASHINGTON - Dva mjeseca nakon što su upozorili da bi Peking mogao pomoći Rusiji u borbi protiv Ukrajine, visoki američki dužnosnici rekli su da nisu uočili otvorenu kinesku vojnu i gospodarsku pomoć Moskvi.

Američki dužnosnici rekli su Reutersu zadnjih dana da su i dalje na oprezu u pogledu kineske dugoročne potpore Rusiji općenito, ali da se vojna i gospodarska pomoć od koje su strahovali nije dogodila, barem ne za sada.

Američki predsjednik Joe Biden priprema se za posjet Aziji ovaj mjesec kojim će dominirati uspon Kine i njegova administracija uskoro će objaviti prvu nacionalnu sigurnosnu strategiju za Kinu koja postaje velesila.

"Nismo vidjeli da Narodna Republika Kina pruža izravnu vojnu pomoć ruskom ratu protiv Ukrajine niti sustavne napore da pomogne Rusiji da izbjegne naše sankcije", rekao je dužnosnik Bidenove administracije.

"Nastavljamo pratiti Narodnu Republiku Kinu i svaku drugu zemlju koja bi mogla pomoći Rusiji ili na neki drugi način izbjeći američke i partnerske sankcije".

Osim što izbjegava izravno podržati ruski rat, Kina izbjegava i sklapanje novih ugovora između svojih državnih naftnih rafinerija i Rusije unatoč velikim popustima. U ožujku je kineska državna grupa Sinopec suspendirala pregovore o velikom ulaganju u petrokemijsku industriju i plin u Rusiji.

Američka veleposlanica pri UN-u pozdravila je prošli mjesec suzdržanost Kine prilikom glasanja u UN-u o osudi ruske invazije na Ukrajinu kao "pobjedu". No Kina je odbila osuditi rusko djelovanje u Ukrajini i kritizira zapadne sankcije Moskvi.

Trgovina između Rusije i Kine porasla je u prvom kvartalu i dvije zemlje potvrdile su u veljači partnerstvo "bez granica".

Kinesko veleposlanstvo u Washingtonu u ponedjeljak je u tekstu na 30 stranica optužilo SAD da širi "neistine" kako bi diskreditirao Kinu u pogledu Ukrajine, uključujući tvrdnju u ožujku da je Rusija zatražila od Kine vojnu pomoć.

Veleposlanstvo napominje ipak da su američki dužnosnici od tada rekli da nisu vidjeli nikakve dokaze da je Kina pružila takvu pomoć.

Ni Biden nije govorio o tome da Kina pomaže Rusiji otkako je novinarima u Bruxellesu 24. ožujka rekao da se u telefonskom razgovoru s kineskim predsjednikom Xi Jinpingom "pobrinuo da razumije posljedice".

Američki državni tajnik Antony Blinken rekao je prošli tjedan pred senatskim Vanjskopolitičkim odborom da Kina ima "značajan reputacijski rizik" od toga da bude ruski saveznik i da "za sada ne vide značajnu potporu Kine ruskim vojnim djelovanjima".

Biden će posjetiti Tokio i Seul, ali ne i Kinu. Sastat će se i s indijskim i australskim čelnicima tijekom sastanka Quada u Tokiju. To će biti njegov prvi posjet Aziji u svojstvu predsjednika.

Tagovi: odnosi između SAD-a i Kine, Rusija, NR Kina
PROČITAJ I OVO
Milanović se oglasio: Traju razgovori o sastavljanju nove većine
PREDSJEDNIK
Milanović se oglasio: Traju razgovori o sastavljanju nove većine
ZAGREB - Predsjednik Zoran Milanović oglasio se prvi put nakon izbora.
Plenković: Milanović okolo zove ljude pa oni zovu mene
PREMIJER
Plenković: Milanović okolo zove ljude pa oni zovu mene
BRUXELLES - Andrej Plenković otputovao je dan nakon izbora u Bruxelles na drugi izvanredni summit EU-a.
Mario Radić: Mogu zvati koliko hoće, mi ćemo imati čvrsti stav
JASNA PORUKA
Mario Radić: Mogu zvati koliko hoće, mi ćemo imati čvrsti stav
ZAGREB - Zamjenik predsjednika Domovinskog pokreta Mario Radić dao je izjavu nakon stranačkog sastanka u Hotelu International.
Koji je sljedeći potez Milanovića? Analitičar objašnjava
ANALITIČARI
Koji je sljedeći potez Milanovića? Analitičar objašnjava
ZAGREB - Politički analitičar Ivan Rimac bio je gost Novog dana N1 televizije s kojom je komentirao izbornu noć i moguće koalicije nakon izbora.
Grmoja: HDZ je blizu da sastavi vladu
PREDVIĐANJA
Grmoja: HDZ je blizu da sastavi vladu
ZAGREB - Nikola Grmoja iz Mosta za N1 je govorio o dojmovima nakon izbora i mogućim koalicijama. Most održava sastanak kako bi analizirao rezultate izbora.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE