GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Sad i Hrebak prijeti izlaskom iz koalicije

Sad i Hrebak prijeti izlaskom iz koalicije
VLADAJUĆA VEĆINA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 11.06.2021 / 10:05
Autor: SEEbiz / Večernji list
ZAGREB - Vladajuća većina koja se u Saboru održava s minimalnih 76 ruku uvelike veže ruke HDZ-ovim organizacijama u poslijeizbornoj kombinatorici na razini županija, gradova i općina, piše u petak Večernji list.

Odmah nakon izbora pokazala je to situacija u Varaždinskoj županiji, u kojoj reformist Radimir Čačić od najveće stranke traži da ne koalira s Ivanom Čehokom. Time uvjetuje i podršku u Saboru, pred kojim je izglasavanje rebalansa državnog proračuna, tema na kojoj parlamentarna većina prolazi ili pada.

Na sličnu situaciju ovih su se dana žalili i HDZ-ovci u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji, u kojoj je stranka dobila izbore prvi put u mileniju. Početni plan bio je da se većina u Županijskoj skupštini formira s HSLS-om i DHSS-om.

No, HSLS je sa šest mandata tražio poziciju predsjednika Skupštine, što je jučer kasno poslijepodne i dogovoreno, iako su se u tamošnjem HDZ-u bojali da će to Dariju Hrebaku i njegovoj stranci otvoriti prostor za rast, na štetu većeg partnera.

Stoga su, zajedno s DHSS- om, bili predložili rotacijsko predsjedanje Skupštinom, tako da dio mandata na toj funkciji bude netko iz HDZ-a, a dio iz HSLS-a i DHSS-a, ovisno o izbornom rezultatu. Hrebak je to odbio, a iz HDZ-ovih je kuloara zatim plasirana teza da on dogovorom o skupštinskoj većini uvjetuje HSLS-ovu podršku rebalansu državnog proračuna. No Hrebak to oštro demantira i poručuje kako nije ucjenjivač.

“Nisam se oko konstituiranja Skupštine ni čuo, a kamoli vidio s Plenkovićem niti mi to pada na pamet. Što bi HSLS dobio kad bi sa svojih šest zastupnika pristao da HDZ ima i župana i dožupana i predsjednika Skupštine? Kako bismo mogli osigurati provedbu našeg programa, a želimo da Bjelovarsko-bilogorska bude najtransparentnija županija u državi” pita se Hrebak.

Šef HSLS-a očito je svjestan da najviša pozicija u Županijskoj skupštini može podići vidljivost njegove stranke, koja je i zbog kombinacija s HDZ- om na državnoj razini godinama u poziciji “satelita” vladajućih, bez prevelike šanse za oporavak, donosi Večernji list.

Tagovi: Dario Hrebak, Radiimir Čačić, HSLS, HDZ, Andrej Plenković
PROČITAJ I OVO
Lacković: Bit ću dio pregovaračkog tima DP-a
NAJAVE
Lacković: Bit ću dio pregovaračkog tima DP-a
KOPRIVNICA - Nezavisni Željko Lacković koji je u IV. izbornoj jedinici preferencijalnim glasovima s liste Domovinskog pokreta, Pravo i pravda, Nezavisni, DHSS i Zelena lista osvoji saborski mandat, rekao je u četvrtak Hini da neće solirati nego će biti dio pregovaračkog tima DP-a i partnera.
Svjetske agencije: Pred Hrvatskom su teški dani političkih pregovora
REALNO
Svjetske agencije: Pred Hrvatskom su teški dani političkih pregovora
ZAGREB - Pred Hrvatskom su, nakon parlamentarnih izbora održanih u srijedu, teški pregovori za formirajnje vladajuće većine ili nestabilno razdoblje s manjinskom vladom, ocjenjuju u četvrtak svjetske agencije.
Šalaj: DP može biti zadovoljan, a Grbin je još sinoć trebao podnijeti ostavku
ANALITIČARI
Šalaj: DP može biti zadovoljan, a Grbin je još sinoć trebao podnijeti ostavku
ZAGREB - U mreži Prvog HRT-a gostovali su politolog Berto Šalaj i komunikologinja Nikolina Borčić. Analizirali su tko ima razloga za zadovoljstvo, a tko će morati na ozbiljno preispitivanje te koliko će teško biti sastaviti novu Vladu.
Predstavnik Bošnjaka Hodžić izabran u Sabor, upao i Furio Radin
MANJINCI
Predstavnik Bošnjaka Hodžić izabran u Sabor, upao i Furio Radin
ZAGREB - Armin Hodžić, kandidat Nacionalne koordinacije Bošnjaka u Hrvatskoj, preuzeo je od Ermine Lekaj Prljaskaj (Unija Albanaca u Hrvatskoj) zastupanje pet nacionalnih manjina u Hrvatskom saboru, pokazuju rezultati saborskih izbora održanih u srijedu.
Eurobarometar: Raste interes Hrvata za europske izbore
INTERES
Eurobarometar: Raste interes Hrvata za europske izbore
ZAGREB - Interes Hrvata za predstojeće europske izbore značajno je veći nego prije pet godina, pokazuju u srijedu rezultati posljednjeg Eurobarometra prije izbora novog saziva Europskog parlamenta.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE