GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Saborski odbor za medije jednoglasno razriješio Kazimira Bačića

Saborski odbor za medije jednoglasno razriješio Kazimira Bačića
OČEKIVANO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 07.07.2021 / 13:38
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - U 12 sati održana je sjednica Odbora za informiranje, informatizaciju i medije Hrvatskog sabora. Kazimir Bačić je jednoglasno razriješen dužnosti glavnog ravnatelja HRT-a.

Prva točka dnevnog reda bila je odluka o razrješenju Bačića, jabvlja N1.

Mladen Čutura, predsjednik Nadzornog odbora HRT-a održao je kratak uvodni govor, u kojemu je rekao da se Nadzorni odbor sastao i vidio da se HRT nalazi u problemu. “Činjenica je da je Bačiću određen istražni zatvor u trajanju od 30 dana. Mi ne znamo što će se događati dalje. Sukladno članku 19. stavka 5. Zakona o HRT-u, određeno je da glavni ravnatelj imenuje zamjenika koji ima ovlasti i obveze glavnog ravnatelja, ako glavni ravnatelj ne ograniči njegove ovlasti u slučaju njegove odsutnosti. Otegotna okolnost je što je Bačić svom zamjeniku ograničio ovlasti u vezi zapošljavanja i preraspodjele radnika, čime je onemogućio da se odvijaju procesi rada na HRT-u. NO je donio odluku o pokretanju postupka razrješenja glavnog ravnatelja jer zbog odluke o istražnom zatvoru ne može obavljati svoju dužnost”, rekao je Čutura.

Nakon Čuturina izlaganja otvorena je rasprava.

“Kad sam čuo izlaganje gospodina Čuture, vidimo što je najveća rak rana hrvatske države to što je sve po zakonu. Kod nas su sve pljačke po zakonu, pa i ravnatelj HRT-a određuje onoga tko će ga zamijeniti i što će taj raditi, bez obzira što se sad ravnatelj nalazi u zatvoru”, rekao je član odbora.

Očito da se nisu torbe i torbarenje uključile u ovu raspravu, on bi i danas bio glavni ravnatelj HRT-a, dodao je.

Katastrofa je da Renato Kunić bude i jedan sat v.d. na HRT-u, jer to je ista struktura. Ima dovoljno kvalitetnih ljudi. On je samo lutak koji ova ekipa drži na joysticku, rekao je predstavnik Zeleno-lijevog bloka, Vilim Matula.

Karolina Vidović Krišto rekla je da se treba govoriti i o kumskoj vezi Renata Kunića s ministricom kulture Ninom Obuljen Koržinek. “Treba hitno sazvati sjednicu, gdje će ministrica kulture govoriti ne samo o smjeni ravnatelja, nego i njegovoj zamjeni, a njezinu kumu”, rekla je Vidović Krišto.

Vanjska članica Odbora za medije, Đurđica Klancir upitala je predsjednika Nadzornog odbora Čuturu jesu li na HRT-u razmatrali poslovnu štetu koju je počinio Bačić. “Vidljivo je da se on predstavljao kao ravnatelj, da je to što je činio činio tijekom radnog vremena, kontaktirao je komercijalne banke za koje smo vidjeli da su vezane uz HRT. Jeste li razmotrili poslovnu štetu?”, upitala je.

'Mi sve ovo o čemu vi pričate doznajemo iz medija. Ovo jesu objektivne štete koje su nanesene, ali službeno nismo doznali ništa. Ovo je sve iz novina', rekao je Čutura.

Smatram da su navedeni krivi razlozi za smjenu. Podsjećam da Sabor imenuje glavnog ravnatelja HRT-a i Sabor ga može smijeniti. Trebamo osvijesititi sebi da smo mi zakonodavac i da se to u Saboru stavi na dnevni red i da ga se smijeni, kad već neće sam odstupiti, rekao je vanjski član Odbora, Nino Raspudić.

HRT je loša ustanova, gotovo uvijek i gotovo u svemu. Vrlo često su proizvodi HRT-a kič i nacionalizam, a vrlo rijetko oaza kulture. Treba okončati eru nekontroliranog i neprofesionalnog rada HRT-a, zato treba pokrenuti promjene, rekao je vanjski član Odbora, Saša Milošević, dodavši da nema javnog interesa za postojanje HRT-a.

Tagovi: Kazimir Bačić, Renato Kunić, Odbor za informiranje, informatizaciju i medije
PROČITAJ I OVO
Plenković u Osijeku: Vlada nastavlja sa snažnom podrškom Slavoniji
OSIJEK SLAVI
Plenković u Osijeku: Vlada nastavlja sa snažnom podrškom Slavoniji
OSIJEK -Svečanom sjednicom Gradskog vijeća u osječkom HNK-u u četvrtak je obiježen Dan grada, a hrvatski premijer Andrej Plenković poručio je da će Vlada nastaviti snažnu podršku Slavoniji, Baranji i Srijemu, kroz politiku koja je počela prije pet godina.
Schallenberg se nakon samo nekoliko tjedana povlači s funkcije austrijskog kancelara
POVLAČENJE
Schallenberg se nakon samo nekoliko tjedana povlači s funkcije austrijskog kancelara
BEČ - Austrijski kancelar Alexander Schallenberg je nakon samo nekoliko tjedana objavio u četvrtak da se povlači s dužnosti predsjednika austrijske vlade.
Od veljače 2022. u Njemačkoj obavezno cijepljenje, a uvode se i drastična ograničenja za necijepljene
OŠTRIJE MJERE
Od veljače 2022. u Njemačkoj obavezno cijepljenje, a uvode se i drastična ograničenja za necijepljene
BERLIN - Predstavnici savezne i vlasti njemačkih saveznih pokrajina donijeli su na sastanku u Berlinu u četvrtak odluku o pooštrenju mjera za necijepljene, koje sadrže drastična ograničenja kontakata i pristupa maloprodaji te kulturnim i sportskim natjecanjima, a priprema se i uvođenje opće obveze cijepljenja protiv koronavirusa.
Evo što je DORH utvrdio u nadzoru slučaja Žalac
NADZOR
Evo što je DORH utvrdio u nadzoru slučaja Žalac
ZAGREB - Utvrđeno je da je USKOK dostavio EPPO-u, na njihovo traženje, tražene informacije i dijelove spisa, uz dogovor o njihovu povratu po izvršenom skeniranju, navode u priopćenju.
Beroš: Pad broja novozaraženih u odnosu na prošli tjedan
PAD
Beroš: Pad broja novozaraženih u odnosu na prošli tjedan
ZAGREB - Ministar zdravstva Vili Beroš izvijestio je u četvrtak na sjednici Vlade o padu broja novozaraženih u odnosu na prošli tjedan za 14,5 posto i blagom padu broja hospitaliziranih, iako je pritisak na bolnički sustav i dalje velik.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE