GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Sabor: Pljuštale optužbe na račun Marića

Sabor: Pljuštale optužbe na račun Marića
RASPRAVA O POVJERENJU
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 04.11.2021 / 07:20
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - U Saboru je u četvrtak raspravljena inicijativa nezavisne zastupnice Karoline Vidović Krišto o pokretanju pitanja povjerenju ministru financija Zdravku Mariću zbog "obmanjivanja javnosti, iznošenje neistina, kršenje Zakona o sprječavanju sukoba interesa i pomaganju počinjenja kaznenog djela".

Za svoju je inicijativu Vidović Krišto prikupila potpise 34 oporbena zastupnika. Podsjetila je da je ministar Marić ljetos izjavio kako je njegovo ljetovanje njegova privatna stvar te da je ljetovao na privatnoj jahti svog prijatelja poduzetnika Blaža Pavičića, koji, kako je rekao Marić, nema nikakve veze s Ministarstvom financija.

Vidović Krišto je ustvrdila kako je to neistina. U prilog tome navela je kako je Marić kao ministar financija nadređen i Poreznoj upravi koja je, po zakonu, nadležna svakoj pravnoj i fizičkoj osobi u Hrvatskoj. Napomenula je kako je upravo obitelj Pavičić povezana s tvrtkama koje posluju u poreznim oazama i visokim kreditnim poslovima bez adekvatnih instrumenata osiguranja.

U prilog tvrdnje da ministar Marić nije govorio istinu navodi rješenje Carinske uprave, područnog carinskog ureda u Rijeci i dodala da posjeduje dokument koji to potvrđuje. Ustvrdila je da ponašanje ministra Marića nanosi štetu hrvatskim građanima, potiče i štiti korupciju i posljedično stvara siromaštvo.

Ustvrdila je da su grijesi ministra Marića teški stotine milijuna kuna, te da je korupcija duboko ukorijenjena u Vladi. Stoga smatra kako Zdravko Marić ne može obnašati dužnost potpredsjednika Vlade i ministra financija i predložila zastupnicima da glasuju za njegovo razrješenje.

Marić je odbacio sve navode iz prijedloga za izglasavanjem nepovjerenja i kako je rekao neutemeljene objede na svoj račun. Odbacio je sve insinuacije koje polaze od toga je koristio svoj položaj da bi pogodovao interesima prijatelja i poznanika. To je napad na moju ljudsku i profesionalnu čast kao i službe kojima sam na čelu, rekao je Marić, naglasivši da je svoje dužnost obavljao savjesno i odgovorno. Dodao je da je otvoren za raspravu o rezultatima svoga rada.

Peđa Grbin (klub SDP-a) najavio je kako će glasovati za opoziv ministra Marića rekavši kako se radi o temeljnim načelima u obnašanju javne dužnosti. Napomenuo je kako ministar Marić prvotno nije htio dati podatke o svome ljetovanju. Ustvrdio je kako ministar Marić nije gotovo ništa poduzeo da spriječi kolaps zdravstvenog sustava osim što upumpava novac.

Dalija Orešković (klub Centar-Glas) ustvrdila je da je HDZ oteo državu, jer imati državu znači imati institucije koje provode kontrolu u skladu s Ustavom i zakonom, ocijenivši kako je takvu sudbinu doživjelo i Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa kojem je svojedobno bila na čelu. Naša Hrvatska odavno nije takva, ako je ikad i bila, poručila je Orešković. Po njezinim riječima, da nije bio afere konzultantica ne bi aktualni premijer bio gdje je sada, podsjetivši da je govorio kako stranka ne može biti talac jedne osobe i u HDZ-u su mu pljeskali. Tako je bilo sve dok nije došlo do njega, no iza krinke modernog europskog političara krije se opasna osoba koja porobljava i uništava nezavisne institucije. HDZ se oslanja na sporo i nefunkcionalno pravosuđe. Vezano uz ministra Marića rekla je kako se u konkretnom slučaju radi o primitku nedopuštenog dara.

Nikola Grmoja (klub Mosta) tražio je da ministar Marić objasni o čemu je razgovarao s USKOK-ovim osumnjičenikom poduzetnikom Milenkom Bašićem i koja je bila njegova uloga kao člana Nadzornog odbora HBOR-a.

Branko Bačić (klub HDZ-a) najavio je kako neće podržati opoziv ministra Marića, naglasivši kako nije učinio ništa što bi ga diskreditiralo. Napade na Marića ocijenio je neprihvatjiivim podsjetivši na njegov doprinos u poreznim reformama, poreznom rasterećenju i smanjenju PDV-a na lijekove i hranu. Josip Borić (HDZ) prijedlog za Marićevim razrješenjem ocijenio je lošim, neozbiljnim i neutemeljenim primijetivši kako gotovo da i nema oporbe u Saboru, predlagateljica čita s papira i osim toga nema ništa za reći.

Dragana Jeckov (klub SDSS-a) smatra kako će prijedlog biti odbijen, jer je argumentacija slaba, dokaza gotovo da i nema, a prijedlog nisu potpisali ni svi oporbeni klubovi. Drži da ne postoji ni jedan argument protiv ministra Marića koji je, kao i ostali članovi Vlade, izvukao maksimum u uvjetima pandemije i nakon potresa, a proračun je realan i ostvariv.

Fotografija: Patrik Macek, Pixsell

Tagovi: Zdravko Marić, Karolina Vidović Krišto, Nikola Grmoja, Peđa Grbin
PROČITAJ I OVO
Požar u garaži u centru Zagreba: Zapalio se automobil
VATRA
Požar u garaži u centru Zagreba: Zapalio se automobil
ZAGREB - Na zagrebačkom Langovom trgu u nedjelju navečer došlo je do požara u garaži.
Cetinje: Predao se čovjek koji je pucao u masovnog ubojicu
PREDAJA
Cetinje: Predao se čovjek koji je pucao u masovnog ubojicu
CETINJE - Cetinjanin Nenad Neno Kaluđerović, za koga se sumnja da je u petak hicima iz vatrenog oružja usmrtio višestrukog ubojicu Vuka Borilovića, saslušan je večeras u svojstvu građanina u Višem državnom tužiteljstvu u Podgorici.
Đuroković: Niski vodostaji ograničili riječnu plovidbu
SUŠA
Đuroković: Niski vodostaji ograničili riječnu plovidbu
ZAGREB - Generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković upozorio je u nedjelju na ograničenja u plovidbi rijekama zbog dugotrajne suše koja je vodostaje približila povijesnim minimumima.
Lokaliziran požar na području Parka prirode Telašćica
DOBRE VIJESTI
Lokaliziran požar na području Parka prirode Telašćica
ZAGREB - Lokaliziran je požar na području Parka prirode Telašćica, izvijestili su u nedjelju navečer iz Hrvatske vatrogasne zajednice.
Srušila se letjelica nedaleko Lovreća
NESREĆA
Srušila se letjelica nedaleko Lovreća
IMOTSKI - Nešto iza 16 sati u Lovreću u Imotskoj krajini srušila se letjelica, javlja Slobodna Dalmacija.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE