GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Sabor jednoglasno proglasio Isključivi gospodarski pojas u Jadranu

Sabor jednoglasno proglasio Isključivi gospodarski pojas u Jadranu
ODLUKE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 05.02.2021 / 12:43
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Hrvatski sabor u petak je jednoglasno proglasio Isključivi gospodarski pojas (IGP) Republike Hrvatske u Jadranskom moru.

Za odluku o proglašenju glasovali su svi zastupnici koji su bili u Saboru, njih 141.

Odluka o proglašenju IGP-a, stupit će na snagu osmog dana od dana objave u Narodnim novinama, umjesto 1. veljače kako je prvotno bilo predviđeno.

Sabor je, naime, tu odluku trebao izglasovati prošli petak, no kako je oporba 'srušila' kvorum o njoj se nije glasovalo, pa je Vlada predložila, a Sabor prihvatio novi amandman po kojem ona, umjesto 1. veljače, na snagu stupiti osmoga dana od dana objave u Narodnim novinama.

U odnosu na postojeći ZERP, proglašen 2003. godine, Isključivi gospodarski pojas u Jadranskom moru Hrvatskoj donosi dva nova prava – izgradnju umjetnih otoka te korištenje snage mora, vjetra i struja.

Hrvatska je 2003. godine proglasila ZERP, na temelju kojeg, zajedno s epikontinentalnim pojasom (morskim dnom) Republike Hrvatske, uživa sve sadržaje isključivog gospodarskog pojasa (osim prava na izgradnju umjetnih otoka i prava na proizvodnju energije korištenjem mora, morskih struja i vjetrova), u skladu s UN-ovom Konvencijom o morskom pravu.

Zastupnik Hrvatskih suverenista Hrvoje Zekanović i danas je opetovao svoje mišljenje da se proglašenjem IGP-a na ovaj način ništa ne mijenja, rekavši da će talijanske kočarice i večeras, kao što su to radile i jučer, rovati po hrvatskom dijelu IGP-a.

Jedini način zaštite je da se taj prostor i zaštiti, no s obzirom na nesuverenistčku politiku Andreja Plenkovića do toga neće doći, ustvrdio je zastupnik Zekanović. Ponovio je svoje mišljenje kako je riječ o „najvećoj obmani javnosti u režiji aktualne Vlade“.

Tagovi: Sabor RH, Isključivi gospodarski pojas u Jadranu
PROČITAJ I OVO
Jandroković: Milanovićeve izjave o Turudiću su opasne
REAKCIJE
Jandroković: Milanovićeve izjave o Turudiću su opasne
ZAGREB - "S takvim stvarima se ne igramo, imali smo iskustva da su se dogodila već ubojstva gdje su žrtve bile javne osobe."
Plenković osvanuo na TikToku
DRUŠTVENE MREŽE
Plenković osvanuo na TikToku
ZAGREB - Andrej Plenković je u jeku kampanje otvorio profil na još jednoj društvenoj mreži, a riječ je o TikToku.
Rijeke pravde predale izborne liste, Grbin najavio pobjedu
LISTE
Rijeke pravde predale izborne liste, Grbin najavio pobjedu
ZAGREB - Izborne liste Državnom izbornom povjerenstvu tijekom dana predao je i SDP odnosno njihova koalicija Rijeke pravde.
Nova akcija EU tužitelja, troje uhićenih
UHIĆENJA
Nova akcija EU tužitelja, troje uhićenih
ZAGREB - Ured europskog javnog tužitelja (EPPO) u Zagrebu pokrenuo je istragu protiv četiri osobe i jedne tvrtke zbog tri subvencijske prijevare i krivotvorenja isprava.
Umirovljenici razočarani: Dobili manji dodatak od očekivanog
RAZOČARANI
Umirovljenici razočarani: Dobili manji dodatak od očekivanog
ZAGREB - Umirovljenici su u srijedu dobili još jedan Vladin dodatak, ali umjesto veselja, neugodno ih je iznenadio manji iznos od onoga koji su očekivali.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE