GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

S kim je Janša igrao golf na Mauricijusu?

S kim je Janša igrao golf na Mauricijusu?
SUMNJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 24.07.2021 / 10:41
Autor: SEEbiz / RTV Slovenije
LJUBLJANA - Janez Janša proveo je nekoliko odmora na otoku Mauricijus, gdje je igrao golf s najvećim dobavljačima u zdravstvu, javlja Necenzurirano. Ured premijera naglasio je da nikada nije bio tamo dok je bio premijer. Oporba najavljuje oštru reakciju.

Iz Ureda premijera rekli su da je Janša do sada nekoliko puta igrao golf na Mauricijusu, "što je javno poznato ili je više puta najavljivano. Međutim, nikada nije bio na Mauricijusu dok je bio premijer".

Javnost odjekuje izvještajem portala Necenzurirano da je Janez Janša gotovo dva desetljeća bio na odmoru na otoku Mauricijusu, gdje je igrao golf i družio se s poznatim lobistom Božom Dimnikom i poduzetnikom Andrejem Marčičem. Portal je objavio i njihovu zajedničku fotografiju snimljenu 2003. godine na Mauricijusu. Ured premijera rekao je da je Janša nekoliko puta igrao golf na Mauricijusu, "što je javno poznato ili je objavljeno više puta. Međutim, nikada nije bio u Mauricijus u vrijeme dok je bio premijer ".

Andrej Marčič vlasnik je i direktor informatičke tvrtke Marand koja je u posljednjih 20 godina, zajedno s povezanim tvrtkama, samo od proračunskih korisnika ostvarila više od 100 milijuna eura prihoda. Janšin sin Žan Janša također je nekoliko godina bio zaposlen u jednoj od njegovih tvrtki, prenosi portal.

Božo Dimnik je poslovni čovjek i lobist. Medias International, koji je u vlasništvu njegove kćeri Diane Dimnik i prodaje medicinsku opremu i materijal, prihodovao je 200 milijuna eura u zdravstvenim ustanovama. Istodobno, portal naglašava da je stranka SDS, na čelu s premijerom Janšom, u prošlosti javno upozoravala na sistemsku korupciju u zdravstvu i uspostavila saborska povjerenstva za istraživanje opskrbe medicinskim materijalom.

Slično je naglasila i zastupnica LMŠ-a Jerca Korča u izjavi za medije.

"SDS nam je svih ovih godina prodavao priču o trikovima i korupciji i klijentelizmu u zdravstvu. Više je nego očito da su samo skrenuli pažnju s činjenice da su srž ove duboke zemlje", rekla je.

LMŠ će stoga tražiti sazivanje sjednice saborskog povjerenstva za kontrolu javnih financija, koje se, prema Korčetu, mora osvrnuti na ugovore zaključene tijekom epidemije covid-19 s "jednim od prijatelja premijera Janše na golfu" i saznajte kako je sklopljen ugovor s Generalnim tajništvom Vlade, te zašto i kakav utjecaj na njegov zaključak ima Janšin odmor s ovim dobavljačem. Prema Korčetu, slučaj bi također po službenoj dužnosti trebali ispitati Povjerenstvo za sprečavanje korupcije i Revizijski sud.

"Svatko ima pravo odabrati gdje će i s kim će ljetovati", kaže saborski zastupnik LMŠ-a. Ali upozorava da je nekome tko je svih ovih godina bio na javnoj funkciji "još važnije s kim ste na odmoru i kakve su posljedice tog odsustva". Prema zastupniku, priča uključuje previše činjenica da bi se moglo reći da je slučajnost.

Violeta Tomić, zastupnica stranke Ljevica, također je najavila oštru reakciju oporbe u izjavi za medije. Prema njezinim riječima, "kad god je Janša na vlasti, državni novac slijeva se u džepove prijatelja i ljudi sa stranačkom iskaznicom", a istovremeno uspostavljaju istražna povjerenstva i razgovaraju o nultoj toleranciji na korupciju u zdravstvu.

Tagovi: Janez Janša, Božo Dimnik, Medias International, Mauricijus, Andrej Marčič, Marand
PROČITAJ I OVO
Vučić divljao u Vijeću sigurnosti; na kraju je morao ušutjeti
DIVLJANJE
Vučić divljao u Vijeću sigurnosti; na kraju je morao ušutjeti
NEW YORK - Na današnjoj redovnoj sjednici Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda o Kosovu došlo je do verbalnog okršaja između predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i predsjedavajuće sjednicom, Vanesse Frazier s Malte.
Jokić: Jedini izlaz iz ove situacije su novi izbori
STAVOVI
Jokić: Jedini izlaz iz ove situacije su novi izbori
ZAGREB - Ravnatelj Instituta za društvena istraživanja Boris Jokić za Dnevnik Nove TV komentirao je postizbornu situaciju u Hrvatskoj.
Dabro: Domovinski pokret spreman je sastaviti vladu s HDZ-om
KOALICIJA
Dabro: Domovinski pokret spreman je sastaviti vladu s HDZ-om
ZAGREB - Domovinski pokret (DP) spreman je sastaviti vladu s HDZ-om, te sutra kreće u službene pregovore sa svim strankama, poručio je glavni tajnik i izabrani saborski zastupnik DP-a Josip Dabro u ponedjeljak ispred sjedišta stranke u kojem traje sjednica Predsjedništva.
Hrebak: DP nije dobio bezgraničnu podršku kako bi ideološki mijenjao društvo
PORUKE
Hrebak: DP nije dobio bezgraničnu podršku kako bi ideološki mijenjao društvo
ZAGREB - Dario Hrebak (HSLS) koalicijski partner HDZ-a kazao je kako se danas čuo s premijerom Andrejom Plenkovićem te da sada kada je kampanja završila, emocije treba staviti na stranu i treba uključiti zdravi razum.
Pavliček: Uvjeren sam da se HDZ neće odreći manjinaca
PORUKE
Pavliček: Uvjeren sam da se HDZ neće odreći manjinaca
ZAGREB - Predsjednik Hrvatskih suverenista Marijan Pavliček gostovao je u Newsroomu kod Anke Bilić Keserović gdje su razgovarali o tome tko bi i kako mogao formirati Vladu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE