GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Ruska vojska promijenila taktiku i sigurno napreduje u Donbasu

Ruska vojska promijenila taktiku i sigurno napreduje u Donbasu
NAPREDOVANJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 29.05.2022 / 12:44
Autor: SEEbiz
LONDON - Nakon nekoliko tjedana zastoja, ruska je vojska, čini se, napokon pronašla način kako napredovati u Donbasu - intenzivnim granatiranjem nesofisticiranom artiljerijom zbog čega su se iscrpljeni ukrajinski branitelji morali povući, piše Guardian.

Volodimir Zelenski rijetko govori o broju žrtava, no prošle je nedjelje ipak kazao kako u Donbasu na prvoj crti 'pogiba između 50 i 100 ukrajinskih vojnika', što bi moglo značiti i do 3000 mjesečno u ovom jezivom ratu iscrpljivanja. Ranjenih obično bude tri ili četiri puta više, što su ozbiljni gubici za ukrajinske trupe kojih je, prema procjenama, u Donbasu prije rata bilo oko 30.000 - iako je u međuvremenu njihov broj povećan zbog mobilizacije, prenosi Jutarnji list.

- Ruske snage su približavanjem gradu Severodonjecku i okolnim selima osvojile više prostora prošli tjedan nago u svim naporima u svibnju, priopćio je Institut za ratne studije.

- Granatiranje Severodonjecka se eksponencijalno povećava, kazao je Serhij Hajdaj, guverner Luhanske oblasti koja je sada 95 posto pod kontrolom Rusa. Procjenjuje da u napadu na grad sudjeluje oko 10.000 ruskih vojnika s 2.500 komada oružja i opreme.

Rusko napredovanje nije dramatično, ali ocrtava novu taktiku. Napustili su pokušaje okruživanja ukrajinskih snaga u Donbasu, što je uključivalo i neuspješan prelazak rijeke prošli mjesec. Umjesto toga sada su se usredotočili na manja okruženja - odnosno 'kotlove' - i koncentraciju na Severodonjeck.

To je potvrdio i vojni čelnik samoproglašene proruske republike Donjeck Eduard Basurin, koji je kazao kako su ruske snage počele s manjim okruživanjem ukrajinskih snaga kako bi onemogućile pristup logistike i pojačanja, umjesto da ih pokušavaju opkoliti u većem krugu.

Ruskim naporima pomaže i kraći opskrbni put preko obližnje granice s Rusijom, kao i gusta mreža željezničkih pruga u dijelovima Luhanska koje su ruske snage okupirale 2014. Osim toga, stalno stižu i dodatne snage prethodno zauzete neuspješnim pokušajima zauzimanja Kijeva.

Promjena se dogodila nakon što je ruski predsjednik Vladimir Putin zadužio generala Aleksandra Dvornikova da vodi borbu. Zloglasni 'koljač iz Sirije' zapovijedao je i motoriziranom divizijom koja je razorila Grozni kasnih 90-ih. Dvornikov je istu taktiku sada primijenio i u Ukrajini.

Nick Reynolds, stručnjak za kopneno ratovanje iz think tanka RUSI, što je engleska kratica za Kraljevski institut ujedinjenih službi (Royal United Services InstituteI), kaže kako su Rusi preorijentirali svoje operacije prema 'ostvarivanju skromnijeg cilja', što im dopušta zauzimanje manjih sela poput Popasne i Rubižnje, iako, kako kaže, ruske snage i dalje 'ne briljiraju na terenu' te se oslanjaju na artiljeriju.

No, drugi u to nisu uvjereni. Nervozni Kijev i dalje apelira na Zapad da pošalje još moćnije oružje. Prošli put su tražili dalekometni višeraketni sustav M270. No, nakon nekoliko tjedana natezanja, čini se da je SAD spreman poslati oružje, nakon što su to neko vrijeme odbijali.

Tagovi: ruska vojska, Donbas, rat u Ukrajini, Aleksandar Dvornikov, Serhij Hajdaj, Luhansk, Severodonjeck
PROČITAJ I OVO
U Hrvatsku stiglo prvih šest Rafalea: Hrvatsko nebo je sada sigurnije
AVIONI
U Hrvatsku stiglo prvih šest Rafalea: Hrvatsko nebo je sada sigurnije
ZAGREB - Prvih šest od ukupno dvanaest višenamjenskih borbenih aviona Rafale u četvrtak je stiglo u Hrvatsku, dvije godine i pet mjeseci nakon potpisivanja ugovora s Francuskom vrijednog više od milijardu eura, a dolazak zadnjih od ugovorenih aviona očekuje se početkom sljedeće godine.
Hrebak: Samo su dvije opcije
PORUKE
Hrebak: Samo su dvije opcije
ZAGREB - Prije osam dana održani su parlamentarni izbori. Vladu još nemamo, a šanse da je sastave imaju i HDZ-ova i SDP-ova koalicija.
Ressler: Neće biti moguće sve što želi DP
JASNA PORUKA
Ressler: Neće biti moguće sve što želi DP
ZAGREB - Europarlamentarac Karlo Ressler (HDZ/EPP) kandidat je i na ovim europskim izborima, a u Strasbourgu je za N1 komentirao što na njima očekuje.
Puhovski: Milanović je pomogao HDZ-u
ANALITIČARI
Puhovski: Milanović je pomogao HDZ-u
ZAGREB - Profesor Žarko Puhovski govorio je u Newsroomu N1 televizije o sastavljanju buduće Vlade.
Politico: Plenković ima velike šanse da postane nasljednik von der Leyen
MEDIJI
Politico: Plenković ima velike šanse da postane nasljednik von der Leyen
BRUXELLES - Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen dugo je bila jasna favoritkinja za drugi mandat na vrhu izvršne vlasti Europske unije, ali to sada više nije toliko sigurno, piše Politico. Stoga se pokrenula rasprava tko bi mogao biti potencijalna zamjena.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE