GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Rusija započela masovno cijepljenje Sputnikom V

Rusija započela masovno cijepljenje Sputnikom V
CIJEPLJENJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 05.12.2020 / 10:47
Autor: SEEbiz / H
MOSKVA - Moskva je u subotu započela s distribucijom cjepiva Sputnik V u 70 klinika, što je prvo masovno cijepljenje protiv zaraze koronavirusom u Rusiji, priopćila je gradska radna skupina za borbu protiv koronavirusa.

Radna skupina je rekla da će rusko cjepivo najprije biti dostupno liječnicima i drugim zdravstvenim radnicima, učiteljima i socijalnim radnicima jer su pod najvećim rizikom zaraze.

"Radite u obrazovnoj ustanovi i imate prioritet za besplatno covid-19 cjepivo", pisalo je u sms poruci koju je u subotu ujutro primio jedan Moskovljanin, učitelj iz osnovne škole.

Moskva, epicentar zaraze koronavirusom u Rusiji, zabilježila je 7993 novih slučajeva preko noći, što je povećanje od 6868 dan ranije, i puno više od 700 zaraženih u jednom danu početkom rujna.

"Tijekom posljednjih pet sati, 5000 ljudi prijavilo se za cijepljenje - učitelji, liječnici, socijalni radnici, oni koji danas najviše riskiraju svoje zdravlje i živote", napisao je gradonačelnik Sergej Sobjanin na svojoj web stranici u petak.

Dob onih koji se cijepe ne prelazi 60. Ljudima s postojećim bolestima, trudnicama i onima koji boluju od respiratornih bolesti nije dopušteno cijepljenje.

Rusija je razvila dva cjepiva protiv covida-19, Sputnik V koji podupire Ruski državni investicijski fond i drugo cjepivo koje je razvio Sibirski Institut Vektor, dok se finalna testiranja za oba cjepiva tek trebaju završiti.

Znanstvenici su izrazili zabrinutost zbog brzine kojom je Rusija radila, redovito dajući zeleno svjetlo svojim cjepivima i organizirajući masovna cijepljenja prije nego što bi bila okončana testiranja sigurnosti i učinkovitosti.

Cjepivo Sputnik V daje se u dvije doze, s time da se druga doza daje 21 dan nakon prve.

Moskva je krajem ožujka zatvorila sva javna mjesta uključujući i parkove i kafiće, s izuzetkom dostave, dok je policija patrolirala na ulicama tražeći one koji krše pravila. Mjere su, međutim, ublažene sredinom lipnja.

Rusija je u subotu ukupno prijavila novih 28.782 slučajeva, u danu s najviše oboljelih, zbog čega se ukupna brojka zaraženih u zemlji popela na 2.431.731, što je četvrti najveći broj zaraženih u svijetu.

U listopadu, određene restrikcijske mjere poput učenja na daljinu za srednjoškolsku djecu i 30 postotno ograničenje broja uredskih radnika, ponovno su stupile na snagu.

Tagovi: rusko cjepivo, Rusija, Moskva, Sputnjik V
PROČITAJ I OVO
Milanović: Imam posla s nasilnicima, moram biti glasan
PREDSJEDNIK
Milanović: Imam posla s nasilnicima, moram biti glasan
ZAGREB - "HDZ je nasilni rimski imperij u galskom selu, možete se boriti samo glasno kao Asterix."
Dodik: Pozivam Parlament BiH da ugasi OHR i protjera strance ili se RS povlači iz odlučivanja
PRIJETNJE
Dodik: Pozivam Parlament BiH da ugasi OHR i protjera strance ili se RS povlači iz odlučivanja
BANJA LUKA - Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik predložio je tokom današnjeg obraćanja u Narodnoj Skupštini RS-a način kako da se "relaksira" situacija u Bosni i Hercegovini. Pozvao je Parlamentarnu skupštinu BiH da ugasi međunarodne institucije u zemlji ili slijede kontramjere.
Dva vukovarska heroja među nositeljima lista Domovinskog pokreta
LISTE
Dva vukovarska heroja među nositeljima lista Domovinskog pokreta
ZAGREB - Domovinski pokret zajedno s političkim partnerima danas je predao kandidacijske liste za Hrvatski sabor. Nositelje lista predstavio je predsjednik Domovinskog pokreta i vukovarski gradonačelnik Ivan Penava.
Milanović još jednom žestoko napao Plenkovića
ŽESTOKO
Milanović još jednom žestoko napao Plenkovića
ZAGREB - Predsjednik Zoran Milanović oglasio se na Facebook profilu i komentirao posljednji istup premijera Andreja Plenkovića.
Plenković predstavio HDZ-ov program i izborne liste, ima iznenađenja
HDZ
Plenković predstavio HDZ-ov program i izborne liste, ima iznenađenja
ZAGREB - Predsjednik Vlade Andrej Plenković, predstavio je izborni program i liste s imenima kandidata.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE