GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Rusija suspendirala ugovor o izvozu žitarica kao odmazdu za napad na Crnomorsku flotu

Rusija suspendirala ugovor o izvozu žitarica kao odmazdu za napad na Crnomorsku flotu
REAKCIJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 29.10.2022 / 20:38
Autor: SEEbiz / klix.ba
MOSKVA - Rusija je suspendirala svoje sudjelovanje u sporazumu o izvozu poljoprivrednih proizvoda iz ukrajinskih luka postignutom uz posredovanje UN-a nakon napada na brodove na Krimu, objavilo je u subotu rusko ministarstvo obrane.

Time je Rusija obustavila provedbu sporazuma čiji je cilj bio ublažiti globalni pritisak na zalihe žitarica.

Rusija je objavila da su ukrajinske snage uz pomoć bespilotnih letjelica u subotu rano ujutro napale brodove Crnomorske flote u Sevastopolju, najvećem gradu na Krimu koji je pripojila Rusija.

“Uzimajući u obzir teroristički čin kijevskog režima uz sudjelovanje britanskih stručnjaka protiv brodova Crnomorske flote i civilnih plovila uključenih u osiguranje 'žitnog koridora', ruska strana obustavlja sudjelovanje u provedbi sporazuma. o izvozu poljoprivrednih proizvoda iz ukrajinskih luka", navodi se u priopćenju Ministarstva.

Ministarstvo je ranije priopćilo da su napadi bespilotnim letjelicama u subotu uglavnom odbijeni, uz manju štetu na jednom brodu.

Šef ureda ukrajinskog predsjednika Andriy Yermak optužio je Rusiju za "ucjenu" i "izmišljanje terorističkih napada" na svom teritoriju u subotu nakon eksplozija na poluotoku Krim u subotu.

Njegovi su komentari bili očiti odgovor na ruske optužbe da Ukrajina stoji iza eksplozija.

Odvojeno, ruski ministar poljoprivrede Dmitry Patrushev izjavio je ranije u subotu da je Rusija spremna isporučiti do 500.000 tona žitarica siromašnim zemljama besplatno u sljedeća četiri mjeseca, uz pomoć Turske, i zamijeniti ukrajinske zalihe žitarica.

"Uzimajući u obzir ovogodišnju žetvu, Ruska Federacija je u potpunosti spremna zamijeniti ukrajinsko žito i isporučiti zalihe po pristupačnim cijenama svim zainteresiranim zemljama", rekao je.

Otkako su Rusija i Ukrajina 22. srpnja u Turskoj potpisale Inicijativu za crnomorsko žito uz podršku UN-a, iz Ukrajine je izvezeno nekoliko milijuna tona kukuruza, pšenice, proizvoda od suncokreta, ječma, repice i soje.

Šef humanitarne pomoći Ujedinjenih naroda Martin Griffiths rekao je nedavno u srijedu da je "relativno optimističan" da će se sporazum produljiti nakon sredine studenog.

Prema sporazumu, Ukrajina je mogla ponovno pokrenuti svoj crnomorski izvoz žitarica i gnojiva, koji je prestao kada je Rusija napala 24. veljače. Ukrajinski izvozni ugovor prvobitno je dogovoren na 120 dana.

U odvojenom priopćenju, rusko Ministarstvo vanjskih poslova izjavilo je da nakon napada na ruske brodove, "ruska strana ne može jamčiti sigurnost civilnih brodova za suhi teret koji sudjeluju u Crnomorskoj inicijativi, te obustavlja njezinu provedbu od danas na neodređeno vrijeme .


"Odgovarajuće upute dane su ruskim predstavnicima u Zajedničkom koordinacijskom centru u Istanbulu, koji kontrolira transport ukrajinske hrane", dodaje se, govoreći o ulozi Turske u provedbi sporazuma.

Kasno u petak, glasnogovornik glavnog tajnika UN-a Antonio Guterres apelirao je na strane da obnove pakt.

"Naglašavamo hitnost da se to učini kako bismo doprinijeli sigurnosti hrane diljem svijeta i ublažili patnju koju ova globalna kriza troškova života uzrokuje milijardama ljudi", rekao je glasnogovornik UN-a Stephane Dujarric.

Dujarric je rekao da "vlade, brodarske tvrtke, trgovci žitaricama i gnojivima te poljoprivrednici diljem svijeta" traže jasnoću budućnosti sporazuma.

Tagovi: Rusija, ugovor o izvozu žitarica, napad na Crnomorska flota
PROČITAJ I OVO
Radić: Jamčim da će DP ostati jedinstven
PORUKE
Radić: Jamčim da će DP ostati jedinstven
ZAGREB - U poslijeizbornim kombinacijama najviše se, kao onaj koji bi mogao donijeti prevagu u sastavljanju nove Vlade, spominje Domovinski pokret, čija je koalicija na parlamentarnim izborima održanima u srijedu osvojila 14 mandata.
Milanović: Ovo je priprema za državni udar, ali to neće proći
PREDSJEDNIK
Milanović: Ovo je priprema za državni udar, ali to neće proći
ZAGREB - "Ja ne moram biti mandatar. Očekivao sam i nešto više glasova. Većina je glasala za promjene, to bi se moralo poštivati. Tko će biti mandatar odlučuje samo saborska većina."
Troje ustavnih sudaca: Šeparović prijeti Saboru, to je protuustavno
PRIJETNJE
Troje ustavnih sudaca: Šeparović prijeti Saboru, to je protuustavno
ZAGREB - Troje ustavnih sudaca (Andrej Abramović, Lovorka Kušan i Goran Selanec) bilo je protiv odluke Ustavnog suda o Milanoviću.
Milanović ovom fotografijom odgovorio Ustavnom sudu
ODGOVOR
Milanović ovom fotografijom odgovorio Ustavnom sudu
ZAGREB - "Danas u 17 sati reći ću vam što mislim o onome što je u ime Ustavnog suda danas rekao HDZ-ovac Miroslav Šeparović. A do tada pogledajte kako HDZ donosi odluke tzv. Ustavnog suda", napisao je predsjednik Milanović.
Grbin o odluci Ustavnog suda: Popišali su se na sve nas
OŠTRO
Grbin o odluci Ustavnog suda: Popišali su se na sve nas
ZAGREB - Predsjednik SDP-a Peđa Grbin sazvao je izvanrednu konferenciju za novinare s početkom u 15:30 u središnjici stranke na Iblerovom trgu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE