GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Rusija razmatra da gradi vojnu bazu u Srbiji?

Rusija razmatra da gradi vojnu bazu u Srbiji?
MEDIJI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 08.08.2022 / 21:03
Autor: SEEbiz / Nova.rs
BEOGRAD - U Srbiji bi se mogla pojaviti ruska vojna baza koja će obavljati različite izviđačke zadatke i nadgledati okolinu, smatra ruski vojni ekspert i istoričar Boris Julin, prenosi lenta.ru, veoma čitani ruski portal koji je od 2020. u vlasništvu Sberbanke.

Izvanredni i opunomoćeni ambasador Rusije u Beogradu Aleksandar Bocan-Harčenko, piše portal, govorio je o tome navodeći da je “stvaranje ruskih vojnih baza u Srbiji suverena stvar te države”.

Osim toga, dodaje, ovo je stvar i same Rusije.

“Što se tiče zajedničkog humanitarnog centra, on postoji i funkcioniše za krizni odgovor u slučaju humanitarne katastrofe“, citira lenta.ru Bocan Harčenka.

Vojni ekspert Julin navodi da nije baš jasno kakve će koristi imati stvaranje vojne baze u Srbiji.

“Činjenica je da se baze nalaze u blizini zona mogućih neprijateljstava. Ali u Srbiji će, teritorijalno, biti potpuno odsečena od Rusije i sa svih strana okružena zemljama EU, a delom i državama NATO. Nije jasno kako je u ovom slučaju moguće koncentrisati snage i obezbediti bazu”, ističe Julin.

Jedini mogući cilj njenog stvaranja, za ovog ruskog vojnog eksperta, jeste “izviđačka misija i nadzor okolnog prostora”, tačnije prikupljanje obaveštajnih podataka.

Dodaje i da bi “Evropska unija mogla da počne da doživljava Srbiju kao verovatan izvor pretnje u slučaju sukoba”, što bi za Beograd imalo ne baš prijatne posledice.

“Ako hoćete da se držite teritorijalnog integriteta i suvereniteta kao najvažnijeg principa u međunarodnoj politici, što ja mislim da jeste, pođite od Srbije. Prvo povucite priznanje Kosova, pa kažite: ‘Izvinite, Srbija je celovita, pogrešili smo što smo vas bombardovali, izvinite za onoliku decu što smo vam pobili, oprostite što smo vam to uradili, počinjemo od toga da ispravljamo svoje greške.’

A ne da tražimo od Srbije da Srbija bude pešadija NATO pakta, da uđe u sukob sa Rusijom”, rekao je Vulin početkom jula poručujući da ulazak u rat nije opcija.

Ranije je ministar unutrašnjih poslova Srbije Aleksandar Vulin, podseća ruski portal, saopštio da je Srbija samostalna i nezavisna zemlja i ne želi da se meša u sukobe Rusije i Zapada te da posebno ne želi da postane “pešadija NATO pakta“.

Tagovi: Rusija, ruska vojna baza, Aleksandar Bocan Harčenko, Aleksandar Vulin
PROČITAJ I OVO
Omejec: Ako Milanović nastavi, ja bih apsolutno poništila izbore
PORUKE
Omejec: Ako Milanović nastavi, ja bih apsolutno poništila izbore
ZAGREB - Bivša predsjednica Ustavnog suda Jasna Omejec, inače članica Venecijanske komisije u Vijeću Europe, samo za Dnevnik Nove TV prokomentirala je situaciju oko kandidature predsjednika Zorana Milanovića na parlamentarnim izborima.
Plenković: Ovo je pokušaj državnog udara, SDP ima ozbiljan poremećaj
TEHNIČKI PREMIJER
Plenković: Ovo je pokušaj državnog udara, SDP ima ozbiljan poremećaj
SISAK - "Ljudima treba spas, ali ne spas od nas, nego od ovih koji rade državni udar", govori Plenković.
Benčić: Da sam na Milanovićevom mjestu, podnijela bih ostavku
PORUKE
Benčić: Da sam na Milanovićevom mjestu, podnijela bih ostavku
ZAGREB - Sandra Benčić, koordinatorica stranke Možemo, bila je gošća Newsrooma kod naše Anke Bilić Keserović s kojom je razgovarala o odluci Ustavnog suda da Zoran Milanović ne može sudjelovati na parlamentarnim izborima dok ne da ostavku na funkciji predsjednika Republike.
Milanović: Ovo je čisti puč, to se mora riješiti na izborima
PREDSJEDNIK
Milanović: Ovo je čisti puč, to se mora riješiti na izborima
VELA LUKA - "Ova ekipa iz Ustavnog suda zemlju gura u krizu. Moja kandidatura je rutinska stvar o kojoj ljudi tek trebaju odlučiti. Prijetnja meni je bez veze, oni su za mene stajske muhe."
Stubliću je okej što Milanović citira njegovu pjesmu
AUTOR STIHOVA
Stubliću je okej što Milanović citira njegovu pjesmu
ZAGREB - Rock glazbenik Jura Stublić, autor pjesme “Rijeke pravde”, čijim je stihovima predsjednik Republike Zoran Milanović najavio svoju kandidaturu na parlamentarnim izbornima, rekao je kako mu se to čini pozitivno, dodavši da autori i pišu pjesme zato da ih drugi pjevaju i koriste
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE