GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Rusija dobiva pomorsku bazu u Sudanu

Rusija dobiva pomorsku bazu u Sudanu
BAZA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 15.06.2024 / 15:41
Autor: SEEbiz
MOSKVA - Sudan i Rusija su se očito dogovorili o ruskoj pomorskoj bazi u blizini grada Port Sudana. Ovo je važna komponenta ruske strategije za Afriku - na koju Zapad još uvijek nema odgovor.

Zamjenik predsjednika Sudanskog prijelaznog vijeća kojim dominira vojska, Malik Agar, je vrlo jasan kada je stav njegove zemlje u pitanju: „Da, postoji interes za oživljavanje sporazuma o izgradnji ruskog pomorskog centra na Crvenom moru“, rekao je on za sudanski list "Sudan Tribune", početkom lipnja na rubu Međunarodnog ekonomskog foruma u Sankt Peterburgu (SPIEF).

Sudan i Rusija su već godinama u pregovorima o odgovarajućem sporazumu. Prema izvještaju online magazina "Understanding War", tadašnji šef sudanske države Omar al Bashir i ruski predsjednik Vladimir Putin već su se 2017. dogovorili gradnju ruske baze s prostorom za nekoliko stotina vojnika i četiri broda.

Međutim, zbog političke nestabilnosti koja je tada nastupila, sudanski parlament nije mogao ratificirati sporazum. Nedavno su, međutim, razgovori nastavljeni i to očito uspješno. Zamjenik komandanta Sudanskih oružanih snaga (SAF), general-pukovnik Yasir al Attar, krajem svibnja je izjavio da će Sudan i Rusija u narednim tjednima potpisati niz vojnih i ekonomskih sporazuma.

Činjenica da je Moskva sada postigla dogovor s državnim predstavnicima Sudana ukazuje na značajnu promjenu kursa: u katastrofalnom sukobu koji je u travnju prošle godine izbio između regularne vojske SAF i pobunjenih snaga iz Rapid Support Forces (RSF), Moskva je prvobitno bila na strani RSF-a. Razlog: poludržavne ruske Wagnerove formacije su s njima imale dogovor o pravima na rudarenje sudanskih nalazišta zlata a to je bio jedan od preostalih izvora deviza za Rusiju, koja se od napada na Ukrajinu nalazi pod udarom sankcija Zapada

„Vojna situacija u Sudanu ostaje nejasna“, kaže politologinja Hager Ali s hamburškog GIGA instituta, koja je nedavno objavila analizu sudanskog rata. "Ali Rusija sada očito želi diverzificirati svoju podršku Sudanu. Štoviše, Port Sudan se nalazi u području kojeg kontrolira SAF. Ako Rusija želi tamo uspostaviti pomorsku bazu, to će ovisiti od razgovora sa SAF-om", objašnjava ona. Još uvijek je nejasno kakve će to posljedice imati na vojni razvoj sukoba.

U zamjenu za pomorsko prisustvo, Rusija će pružiti vojnu i sigurnosnu podršku Sudanskim oružanim snagama (SAF). Specijalni izaslanik ruskog predsjednika za Afriku i Bliski istok, Mikhail Bogdanov, obećao je SAF-u "neograničenu kvalitativnu vojnu pomoć", prenosi magazin "Understanding War".

Sudanska vojska je, kako kaže politolog Andreas Heinemann-Grüder iz Centra za naprednu sigurnost, strateške i integracijske studije (CASSIS) u Bonnu, proteklih godina od Rusije, između ostalog, tražila i borbene avione tipa Su-30 i Su-35, kao i protuzračne rakete S-400.

"Rusi su do sada pokazivali skepsu glede ovih želja. Ne znamo misle li sada drugačije - niti znamo kakvo oružje je Rusija sada ponudila Sudancima u zamjenu za pomorsku bazu", rekao je Heinemann-Grüder za DW .

Rusija u osnovi ima dobre karte u pregovorima, kaže Hager Ali u razgovoru za DW i dodaje: "Što duže traje sukob, to je više oružja potrebno SAF-u. Ovo se posebno odnosi na sudansko ratno zrakoplovstvo, koje mora djelovati i u udaljenim područjima. U tom smislu, rusko oružje može jako dobro poslužiti."

Isto važi i za dizel gorivo. Dugo ga je nedostajalo, objašnjava Ali. S druge strane, postoji i odgovarajuća zabrana izvoza za Rusiju zbog sankcija. "Dugo je gorivo uvozila Wagnerova milicija preko Čada", kaža Ali i dodaje da bi ga u budućnosti Rusija mogla isporučivati preko svoje nove pomorske baze u Sudanu.

S lukom, prema navodima iz "Understanding War", Rusija dosljedno može nastaviti svoje vojne akcije u Africi. Zbog umiješanosti u sirijski rat na strani diktatora Bashara al-Assada, Rusija već ima pomorsku bazu u Tartusu na jugu Sirije. To već koristi kao polaznu točku za isporuku logistike u Afriku - na primjer u Libiju, koju također razdire građanski rat. Libija, pak, služi Moskvi kao mostobran za pojačanje i zalihe za zemlje podsaharske Afrike.

„Sudan je još jedan dio slagalice u ruskoj strategiji za Afriku“, kaže Hager Ali. Ovo se odnosi na trgovinu oružjem, ali i na ostala ruska prisustva u Africi, posebno na zapadu kontinenta. "Moskva ima različite interese: kratkoročne, srednjoročne i dugoročne", dodaje Ali.

Ovi ciljevi bi definitivno mogli imati utjecaj na Europu, smatra politolog Andreas Heinemann-Grüder: „Rusi iskorištavaju svoju moć kaosa u raznim afričkim državama, ne samo u Sudanu, nego i u podršci ostalim pučistima u Maliju, Čadu, Burkini Faso i Nigeru. Tamo suradnja s pučistima ne doprinosi stabilizaciji, nego suprotno. Doprinosi pogoršanju unutarnjih sukoba".

Uzimajući u obzir trenutnu situaciju u Sudanu, ne mogu se isključiti moguća kretanja izbjeglica prema Europi. ž

„Europska strana bi se stoga mogla zapitati treba li razvojnu pomoć u zemljama koje kontroliraju pučisti povezati s određenim uvjetima. Na primjer, da vojna suradnja s Rusima ima posljedice po razvojnu suradnju ili možda čak i po humanitarnu pomoć", upozorava Heinemann-Grüder i dodaje da Francuska to sada već radi: "Ali generalno, ovdje još uvijek ne vidim jedinstvenu poziciju među zapadnim zemljama."

Tagovi: rusija, sudan, port sudan, wagner, zlato
PROČITAJ I OVO
Trump se brzinski oglasio o Bidenovom povlačenju
REAKCIJE
Trump se brzinski oglasio o Bidenovom povlačenju
WASHINGTON - U telefonskom razgovoru sa CNN-om nekoliko minuta nakon što je predsjednik Joe Biden objavio svoj izlazak iz utrke za 2024. godinu, bivši predsjednik i kandidat za predsjednika Donald Trump opisao je Bidena kao "daleko najgoreg predsjednika u povijesti naše zemlje."
Biden se povlači iz utrke za novi mandat
POVLAČENJE
Biden se povlači iz utrke za novi mandat
WASHINGTON - Američki predsjednik Joe Biden povlači se iz utrke za reizbor.
Ulazi li Kamala Harris u majku svih bitaka?
GLASNA ŠAPUTANJA
Ulazi li Kamala Harris u majku svih bitaka?
WASHINGTON - Potpredsjednica Kamala Harris dobila je veću javnu podršku demokratskih zastupnika kao potencijalna zamjena za predsjednika Joea Bidena, ako on odluči odustati od utrke protiv bivšeg predsjednika Donalda Trumpa.
Gradonačelnik Rovinja napao lokalnog ugositelja
INCIDENTI
Gradonačelnik Rovinja napao lokalnog ugositelja
ROVINJ - Gradonačelnik Rovinja ovih je dana sudjelovao u incidentu s lokalnim ugostiteljem.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE