GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Rusi napreduju u Sjevernodonecku

Rusi napreduju u Sjevernodonecku
RAT U UKRAJINI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 02.06.2022 / 08:22
Autor: SEEbiz / H
KIJEV - Ruska operacija u Sjevernodonecku na istoku Ukrajine napreduje u četvrtak gdje ruska vojska konsolidira položaje, dok su ukrajinske snage ostvarile pomake na jugu zemlje, prenose svjetske agencije ističući da su zapadne najave daljnje vojne pomoći Kijevu izazvale prijetnje Kremlja.

Pobjeda u Sjevernodonecku ključna je za Rusiju, jer bi pad privremene prijestolnice Luhanska Moskvi dao kontrolu nad cijelom regijom Donbasa.

Ako Rusija zauzme taj grad i manji Lisičansk držala bi cijeli Luhansk, jednu od dvije provincije u Donbasu na koje Moskva polaže pravo u ime separatista.

Zauzimanje cijelog Luhanska ispunilo bi jedan od glavnih ciljeva ruskog predsjednika Vladimira Putina.

Prema regionalnom guverneru Luhanska Serhiju Gajdaju u Sjevernodonecku je još oko 15.000 ljudi.

Ruske snage "djelomično su uspjele" u bitci za Sjevernodoneck, objavio je u srijedu ukrajinski glavni stožer, priznajući da Rusija sada kontrolira istočni dio grada, ali ističući da se žestoke borbe nastavljaju drugdje.

Proruski separatisti na tom području tvrde da su već preuzeli kontrolu nad više od 70 posto grada, a Andrej Maročko, predstavnik samoproglašene Luganske Narodne Republike, najavio je da će cijeli grad uskoro biti zauzet.

Maročko je rekao da je glavnina ukrajinske vojske napustila grad, a Rusija planira organizirati dostavu humanitarne pomoći za stanovnike zbog katastrofalne situacije u gradu.

Donbas je godinama bio u središtu spora Rusije i Ukrajine, a proruski separatisti kontroliraju velike dijelove regija Luhansk i Doneck od 2014. godine.

Ukrajinska vojska je u srijedu priopćila da je uspješno ponovno zauzela 20-ak sela u regiji Herson na jugu zemlje.

Protunapadi su pokrenuti iz grada Dnjipra, priopćila je ukrajinska vojska, dodajući da ukrajinske snage nastavljaju s prodorom prema jugu.

Iako se izvješća nisu mogla neovisno provjeriti, posljednjih dana pojavio se niz izvještaja o ukrajinskim snagama koje su se pomicale prema Hersonu, jedinoj regionalnoj prijestolnici koju su do sada zauzele ruske snage.

Drugdje u zemlji prometna infrastruktura u zapadnoj Ukrajini navodno je bila meta višestrukih ruskih raketnih napada u srijedu navečer, navodi na Telegramu čelnik regionalne vojne uprave Lavova Maksim Kozicki.

Prema izvješćima dvije osobe su ozlijeđene u tim napadima. Ranije u srijedu, dvije osobe u južnom gradu Mikolajivu su navodno ubijene, a dvije su ranjene u ruskom granatiranju.

Veći dio srijede bio je obilježen izvješćima da je Kijev osigurao obećanja o naprednijem naoružanju sa Zapada, što je izazvalo osudu Kremlja, koji je optužio Zapad, a posebno Sjedinjene Države, da potiče napetosti isporukom teškog oružja u Ukrajinu.

"Vjerujemo da SAD namjerno i marljivo raspiruje vatru... SAD se pridržava vođenja borbe s Rusijom do posljednjeg Ukrajinca", rekao je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov nakon najava SAD-a i Njemačke o slanju ključnog oružja Ukrajini.

Peskov je rekao da Rusija ne vjeruje američkim i ukrajinskim uvjeravanjima da je novi raketni sustav dugog dometa koji ide u Ukrajinu isključivo u obrambene svrhe, dodajući da ruska vojska to smatra izravnom prijetnjom i da će poduzeti odgovarajuće mjere.

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov rekao je da zapadne isporuke oružja povećavaju rizik upletanja trećih zemalja u sukob.

"Takve vrste rizika, naravno, postoje", rekao je Lavrov tijekom posjeta Saudijskoj Arabiji, dodajući da se situacija pogoršava zahtjevima Ukrajine za oružjem.

"To je izravna provokacija s izravnom namjerom da se Zapad uplete u vojna pitanja", rekao je.

Trijezni zapadni političari bili su svjesni rizika, rekao je Lavrov, ali ne svi, "osobito oni u sjevernom dijelu" EU-a.

"Postoje političari koji su spremni umiješati se u ovo ludilo, samo radi svojih ambicija."

Međutim, rekao je da postoje i odgovorne zemlje koje razumiju da takvi scenariji nisu "prihvatljivi".

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij iskoristio je svoje svakodnevno video obraćanje u srijedu navečer kako bi se prisjetio stotina djece čije je živote do sada odnio rat.

Najmanje 689 djece je ozlijeđeno, 139 djece je nestalo, a 243 djece je ubijeno, rekao je Zelenskij i dodao da su "to samo oni za koje znamo".

Tagovi: Sjevernodoneck, ruska vojska, rat u Ukrajini
PROČITAJ I OVO
Milanović: Imam posla s nasilnicima, moram biti glasan
PREDSJEDNIK
Milanović: Imam posla s nasilnicima, moram biti glasan
ZAGREB - "HDZ je nasilni rimski imperij u galskom selu, možete se boriti samo glasno kao Asterix."
Dodik: Pozivam Parlament BiH da ugasi OHR i protjera strance ili se RS povlači iz odlučivanja
PRIJETNJE
Dodik: Pozivam Parlament BiH da ugasi OHR i protjera strance ili se RS povlači iz odlučivanja
BANJA LUKA - Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik predložio je tokom današnjeg obraćanja u Narodnoj Skupštini RS-a način kako da se "relaksira" situacija u Bosni i Hercegovini. Pozvao je Parlamentarnu skupštinu BiH da ugasi međunarodne institucije u zemlji ili slijede kontramjere.
Dva vukovarska heroja među nositeljima lista Domovinskog pokreta
LISTE
Dva vukovarska heroja među nositeljima lista Domovinskog pokreta
ZAGREB - Domovinski pokret zajedno s političkim partnerima danas je predao kandidacijske liste za Hrvatski sabor. Nositelje lista predstavio je predsjednik Domovinskog pokreta i vukovarski gradonačelnik Ivan Penava.
Milanović još jednom žestoko napao Plenkovića
ŽESTOKO
Milanović još jednom žestoko napao Plenkovića
ZAGREB - Predsjednik Zoran Milanović oglasio se na Facebook profilu i komentirao posljednji istup premijera Andreja Plenkovića.
Plenković predstavio HDZ-ov program i izborne liste, ima iznenađenja
HDZ
Plenković predstavio HDZ-ov program i izborne liste, ima iznenađenja
ZAGREB - Predsjednik Vlade Andrej Plenković, predstavio je izborni program i liste s imenima kandidata.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE