GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Rudan: Nisam zagoravao tvrdi lockdown, samo sam objašnjavao

Rudan: Nisam zagoravao tvrdi lockdown, samo sam objašnjavao
ZNANOST I VIRUS
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 23.04.2021 / 08:47
Autor: SEEbiz
ZAGREB - "Ja sam kao svaki znanstveni savjetnik nudio scenarij. Znači ja nikad nisam ništa zagovarao, ja sam samo objašnjavao – ljudi, možda nas čeka to, možda to...Vratite se na moje kolumne i vidjet ćete da uvijek postoji četiri, pet scenarija. To i je uloga znanstvenog savjetnika, i kažem, u ovo možda vjerujem više, a u ovo manje', kaže znanstvenik Igor Rudan kada se osvrne godinu unutarag je li u nekim svojim iznesenim stavovima bio prerigorozan.

Znanstvenik Igor Rudan ne osjeća se pogođeno ni uvrijeđeno kada je riječ o govoru mržnje kojemu je izložen zajedno sa svojim kolegama. Gostujući u RTL Direktu rekao je kako je jako puno radio po Africi, Južnoj Americi i Jugoistočnoj Aziji gdje su tražili neke društvene promjene kako bi se pomoglo javnom zdravstvu.

- Vi uvijek nekoga time, ili barem ako ga ne ugrožavate, onda će se osjetiti ugrožen, počet će vam na neki način podmetati razne stvari. Imao sam to iskustvo, međutim kolege koje pretežno rade u laboratorijskim uvjetima, oni nisu. Tako da su malo više možda zatečeni. Mene to nije iznenadilo', rekao je znanstvenik Igor Rudan koji radi na Sveučilištu u engleskom Edinburghu.

Ističe kako neki prate što pišu znanstvenici, drže se jednog ili više njih, a da znanstvenici moraju govoriti ono što je znanstvena istina.

- Ne možemo govoriti ništa drugo, a na početku puno toga nije bilo jasno. Znanost napreduje tako da postavi niz hipoteza i onda skuplja informacije i malo po malo i neke hipoteze postaju jasnije, a neke manje, i otpadaju. Tako znanost funkcionira. Međutim to nije bilo kompatibilno s medijima, jer mediji su htjeli odmah sve odgovore, a s druge strane treba vremena. Zanimljiva je znanost jer je sve više konsolidirana kako vrijeme odmiče. Sve smo više slični u onome što govorimo i sve se više slažemo. Međutim, zbog tih nejasnoća na početku, neki ljudi su se okrenuli alternativnim istinama, nastavlja ovaj znanstvenik.

Rudan je, između ostaloga, rekao kako je na redu za cijepljenje, ali je prebolio covid pa čeka da prođe malo vremena.

- Mogao sam i gore proći. Neću se žaliti, odgovorio je na upit kako je prošao covid.

Rudan objašnjava kako je situacija s pandemijom jedna od najkompliciranijih s kojima su se mediji morali nositi.

- Toliko je tu hipoteza, stalno novih momenata i stalno izviru neke nove priče. Cjepivo bi načelno, da se virus nije mijenjao, da nije mutirao, sada kad smo procijepili 70 posto svjetske populacije bilo rješenje. Iako čak ni tada ne bi znali da li bi virus skočio na neke životinje. Možda bi se našao neki drugi rezervoar pa bi u njima slobodno mutirao, pa se vratio. Zanimljivo je, već imamo dovoljan broj kritičnih slučajeva, da su se ti sojevi počeli događati i oni mogu biti opasni na 3 načina. Da se puno brže šire nego prije, to je britanski soj, ali on je osjetljiv na cjepiva. Njega ćemo se riješiti. Dok se on brzo širi, on drži ove ostale podređenima. Kad se njega riješimo cjepivom, iskočit će nam neki novi problem. Ta dva problema mogu biti da je ubojitiji, što zasad imamo naznake kod britanskog soja ili da je rezistentan na ljudski imunitet. Ti nas najviše brinu.', objašnjava Rudan što ga zabrinjava u pandemiji.

Tagovi: Igor Rudan, koronavirus, lockdown
PROČITAJ I OVO
Bilek: Manjine daju potporu Jandrokoviću za šefa Sabora
POTPORA
Bilek: Manjine daju potporu Jandrokoviću za šefa Sabora
ZAGREB - Predstavnik češke i slovačke nacionalne manjine Vladimir Bilek, u ime kluba nacionalnih manjina, poručio je za RTL da će dati potporu HDZ-ovu Gordanu Jandrokoviću za predsjednika Hrvatskog sabora. To bi značilo da će HDZ ako se dogovori s Domovinskim pokretom oformiti većinu.
Izvori: DP bi se mogao podijeliti
NESLUŽBENO
Izvori: DP bi se mogao podijeliti
ZAGREB - Domovinski pokret održao je prvu rundu službenih pregovora s HDZ-om. Iz DP-a su tvrdili da nema raskola i da kod njih vlada zajedništvo, no neslužbene informacije ipak govore nešto drugačije.
Plenković: Korumpirana ljevica želi porobiti institucije
JASNA PORUKA
Plenković: Korumpirana ljevica želi porobiti institucije
ZAGREB - Poručio je da će HDZ imati "dovoljno ruku" i sastaviti parlamentarnu većinu, naglasivši da razgovore vodi s ozbiljnima i odgovornima, no neće s Mostom, Možemo! i SDP-om koje je nazvao korumpiranima jer "žele porobiti neovisne institucije".
U Hrvatsku stiglo prvih šest Rafalea: Hrvatsko nebo je sada sigurnije
AVIONI
U Hrvatsku stiglo prvih šest Rafalea: Hrvatsko nebo je sada sigurnije
ZAGREB - Prvih šest od ukupno dvanaest višenamjenskih borbenih aviona Rafale u četvrtak je stiglo u Hrvatsku, dvije godine i pet mjeseci nakon potpisivanja ugovora s Francuskom vrijednog više od milijardu eura, a dolazak zadnjih od ugovorenih aviona očekuje se početkom sljedeće godine.
Hrebak: Samo su dvije opcije
PORUKE
Hrebak: Samo su dvije opcije
ZAGREB - Prije osam dana održani su parlamentarni izbori. Vladu još nemamo, a šanse da je sastave imaju i HDZ-ova i SDP-ova koalicija.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE