GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Ročišta o izručenju Assangea SAD-u odgođena do svibnja

Ročišta o izručenju Assangea SAD-u odgođena do svibnja
NAJAVE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 27.02.2020 / 19:38
Autor: SEEbiz / H

NEW YORK - Britansko pravosuđe odgodilo je u četvrtak do 18. svibnja razmatranje zahtjeva za izručenje Juliana Assangea, kojeg Sjedinjene Države traže zbog suđenja za špijunažu nakon što je objavio gomilu tajnih dokumenata.

Ročišta koja su počela u ponedjeljak i završavaju dan ranije od previđenoga nastavit će se 18. svibnja i trajat će tri tjedna na sudu Woolwichu u istočnom dijelu Londona.

Sutkinja Vanessa Baraitser odluku će objaviti na ljeto.

Assangeu koji se na sudu pojavljuje u staklenom ograđenom prostoru i koji se žali da zbog toga ne može slobodno komunicirati s odvjetnicima odbijen je zahtjev da sjedne do njih.

"Čini mi se da nemate problema u privlačenju pozornosti vaših odvjetnika", odvratila mu je sutkinja i naglasila da postoji niz mogućnosti, od pisanih bilješki do prekida ročišta, koji im mogu omogućiti željenu komunikaciju.

SAD je prošle godine od Britanije zatražio izručenje Assangea nakon što mu je ukinut azil u ekvadorskom veleposlanstvu. Ondje je proveo sedam godina nastojeći izbjeći izručenje u Švedsku zbog optužbi za silovanje koje su u međuvremenu odbačene.

Washington ga traži kako bi mu se sudilo zbog hakiranja i širenja informacija koje su, po tvrdnjama američkih dužnosnika, ugrozile živote novinara, disidenata i drugih u Iranu, Iraku i Afganistanu.

On se protivi izručenju u Sjedinjene Države i zajedno sa svojim odvjetnicima i pristašama pozvao je Britaniju da ga oslobodi.

Odvjetnici tvrde da taj 48-godišnji australski državljanin i zviždač neće dobiti pošteno suđenje u SAD-u te da bi mu, bude li osuđen, mogla biti izrečena zatvorska kazna do 175 godina.

Assange je postao slavan početkom prošlog desetljeća kad je WikiLeaks objavio povjerljivu vojnu snimku napada američkog helikoptera Apache u Bagdau 2007., pri čemu je ubijeno desetak ljudi, među njima i dva zaposlenika novinske agencije Reuters.

Njegova organizacija kasnije je ponovno razbjesnila Washington objavama tisuća vojnih dokumenata i diplomatskih bilješki.

Tagovi: Julian Assange, WikiLeaks
PROČITAJ I OVO
Jandroković: Milanovićeve izjave o Turudiću su opasne
REAKCIJE
Jandroković: Milanovićeve izjave o Turudiću su opasne
ZAGREB - "S takvim stvarima se ne igramo, imali smo iskustva da su se dogodila već ubojstva gdje su žrtve bile javne osobe."
Plenković osvanuo na TikToku
DRUŠTVENE MREŽE
Plenković osvanuo na TikToku
ZAGREB - Andrej Plenković je u jeku kampanje otvorio profil na još jednoj društvenoj mreži, a riječ je o TikToku.
Rijeke pravde predale izborne liste, Grbin najavio pobjedu
LISTE
Rijeke pravde predale izborne liste, Grbin najavio pobjedu
ZAGREB - Izborne liste Državnom izbornom povjerenstvu tijekom dana predao je i SDP odnosno njihova koalicija Rijeke pravde.
Nova akcija EU tužitelja, troje uhićenih
UHIĆENJA
Nova akcija EU tužitelja, troje uhićenih
ZAGREB - Ured europskog javnog tužitelja (EPPO) u Zagrebu pokrenuo je istragu protiv četiri osobe i jedne tvrtke zbog tri subvencijske prijevare i krivotvorenja isprava.
Umirovljenici razočarani: Dobili manji dodatak od očekivanog
RAZOČARANI
Umirovljenici razočarani: Dobili manji dodatak od očekivanog
ZAGREB - Umirovljenici su u srijedu dobili još jedan Vladin dodatak, ali umjesto veselja, neugodno ih je iznenadio manji iznos od onoga koji su očekivali.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE