GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Rijeka, Varaždin, Istra i Virovitičko-podravska županija primjeri borbe protiv korone

Rijeka, Varaždin, Istra i Virovitičko-podravska županija primjeri borbe protiv korone
POHVALE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 12.10.2020 / 12:55
Autor: SEEbiz
RIJEKA - Rijeka, Varaždin, Istra i Virovitičko-podravska županija pozitivni su primjeri u borbi protiv koronavirusa u Europi, naveo je Europski odbor regija u godišnjem izvješću objavljenom u ponedjeljak.

Europski odbor regija, tijelo koje od 1994. godine predstavlja regionalne i lokalne vlasti u EU-u, u izvješću pod nazivom "Godišnji lokalni i regionalni barometar", bavio se utjecajem pandemije koronavirusa na zdravlje i gospodarstvo.

Kao primjer dobre prakse naveo je grad Rijeku koja je uvela izuzeće od plaćanja zakupnine gradskih poslovnih prostora i od plaćanja komunalne naknade za poduzeća i porezne obveznike koji su bili prisiljeni obustaviti rad. Onima kojima je bilo dopušteno poslovanje, Rijeka je ponudila popuste i izuzeća ovisno o padu prometa koji su zabilježili.

Povrh toga, grad je odgodio naplatu usluge odvoza otpada i rok za podnošenje prijave poreza na kuću za odmor. Nakon odluke hrvatske vlade o odgodi plaćanja poreza na dohodak odgođeno je i plaćanje prireza, koji je velik izvor prihoda lokalnih vlasti.

Rijeka i Crveni križ usto su organizirali dostavu hrane i lijekova starijim i bolesnim građanima, a brojni pojedinci, nevladine organizacije i poduzeća donirali su zaštitne maske, vizire i novac za pomoć građanima i institucijama.

Istovremeno je Virovitičko-podravska županija subvencionirala troškove zakupa najmoprimcima u poduzetničkim inkubatorima u županiji.

U Istri obrazovni sustav pomaže zdravstvenom sektoru. Učenici osnovnih i srednjih škola u Istarskoj županiji, zajedno s njihovim nastavnicima, ravnateljima i drugim školskim osobljem, pomogli su u proizvodnji zaštitnih vizira za medicinsko osoblje koristeći 3D pisače koji su na raspolaganju školama.

Grad Varaždin izdvojio je resurse i organizirao velik broj mladih volontera za dostavu hrane i lijekova, dajući prednost najranjivijim skupinama stanovništva.

Tako organizirani mladi aktivno su sudjelovali i u informiranju lokalnih prodavača, trgovaca i poduzeća o pravilima o držanju sigurne udaljenosti, dezinfekciji i higijenskim mjerama za sprečavanje širenja virusa, a dijelili su i besplatne maske i rukavice građanima kojima je potrebna zaštitna oprema.

Europski odbor regija ima 329 članova od kojih je 9 iz Hrvatske, te on savjetuje Europsku komisiju i Europski parlament o područjima politika koje utječu na regije i gradove. Voditelj izaslanstva je Nikola Dobroslavić, župan Dubrovačko-neretvanske županije.

Izvješće je objavljeno u ponedjeljak prilikom otvaranja Europskog tjedna regija i gradova, najveće godišnje konferencije posvećene smanjivanju razlika između bogatih i siromašnih dijelova Europske unije.

Sredinom rujna u EU-u je zabilježeno više od 2,2 milijuna zaraženih i više od 142.000 smrtnih slučajeva povezanih s COVID-om 19. Razvoj pandemije znatno se razlikovao u raznim državama članicama EU-a. Na podnacionalnoj razini u Europi u posljednjih 14 dana (stanje na dan 10. rujna) najveći broj potvrđenih slučajeva prijavile su sve regije u Španjolskoj (osim Asturije), Île-de-France, Provansa-Alpe-Azurna obala i Korzika u Francuskoj, južne županije u Hrvatskoj te neke istočne regije u Rumunjskoj i okrug Ida-Virumaa u Estoniji.

Hrvatska ima 14,7 kreveta na 100.000 stanovnika u odjelima intenzivne njege. Portugal ima najmanji kapacitet s 4,2 kreveta, a Njemačka najveći s 29,2 kreveta.

Negativne posljedica COVID-a 19 razlikuju se od područja do područja. Najteže su pogođene regije Andaluzija, Kastilja i Leon, Madrid i Valencija u Španjolskoj, regija Île-de-France u Francuskoj, većina talijanskih regija, obalne regije Hrvatske, istočna Bugarska te regije Središnja Makedonija i Kreta u Grčkoj.

Time je potvrđeno da regije koje su tijekom pandemije zabilježile najveći broj oboljelih i umrlih osoba nisu nužno najteže pogođene u ekonomskom smislu. Kriza uzrokovana COVID-om 19 posebno je teško pogodila gospodarstva koja imaju razvijen turistički sektor.

Prema rezultatima istraživanja Zajedničkog istraživačkog centra (JRC) iznesenima na zajedničkom internetskom seminaru Europskog odbora regija i OECD-a, učinak na turistička područja također nije ujednačen. Područja u Portugalu, Hrvatskoj, Grčkoj i Austriji te gradovi kao što su Pariz ili Milano ovise o turistima iz EU-a i iz trećih zemalja. U tim će područjima posljedice krize biti veće i duže će se osjećati nego u regijama koje se oslanjaju na domaći turizam, kao što je slučaj u Francuskoj.

Tagovi: Rijeka, Varaždin, Istra, Virovitičko-podravska županija, koronavirus u Hrvatskoj
PROČITAJ I OVO
Vučemilović: Nama i SDP-u je došao Penava, a HDZ-u ide Radić. To je jasna poruka
SIMBOLIKA
Vučemilović: Nama i SDP-u je došao Penava, a HDZ-u ide Radić. To je jasna poruka
ZAGREB - Vesna Vučemilović iz Hrvatskih suverenista kaže da su i oni jučer bili na pregovorima koji su prošli u konstruktivnom tonu.
Selak Raspudić: Zbopg Miletića sam odbila nositi listu za Europski parlament
OBJAŠNJENJE
Selak Raspudić: Zbopg Miletića sam odbila nositi listu za Europski parlament
ZAGREB - Marija Selak Raspudić rekla je da zbog poštovanja kolega iz Mosta pričekala sa svojim obraćanjem za medije kako bi Most u miru predao svoju listu za europske izbore.
SAD odobrio 95 milijardi dolara vojne pomoći Ukrajini, Izraelu i Tajvanu
POMOĆ
SAD odobrio 95 milijardi dolara vojne pomoći Ukrajini, Izraelu i Tajvanu
WASHINGTON - Opsežni paket inozemne pomoći lako je prošao Kongres SAD-a kasno u utorak nakon višemjesečne odgode, otvarajući put za milijarde dolara novog financiranja Ukrajine u trenutku napretka ruskih invazijskih snaga i nedostatka vojnih zaliha Kijeva.
DIP zaprimio 25 lista za europske izbore
LISTE
DIP zaprimio 25 lista za europske izbore
ZAGREB - Državno izborno povjerenstvo (DIP) zaprimilo je 25 kandidacijskih lista za europske izbore koji će se održati u nedjelju, 9. lipnja, a na kojima će birači izabrati 12 europskih zastupnika na pet godina.
Grbin: SDP traži konstituiranje Sabora
STRATEGIJA
Grbin: SDP traži konstituiranje Sabora
ZAGREB - O micanju Turudića kaže da ga se ne može razriješiti jer on još nije stupio na dužnost, ali se može odluka o njegovom imenovanju staviti van snage.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE