GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Riječki poduzetnici Pavičići optuženi za utaju oko 2,7 milijuna kuna poreza

Riječki poduzetnici Pavičići optuženi za utaju oko 2,7 milijuna kuna poreza
OPTUŽNICA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 14.08.2022 / 14:17
Autor: SEEbiz / H
RIJEKA - Riječko tužiteljstvo optužilo je dvojicu poduzetnika, tereteći ih da su preko inozemnih računa utajili više od 2,7 milijuna kuna poreza, a po neslužbenim podacima riječ je o ocu i sinu Mirku i Blažu Pavičiću na čijoj je jahti ljetovanje provodio bivši ministar Zdravko Marić.

Općinsko državno odvjetništvo u Rijeci objavilo je samo dob osumnjičenika, no po pisanju medija optužnicom su obuhvaćeni Mirko i Blaž Pavičić.

Portal Telegram objavio je da je dobio potvrdu da se radi o Pavičićima te da je riječ o poslovnim ljudima koji su se u fokus javnosti vratili nakon što je lani Zdravko Marić, tada još aktivni ministar financija proveo dio ljetovanja na jahti Blaža Pavičića.

Marić je nakon lanjskog ljetovanja potvrdio da je jahta na kojoj je proveo dio godišnjeg odmora u vlasništvu obitelji njegova prijatelja Blaža Pavičića, ali je odbacio sumnje da je došao u sukob interesa, ustvrdivši da je bio na jahti prijatelja čija obitelj za njegova mandata nije imala oprost poreznog duga, olakšice niti kredit HBOR-a.

Mirku Pavičiću (74) na teret se stavlja da je od 2007. do studenog 2009. u Rijeci, kao odgovorna osoba riječkih tvrtki i ovlašteni potpisnik računa više tvrtaki sa sjedištima izvan Hrvatske koristio račune inozemnih tvrtaki kako bi prikrio ostvareni dohodak iz poslovanja svojih rezidentnih tvrtki.

Prema optužnici obavio je više transakcija s računa tvrtki u kojima je bio odgovorna osoba te dio novca ponovno transferirao u rezidentna trgovačka društva i tako se okoristio isplatom kamata, oštetivši državni proračun za više od 1,1 milijun kuna.

Prema sumnjama tužiteljstva u ime tvrtke iz Rijeke zaključio ugovore o pozajmicama s inozemnim pravnim osobama i prikazao da nisu vraćene u ugovorenim rokovima.

Inozemna tvrtka naplatila je od riječke tvrtke dugovanja po osnovi pozajmica s kamatama koje je, potom preko druge osobe podigao s računa u inozemstvu, ali nije prijavio dohotka u inozemstvu.

U drugom slučaju terete ga da dohodak ostvaren u inozemstvu nije prijavio hrvatskim poreznim tijelima pri čemu je neprijavljeni i neobračunati porez na dohodak veći od je 1,2 milijuna kuna.

Sumnjiče ga da je od ožujka 2008. do prosinca 2012. izbjegavao i umanjivao plaćanja poreza na dohodak od kapitala od prihoda ostvarenog u inozemstvu. Pritom je kao član uprave inozemnih tvrtki koji ima ovlaštenje za raspolaganje sredstvima po računima koje su ta trgovačka društva imala u Švicarskoj prenio novac na svoj račun u Italiji, a nakon toga na svoj račun u Švicarskoj.

Tim novcem raspolagao je kao zajmodavac u korist inozemne tvrtke s kojom je sklopio više ugovora o pozajmicama u kojima je predviđena kamata te na temelju kojih mu je tvrtka isplatila više od 400.000 eura.

Drugookrivljenog Blaža Pavičića (40) terete da je od travnja 2009. do lipnja 2013. u Rijeci, kao zaposlenik tvrtke sa sjedištem u Švicarskoj, izbjegavao plaćanje poreza na prihod pri čemu je državni proračun oštetio za više od 400.000 kuna.

Tagovi: Mirko Pavičić, Blaž Pavičić, Zdravko Marić
PROČITAJ I OVO
Biden: SAD nikada neće priznati ruske pretenzije u Ukrajini
JASNA PORUKA
Biden: SAD nikada neće priznati ruske pretenzije u Ukrajini
WASHINGTON - Predsjednik Joe Biden obećao je u četvrtak da SAD nikada neće priznati ruske teritorijalne pretenzije u Ukrajini, dok Washington priprema novi krug sankcija Rusiji nakon što ona anektira dodatni ukrajinski teritorij.
Kupa u Karlovcu raste, ali se ne očekuje proglašavanje izvanrednih mjera
VISOKE VODE
Kupa u Karlovcu raste, ali se ne očekuje proglašavanje izvanrednih mjera
KARLOVAC - Kupa u Karlovcu u 21 sat mjerila je 602 centimetra, što je osam centimetara više nego sat ranije, vrhunac se očekuje u petak ujutro, ali se ne očekuje poplava i proglašavanje izvanrednih mjera, rečeno je u četvrtak navečer na izvanrednoj konferenciji za novinare Stožera Civilne zaštite.
Milanović: O nasljedniku Kindera treba razgovarati u sklopu ostalih imenovanja
PREDSJEDNIK
Milanović: O nasljedniku Kindera treba razgovarati u sklopu ostalih imenovanja
ZAGREB - Predsjednik Republike Zoran Milanović poručio je u četvrtak da se o imenovanju nasljednika Ivice Kindera na čelu Vojno-sigurnosne obavještajne agencije (VSOA) može razgovarati samo u sklopu cijelog paketa imenovanja na visoke položaje u Oružanim snagama.
Putin: Sukob u Ukrajini je rezultat raspada bivšeg SSSR-a
STAVOVI
Putin: Sukob u Ukrajini je rezultat raspada bivšeg SSSR-a
MOSKVA - Ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio je u četvrtak da su sukobi u bivšem SSSR-u, uključujući i aktualni između Rusije i Ukrajine, rezultat "raspada Sovjetskog Saveza" i optužio zapad da sije razdor.
Povjerenstvo kaznilo Tomaševića s 3.000 kuna
KAZNA
Povjerenstvo kaznilo Tomaševića s 3.000 kuna
ZAGREB - Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa kaznilo je u četvrtak zagrebačkog gradonačelnika Tomislava Tomaševića s 3000 kuna jer je prema njegovoj preporuci u Upravno vijeće bolnice Srebrnjak imenovan Tomislav Lauc koji je donirao njegovu kampanju.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE