GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Ribić brani Burilovića, HDZ i sateliti ne daju na HGK

Ribić brani Burilovića, HDZ i sateliti ne daju na HGK
MALA KRONIKA RADNOG TJEDNA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 06.02.2021 / 19:41
Autor: Nikola Bekavac
ZAGREB - Ovaj je tjedan bio prepun događanja, ponajprije onih vezanih uz nadolazeće lokalne izbore, posebno u Zagrebu.

Pozornost je privukao i veliki prosvjed poduzetnika nezadovoljnih mjerama Stožera, posebno onih koji se tiču ekonomije. HGK, Podravka, saniranje posljedica potresa, sve to donosimo u Maloj kronici radnog tjedna.

Ponedjeljak, 1. veljače

HDZ je i službeno počeo predizbornu kampanju za lokalne izbore u svibnju. Veliki Vođa je naložio da se raspiše natječaj za završetak auto ceste do Siska. Što košta da košta, treba pripremiti HDZ-ovskog nasljednika županu Žiniću. Novca će se naći u državnom proračunu. A ako u svibnju pobijede, tada će novca nestati, tada ćemo morati biti realni.

Danas je profunkcionirala i pravna država, Sustav domovinske sigurnosti. Na vlasnika jedne teretane otvorene protivno važećim propisima policija je intervenirala sa šest policijskih vozila i kombijem punim intervente policije. Procijenili su da će to biti sasvim dosta za uhititi vlasnika i legitimirati četvero posjetilaca. Za pretpostaviti je, da su duge cijevi bile u vozilima, a posada helikoptera u punoj pripravnosti u bazi u Lučkom.

Utorak, 2. veljače

Počela je još jedna sjednica Gradske skupštine Zagreba. Po običaju, postavljanjem pitanja gradonačelniku Bandiću. U standardnoj je vizionarskoj formi i uz novo prozivanje zastupnika koji nisu napravili ni "pesje kućice" na red su došli oni drugi kojima je preporučio partizanske priče o "Mirku i Slavku" i "Bošku Buhi". Na narednoj sjednici možemo očekivati, možda, "Desant na Drvar" ali je sigurno da nas u svibnju čeka "Desant" na Gradsku skupštinu i gradonačelničku fotelju.

I ministar branitelja Medved oduševio nas je svojom vizijom izmjena Zakona o hrvatskim braniteljima. Ministar ga je posvetio svim onim braniteljima koji ni u 26 godina od završetka rata nisu uspjeli dokazati svoj status hrvatskog vojnog invalida Domovinskog rata. Kako su ih u tome, prema dubokoj analizi Medveda, priječile stručne procjene u zdravstvenim institucijama te vještačenja u Zavodu za vještačenje, profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom, on će to ukinuti. To će ubuduće raditi posebna povjerenstva koja će on imenovati. Ako treba i preko noći jer svaki glas je važan.

Srijeda, 3. veljače

Prosvjed poduzetnika na Trgu bana Josipa Jelačića, festa sv. Vlaha u Dubrovniku, tisuće ljudi na skijanju na Sljemenu, stotine u bazenima mnogih toplica nisu epidemiološki upitni skupovi i ne služe širenju zaraznih bolesti. Brojne policijske snage na zagrebačkom glavnom trgu postupile su po devizi "ne bih se štel mešati". Uz skijanje i vjersko za koje su propisane posebne epidemiološke mjere, prošvercao se i prosvjed jer ih nije bilo preporučeno kontrolirati.

A Martina Dalić, s ostavkom na mjestu potpredsjednice Vlade i aferama Borg i Hotmail za vrijeme rada na slučaju Agrokor, umiješala se u rad Podravke. Naime, veliki Vođa je povjerovao Martini da joj je Agrokor dobra referenca za nastavak karijere, te je imenovao predsjednicom uprave Podravke. Molimo Boga samo da u svoj tim ne pozove i Antu Ramljaka i ekipu.

Četvrtak, 4. veljače

Bijaše to dan bisera javnih osoba. Kao što i priliči, prednjačio je veliki Vođa bez čijih komentara teško da može proći i jedan dan (srećom, konkurent na Pantovčaku uzeo je pauzu). Odgovarajući na novinarsko pitanje o prijedlogu oporbe da se ukine obvezna članarina u Hrvatskoj gospodarskoj komori zapitao se gdje bi bio kraj da se to prihvati.

"Nakon ukidanja komore, možda bi trebalo ukinuti i Nacionalnu i sveučilišnu knjižnicu", izjavio je ponosan na dosjetku.

Usporediti ove dvije institucije može samo političar koji je izgubio dodir sa stvarnošću i ne bira sredstva u borbi protiv oporbe. Slijedeći potez mogao bi mu biti da predloži Zakon o političkoj oporbi kako bi je ukrotio na "demokratski način".

Pridružio mu se i rektor Sveučilišta u Zagrebu Damir Boras. Nakon dana izbjegavanja javnosti morao je proći pored novinara i odgovoriti na pitanje šta poduzima povodom sve više prijava za seksualno zlostavljanje na akademijama i fakultetima. Ispitat će on te slučajeve i zaštiti žrtve jer on zna kako je njima. Naime, kazao je kako je i on često puta bio zlostavljan, srećom ne seksualno, ali ga nitko nije zaštitio. Nije ga zaštitio ni predsjednika Savjeta sveučilišta Luka Burilović čija je visoka primanja branio, vjerovali ili ne, jedan od doživotnih šefova sindikata Vilim Ribič. Sindikat je uvijek branio radnike što za sebe tvrdi, da je i sam, Burilović.

Petak, 5. veljače

Završili praznici, djeca krenula u školu, a Predsjednik pred mikrofone. I to u Sisku gdje je doputovao vlakom. A sigurnosna prosudba, terorizam, blindirani Mercedes... Nije važno za malo populizma koji je mogao začiniti priopćenjem da je platio karte za svoju pratnju. A limuzine su otišle prazne, trebalo se voziti među ruševinama i sigurno vratiti pod skute Pantovčaka. Zgodna predstava za naivne. I kako biva nije odolio mikrofonima. Za suce koji jedu i piju s Kerumom rekao je da nisu sveci, a seksualno zlostavljane žene, djevojčice i djevojke, rangirao je u više kategorija s napomenom tko je u kojoj kategoriji kriv, žrtva ili počinitelj. Ako ste zaboravili Predsjednik je pravnik i to s "karakterom".

A da u hrvatskoj politici nema razlike između vladajućih i oporbe, velikih i malih stranaka potvrdio je Kerum koji se nedavno narugao svima onima koji su mislili da natječaji za zaposlenje i položaje u državnoj i javnoj službi služe da bi se izabrali najbolji. Najbolji je dogovor moćnika. Potvrdio je još jedan obrazac u ponašanju istih skupina. Nakon što je objavljena snimka kako u njegovom restoranu, unatoč zabrani, jede i pije veća skupina osoba, njegov komentar se sveo na to da je za sve kriv jedan od njih koji je doveo tog kretena koji je to snimio. Svaka sličnost s filmom kadroviranja u HDZ-ovskoj kleti je slučajna.

Tagovi: Luka Burilović, Vilim Ribić, Andrej Plenković, Hrvatska gospodarska komora, Martina Dalić, Podravka, Agrokor, Zoran Milanović, Željko Kerum
PROČITAJ I OVO
U Hrvatsku stiglo prvih šest Rafalea: Hrvatsko nebo je sada sigurnije
AVIONI
U Hrvatsku stiglo prvih šest Rafalea: Hrvatsko nebo je sada sigurnije
ZAGREB - Prvih šest od ukupno dvanaest višenamjenskih borbenih aviona Rafale u četvrtak je stiglo u Hrvatsku, dvije godine i pet mjeseci nakon potpisivanja ugovora s Francuskom vrijednog više od milijardu eura, a dolazak zadnjih od ugovorenih aviona očekuje se početkom sljedeće godine.
Hrebak: Samo su dvije opcije
PORUKE
Hrebak: Samo su dvije opcije
ZAGREB - Prije osam dana održani su parlamentarni izbori. Vladu još nemamo, a šanse da je sastave imaju i HDZ-ova i SDP-ova koalicija.
Ressler: Neće biti moguće sve što želi DP
JASNA PORUKA
Ressler: Neće biti moguće sve što želi DP
ZAGREB - Europarlamentarac Karlo Ressler (HDZ/EPP) kandidat je i na ovim europskim izborima, a u Strasbourgu je za N1 komentirao što na njima očekuje.
Puhovski: Milanović je pomogao HDZ-u
ANALITIČARI
Puhovski: Milanović je pomogao HDZ-u
ZAGREB - Profesor Žarko Puhovski govorio je u Newsroomu N1 televizije o sastavljanju buduće Vlade.
Politico: Plenković ima velike šanse da postane nasljednik von der Leyen
MEDIJI
Politico: Plenković ima velike šanse da postane nasljednik von der Leyen
BRUXELLES - Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen dugo je bila jasna favoritkinja za drugi mandat na vrhu izvršne vlasti Europske unije, ali to sada više nije toliko sigurno, piše Politico. Stoga se pokrenula rasprava tko bi mogao biti potencijalna zamjena.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE