GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Revizija: Niz nepravilnosti u poslovanju Domovinskog pokreta

Revizija: Niz nepravilnosti u poslovanju Domovinskog pokreta
NEPRAVILNOSTI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 22.12.2021 / 14:19
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Državni ured za reviziju objavio je izvješće o poslovanju političkih stranaka i nezavisnih zastupnika u 2020., navodeći niz nepravilnosti u poslovanju Domovinskog pokreta, među njima i one oko nabave vina i nosača zvuka uz koje se veže tadašnji čelnik stranke Miroslav Škoro.

Dugačak je popis nejasnoća i nepravilnosti koje je Ured otkrio kod DP-a, a iako ih tako ne imenuje, jasno je da se radi o CD-ovima s božićnim pjesmama i buteljama vina Miroslava Škore koji se ovo ljeto, uz puno turbulencija, razišao sa strankom.

Nema dokumenata jesu li vino i cd-ovi zaista došli u DP

DP je, utvrđeno je revizijom, glavinu novca za reprezentaciju (280.500 kuna ili 62,5 posto ukupnih sredstava) potrošio za nabavu vina i CD-ova, no problem je što se ne može iščitati svrha zbog koje su nabavljeni.

Nema dokumentacije iz koje smo mogli potvrditi u koju je svrhu roba nabavljena, je li zaista došla u stranku, gdje je i za što utrošena, odnosno podijeljena, rekla je u srijedu glasnogovornica Državnog ureda za reviziju Biserka Čoh Mikulec.

Pregledavajući 'papire', Ured je utvrdio da troškove za ugostiteljske usluge (52.600 kuna), namirnice, pića te pribor (9251 kuna), odjeću (2000 kuna) te društvene igre i pribor za crtanje (1893 kune) ne prate podaci o osobama koje su počašćene, odnosno darivane.

Otkrio je i kako je DP lani za oglašavanje i emitiranje promidžbenih poruka i emisija potrošio 1,9 milijuna kuna, no problem je što značajan dio računa nema podatke iz kojih bi se moglo potvrditi jesu li i kada poruke i emisije emitirane.

Za uređenje poslovnih prostora DP je izvođaču radova platio 113 tisuća kuna, no nije sastavljen zapisnik kojim bi se potvrdila provjera kvalitete i kvantitete obavljenih, obračunatih i plaćenih radova.

Na najam automobila stranka je potrošila gotovo 35 tisuća kuna, no nije vodila evidencije o svrsi njihova korištenja.

Naknade za službena putovanja i bez naloga

Naknade za službena putovanja isplaćivane su i bez putnih naloga, dodala je Čoh Mikulec.

Ured je propuste otkrio i u nizu drugih područja - pogrešno su iskazani prihodi za prekovremeni rad, DP nije vodio uredno blagajničko poslovanje, rashodi za 2020. iskazani su manje za 80.000 kuna itd.

Zbog svega toga, stranka je od revizije dobila uvjetno mišljenje i za financijske izvještaje i za usklađenost poslovanja.

Uvjetno mišljenje o financijskim izvještajima dobila je i zastupnica nacionalnih manjina Ermina Lekaj Prljaskaj, što je svojevrsni napredak, jer je za 2019. dobila uvjetna mišljenja i za financijsko izvješće i za usklađenost poslovanja.

Za prošlu godinu, revizija je utvrdila i da u nekim slučajevima rashodi u poslovnim knjigama nisu istovjetni onima u financijskim izvještajima, troškovi cestarine od 4100 kuna evidentirani su na računu usluge telefona, pošte i prijevoza, a u Izvještaju o prihodima i rashodima na računu naknade ostalim osobama izvan radnog odnosa.

Sva izvješća idu DORH-u

Državni ured za reviziju sva izvješća o obavljenoj reviziji dostavlja DORH-u, potvrdila je Čoh Mikulec.

Revizija je, inače, za 2020. pregledala poslovanje 45 političkih stranaka, što je otprilike četvrtina, te šest nezavisnih zastupnika.

O financijskim izvještajima stranaka izraženo je 29 bezuvjetnih i 16 uvjetnih mišljenja, a o usklađenosti poslovanja 38 bezuvjetnih i sedam uvjetnih mišljenja.

Stranke poslovale s viškom prihoda od 16,4 milijuna kuna

Stranke obuhvaćene revizijom imale su prihode od 149 milijuna kuna, rashode od 132,7 milijuna, pa su na koncu 2020. imale višak prihoda od 16,4 milijuna kuna.

O financijskim izvještajima stranaka izraženo je 29 bezuvjetnih i 16 uvjetnih mišljenja, a o usklađenosti poslovanja 38 bezuvjetnih i sedam uvjetnih mišljenja.

Prihodi šestero nezavisnih zastupnika iznosili su 2,5 milijuna kuna, a rashodi 2,7 milijuna, pa manjak prihoda iznosi 132.179 kuna.

O njihovim financijskim izvještajima izraženo je pet bezuvjetnih i jedno uvjetno mišljenje, a o usklađenosti poslovanja šest bezuvjetnih mišljenja.

Stranke i nezavisni zastupnici sve više postupaju u skladu s propisima, ali nepravilnosti i propusta ima i dalje, kazala je Čoh Mikulec.

Tagovi: Domovinski pokret, Miroslav Škoro, Državni ured za reviziju
PROČITAJ I OVO
Europska optužnica zbog mita protiv Peteka, Grgića i Barišića
OPTUŽNICA
Europska optužnica zbog mita protiv Peteka, Grgića i Barišića
ZAGREB - Ured europskog javnog tužitelja podigao je optužnicu protiv deset hrvatskih optuženika, među kojima su i gradonačelnik Nove Gradiške Vinko Grgić, bivši velikogorički gradonačelnik Dražen Barišić te poduzetnik Krešo Petek.
Ujedinjeni Arapski Emirati krenuli s izvozom nafte u Europu
NAFTA
Ujedinjeni Arapski Emirati krenuli s izvozom nafte u Europu
ABU DHABI - Ujedinjeni Arapski Emirati počeli su sa izvozom nafte u Evropu nakon što su 2020. godine usljed pandemije koronavirusa obustavile opskrbu ovog tržišta.
Sarajevo: Evakuirane osnovne škole zbog prijetnji bombom
EVAKUACIJA
Sarajevo: Evakuirane osnovne škole zbog prijetnji bombom
SARAJEVO - Stotine učenika iz više osnovnih škola u Sarajevu u srijedu je evakuirano nakon što su stigle anonimne dojave o bombama koje su tamo postavljene, potvrdila je lokalna polciija.
Zelenskij: Stanje u Donbasu izrazito teško, Rusi žele sve uništiti
AGONIJA
Zelenskij: Stanje u Donbasu izrazito teško, Rusi žele sve uništiti
KIJEV - Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij kasno u utorak nazvao je stanje u Donbasu "izrazito teškim", ponovno istaknuvši važnost opskrbe oružjem za obranu zemlje.
Berlin ublažava pravila o ulasku u zemlju od 1. lipnja
PRAVILA
Berlin ublažava pravila o ulasku u zemlju od 1. lipnja
BERLIN - Njemačko ministarstvo zdravstva namjerava od 1. lipnja ublažiti pravila o ulasku u zemlju uvedena zbog covida-19, objavili su u srijedu njemački mediji.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE