GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Revizija: Ministarstvu poljoprivrede uvjetno mišljenje

Revizija: Ministarstvu poljoprivrede uvjetno mišljenje
NEPRAVILNOSTI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 05.04.2022 / 08:10
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Ministarstvo poljoprivrede jedno je od tri ministarstva na čiji je rad u 2020. Državni ured za reviziju imao zamjerke, pa je dobilo uvjetno mišljenje za financijske izvještaje i usklađenost poslovanja.

Kad je riječ o ovom posljednjem, zamjera mu se da nije pravodobno štitilo svoja prava u povratu sredstava iz Operativnog programa za pomorstvo i ribarstvo od 2014. do 2020.

Ministarstvo je od 2019. do 2020. od fizičkih i pravnih osoba zatražilo povrat potpore od 3, 4 milijuna kuna u okviru mjere Trajni prestanak ribolovnih aktivnosti, no korisnici nisu vratili sredstva u roku niti su ga obavijestili o obročnoj otplati duga pa nisu zaključene izvansudske nagodbe kojima bi se odredili rokovi i uvjeti povrata.

Ministarstvo nije pokrenulo postupak zaštite svojih prava sudskim putem, zbog pandemije je u svibnju 2021. donijelo Odluku o odgodi naplate povrata na godinu dana.

Od ukupnih potraživanja krajem 2020. u iznosu od 2, 1 milijarde kuna dospjela su iznosila oko 176 milijuna kuna, od čega 5, 4 milijuna od korisnika Operativnog programa.

Državna revizija Ministarstvu zamjera i što nije donijelo pravilnik koji uređuje načine ostvarivanja prava i korištenja sredstava naknade za općekorisne funkcije šuma (OKFŠ). trebalo ga je donijeti do kolovoza 2019., no nije donijet do provedbe revizije.

Nije ustrojen registar evidencije ugovora i naplate za raspolaganje državnim zemljištem

Sredstva od naknade za OKFŠ nisu zanemariva, u 2020. u državni je proračun s tog naslova uplaćeno 178, 5 milijuna kuna, Ministarstvu poljoprivrede otišlo je 63 milijuna, MUP-u 83, 5 milijuna i Hrvatskoj vatrogasnoj zajednici 31, 8 milijuna kuna.

Kako je Ministarstvo iz prijašnjih godina imalo neutrošenih gotovo 125 milijuna kuna, u 2020. raspolagalo je s gotovo 188 milijuna kuna.

Utvrđeno je kako Ministarstvo do svibnja 2021. nije ustrojilo registar evidencije ugovora i naplate za sve oblike raspolaganja državnim zemljištem, iako je to trebalo učiniti do 1. rujna 2018. godine, gotovo tri godine ranije.

Državni je ured iznio niz preporuka, primjerice da se prošire funkcije ARKOD sustava kako bi se vidjeli podaci o državnom poljoprivrednom zemljištu po statusu korištenja i korisnicima, da se uspostavi sustav koji će pokazati koristi li se državno zemljište dano u dugogodišnji zakup za proizvodnju ili je sredstvo za dobivanje potpora.

Preporučio je i da se podaci o državnom poljoprivrednom zemljištu unesu u Središnji registar državne imovine. Sada nema objedinjenih podataka o površini i vrijednosti tog zemljišta u poslovnim knjigama nijednog državnog tijela.

Tagovi: Ministarstvo poljoprivrede, Državna revizija, Marija Vučković
PROČITAJ I OVO
Kličko: Kijevu prijeti apokalipsa
ALARMANTNO
Kličko: Kijevu prijeti apokalipsa

KIJEV - Gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko u razgovoru za Sky News rekao je da se ukrajinskoj prijestolnici sprema prava apokalipsa ako se nastave ruski napadi.

Wagner: U Srbiji smo otvorili centar Orlovi, obračunat ćemo se s liberalnim Rusima
PLAĆENICI
Wagner: U Srbiji smo otvorili centar Orlovi, obračunat ćemo se s liberalnim Rusima
MOSKVA - Wagner grupa, ruska privatna plaćenička vojna skupina s bliskim vezama s Kremljom, objavila je na Telegramu da je u Srbiji formiran njen "rezidentni kulturno-informativni centar prijateljstva i suradnje Orlovi", javlja Danas.rs.
Što će se promijeniti ulaskom Hrvatske u Schengen?
PROMJENE
Što će se promijeniti ulaskom Hrvatske u Schengen?
ZAGREB - Dobiva li Hrvatska zeleno svjetlo za ulazak u najveće područje bez granica na svijetu – znat će se službeno u četvrtak.
Tomašević: Zagreb će na Sljemenu podići spomen-ploču obitelji Zec
NAJAVE
Tomašević: Zagreb će na Sljemenu podići spomen-ploču obitelji Zec
ZAGREB - Gradonačelnik Tomislav Tomašević rekao je povodom 31. obljetnice ubojstva obitelji Zec da će Grad Zagreb na mjestu ubojstva majke Marije i kćeri Aleksandre, kod Adolfovca na Sljemenu, postaviti spomen-ploču kao podsjećanje na počinjeni zločin.
Putin: Povećava se rizik od nuklearnog rata
UPOZORENJE
Putin: Povećava se rizik od nuklearnog rata
MOSKVA - Ruski predsjednik Vladimir Putin je u srijedu rekao da se povećava rizik od nuklearnog rata, no ustrajao je na tome da Rusija nije "poludjela" i da svoj nuklearni arsenal smatra isključivo sredstvom odvraćanja.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE