GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Republikanci pokušali zaustaviti suđenje Trumpu, Senat to odbacio

Republikanci pokušali zaustaviti suđenje Trumpu, Senat to odbacio
SUĐENJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 27.01.2021 / 08:08
Autor: SEEbiz / H
WASHINGTON - Američki Senat u utorak je, s 55 prema 45 glasova, odbacio republikanski pokušaj da zaustavi predstojeće suđenje za opoziv bivšem predsjedniku Donaldu Trumpu pod optužbom da je poticao pobunjenički napad na Kapitol.

Senat pod vodstvom demokrata blokirao je prijedlog republikanskog senatora Randa Paula s 55 glasova, što znači da se samo pet republikanskih zastupnika pridružilo demokratima. To je daleko manje od 17 republikanaca čiji su glasovi potrebni da bi se Trumpa u Senatu osudilo za poticanje na napad na Kapitol 6. siječnja u kojem je umrlo pet osoba, prenosi Reuters.

“To je jedan od rijetkih slučajeva u Washingtonu u kojem je gubitak zapravo pobjeda”, rekao je Paul kasnije novinarima, dodajući kako “45 glasova znači da je suđenje za opoziv mrtvo na početku.”

Paul i drugi republikanci tvrde da je postupak neustavan jer je Trump napustio dužnost prošle srijede, a suđenje će nadzirati demokratski senator Patrick Leahy umjesto predsjednika Vrhovnog suda Johna Robertsa.

Reuters javlja i da je Leahy (80) hospitaliziran radi promatranja u utorak navečer jer se nije osjećao dobro, pozivajući se na izjavu njegova glasnogovornika u kojoj nisu navedeni detalji.

Trump je prvi predsjednik u povijesti SAD-a protiv kojega je dvaput pokrenut opoziv i prvi predsjednik kojemu se sudi nakon što mu je istekao mandat.

Optužnica izglasana u zastupničkom domu, 13. siječnja, a koju je podržalo desetero republikanaca, Trumpa tereti da je poticao pristaše na upad u zgradu Kongresa 6. siječnja dok su zastupnici održavali sjednicu na kojoj su trebali potvrditi pobjedu njegova protukandidata Joea Bidena.

Senat bi suđenje Trumpu trebao početi 9. veljače, a 100 senatora će biti porotnici u postupku u kojem bi Trumpu moglo biti zauvijek oduzeto pravo da se kandidira za predsjednika SAD-a.

Tagovi: Donald Trump, Joe Biden, Senat, Rand Paul, napad na Capitol Hill, američki izbori
PROČITAJ I OVO
Preminula Bojana Janković
IN MEMORIAM
Preminula Bojana Janković
BEOGRAD - Beživotno telo B.J. (1977) pronađeno je sinoć oko 19 u stanu u Ulici Đure Daničića, u Starom gradu.
Direktor CIA-e: Realan rizik da bi Ukrajina mogla izgubiti rat do kraja 2024.
RIZICI
Direktor CIA-e: Realan rizik da bi Ukrajina mogla izgubiti rat do kraja 2024.
WASHINGTON - Direktor američke Središnje obavještajne agencije (CIA) William Burns upozorio je da postoji "realni rizik" da bi Ukrajinci mogli izgubiti rat od Rusije na bojnom polju do kraja 2024. godine.
Preminuo Brano Mićunović
IN MEMORIAM
Preminuo Brano Mićunović
BUDVA - Taj Nikšićanin imao je razvijen biznis u Crnoj Gori, ali je najčešće pominjan kao osoba koja je rukovodila organizovanim kriminalom.
Radić: Jamčim da će DP ostati jedinstven
PORUKE
Radić: Jamčim da će DP ostati jedinstven
ZAGREB - U poslijeizbornim kombinacijama najviše se, kao onaj koji bi mogao donijeti prevagu u sastavljanju nove Vlade, spominje Domovinski pokret, čija je koalicija na parlamentarnim izborima održanima u srijedu osvojila 14 mandata.
Milanović: Ovo je priprema za državni udar, ali to neće proći
PREDSJEDNIK
Milanović: Ovo je priprema za državni udar, ali to neće proći
ZAGREB - "Ja ne moram biti mandatar. Očekivao sam i nešto više glasova. Većina je glasala za promjene, to bi se moralo poštivati. Tko će biti mandatar odlučuje samo saborska većina."
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE