GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Reporteri bez granica: U 2020. ubijeno 50 novinara

Reporteri bez granica: U 2020. ubijeno 50 novinara
CRNA BILANCA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 29.12.2020 / 08:54
Autor: SEEbiz / H
PARIZ - Pedeset novinara i medijskih djelatnika ubijeno je zbog svojeg rada 2020. godine, većina u zemljama koje nisu u ratu, rekli su u utorak Reporteri bez granica (RSF).

Brojka pokazuje da se povećava broj ubijenih novinara koji istražuju organizirani kriminal, korupciju ili ekološka pitanja, rekao je RSF.

Posebno su istaknuli ubojstva u Meksiku, Indiji i Pakistanu.

Osamdeset i četiri posto ubijenih ove godine postali su mete zbog svojeg rada, rekao je RSF u svom godišnjem izvješću, u usporedbi sa 63 posto u 2019. godini.

"Već nekoliko godina Reporteri bez granica primjećuju da su istraživački novinari stvarno na nišanu država ili kartela", rekla je Pauline Ades-Mevel, čelnica RSF-a.

Meksiko je zemlja u kojoj je ubijeno osam novinara, više nego u bilo kojoj zemlji.

"Veze između krijumčara droge i političara ostaju, a novinari koji se usude izvještavati o ovim ili srodnim pitanjima i dalje su meta barbarskih ubojstava", navodi se u izvješću.

Nijedno od ubojstava u Meksiku još nije kažnjeno, dodao je RSF, koji od 1995. godine prikuplja godišnje podatke o nasilju nad novinarima širom svijeta.

Pet je novinara ubijeno u ratom zahvaćenom Afganistanu, navodi se, napominjući porast ciljanih napada na medijske djelatnike posljednjih mjeseci, čak i dok su mirovni pregovori između vlade i talibana u tijeku.

RSF je također naglasio slučaj iranskog aktivista i protivnika režima Ruholaha Zama, koji je vodio popularni kanal na društvenim mrežama.

Pogubljen je 12. prosinca vješanjem.

Njegovo smaknuće "potvrđuje da je Iran zemlja koja je službeno ubila najviše novinara u proteklih pola stoljeća", navodi se.

Zviždači u doba pandemije covida

Ades-Mevel rekla je da je RSF također primijetio trend "nasilja" nad medijskim djelatnicima koji prate prosvjede, posebno u Sjedinjenim Državama nakon ubojstva Georgea Floyda, te u Francuskoj protiv kontroverznog novog zakona o sigurnosti.

Ukupan broj ubijenih novinara 2020. bio je manji od 53 prijavljenih 2019. godine, iako je RSF rekao da je ove godine manje novinara radilo na terenu zbog pandemije covida-19.

U prvom dijelu izvješća, objavljenom ovog mjeseca, RSF je rekao da je zabrinut što su mjere koje su vlade nametnule u borbi protiv pandemije pridonijele "značajnom porastu u kršenju slobode tiska".

Naveo je popis od 387 zatvorenih novinara, koje je nazvao "povijesno velikim brojem".

Četrnaest ih je uhićeno zbog izvješćivanja o pandemiji koronavirusa, navodi se.

U ponedjeljak je kineska odvjetnica Zhang Zhan, koja je uživo izvješćivala iz Wuhana na početku epidemije, osuđena na četiri godine zatvora zbog "izazivanja svađa i problema".

Kineske vlasti kaznile su osam "zviždača" koji su kritizirali vladin odgovor na epidemiju.

Tagovi: Reporteri bez granica, Zhang Zhan
PROČITAJ I OVO
Udvostručena dobit Huaweija u 2023.
UZLET
Udvostručena dobit Huaweija u 2023.
PEKING - Kineska telekomunikacijska tvrtka Huawei objavila je u petak da se njena neto dobit za 2023. više nego udvostručila zahvaljujući boljoj ponudi proizvoda.
Poljska digla borbene avione zbog ruskih projektila
RAT U UKRAJINI
Poljska digla borbene avione zbog ruskih projektila
VARŠAVA - Ruske snage rano u petak gađale su infrastrukturu u okrugu Kamjanske blizu ukrajinskog grada Dnjipra, pri čemu je najmanje jedna osoba ozlijeđena, rekao je regionalni guverner, dok je medijska kuća Suspilne izvijestila o eksplozijama i u Ivano-Frankovskoj i Hmeljničkoj oblasti.
Lavrov: Ukrajinski mirovni plan je besmislen
OCJENE
Lavrov: Ukrajinski mirovni plan je besmislen
MOSKVA - Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov izjavio je da je mirovni plan koji je predložila Ukrajina besmislen jer se temelji na neprihvatljivim idejama poput povlačenja Moskve iz područja koja je zauzela.
Milanović: Imam posla s nasilnicima, moram biti glasan
PREDSJEDNIK
Milanović: Imam posla s nasilnicima, moram biti glasan
ZAGREB - "HDZ je nasilni rimski imperij u galskom selu, možete se boriti samo glasno kao Asterix."
Dodik: Pozivam Parlament BiH da ugasi OHR i protjera strance ili se RS povlači iz odlučivanja
PRIJETNJE
Dodik: Pozivam Parlament BiH da ugasi OHR i protjera strance ili se RS povlači iz odlučivanja
BANJA LUKA - Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik predložio je tokom današnjeg obraćanja u Narodnoj Skupštini RS-a način kako da se "relaksira" situacija u Bosni i Hercegovini. Pozvao je Parlamentarnu skupštinu BiH da ugasi međunarodne institucije u zemlji ili slijede kontramjere.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE