GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Rekordna količina ulja iz CEMEX-ovih maslinika

Rekordna količina ulja iz CEMEX-ovih maslinika
ULJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 17.11.2022 / 11:14
Autor: SEEbiz
SPLIT - Članovi Poljoprivredno-braniteljske zadruge Lintar završili su berbu u maslinicima u rudniku te krugu CEMEX-ovih tvornica Sv. Juraj i Sv. Kajo.

Ubrano je nešto više od 7 tona maslina od kojih je dobiveno više od 1.100 litara ekološkog ekstra djevičanskog maslinovog ulja Lintar. Riječ je o rekordnoj proizvodnji, koju je do ove držala berba iz 2019. godine.

Zadrugarima su u berbi pomogli članovi braniteljskih udruga i to Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Dalmacijacement, Udruge hrvatskih ratnih veterana Kaštela te Udruge hrvatskih branitelja Sv. Kajo. Ruku pomoći, kao i svake godine, pružili su i zaposlenici CEMEX-a, učenici i učitelji dviju solinskih Eko škola s kojima CEMEX surađuje, OŠ Vjekoslava Paraća i OŠ don Lovre Katića, zatim učenici i nastavnici Ekonomske i upravne škole te Škole za dizajn, grafiku i održivu gradnju iz Splita te ostali volonteri.

„Ove godine smo već osvojili dvije zlatne medalje za kvalitetu ulja na Noćnjaku, a nadamo se da će se i ovo novo ulje okititi priznanjima. Zahvalni smo svima koji su nam pomogli u berbi i osigurali nove litre našeg jedinstvenog ekološkog maslinovog ulja“, rekao je Ante Grubišić, upravitelj Poljoprivredno-braniteljske zadruge Lintar.

Poljoprivredno-braniteljska zadruga Lintar osnovana je 2011. godine na inicijativu članova Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Dalmacijacement, većinom zaposlenika tvrtke CEMEX. Oni se od 2008. godine volonterski brinu za maslinike koje je tvrtka u procesu sanacije i rekultivacije površina rudnika zasadila na južnim obroncima planine Kozjak.

„Ovaj naš projekt prepoznat je unutar CEMEX-a kao jedan od najkvalitetnijih jer uvezuje okolišnu odgovornost i društveno poduzetništvo, stvarajući primjer jako dobre prakse koju mogu slijediti i drugi poslovni subjekti“, dodala je Merica Pletikosić, voditeljica održivog poslovanja CEMEX-a Hrvatska.

Ekstra djevičansko maslinovo ulje Lintar od 2017. godine nosi certifikat eko-proizvodnje, a dobitnik je brojnih priznanja i nagrada na maslinarsko – uljarskim manifestacijama Noćnjak i Maslina. Također, PBZ Lintar nositelj je skupne nagrade Grada Kaštela 2018. za izuzetan doprinos uzgoju maslina na rekultiviranim eksploatacijskim područjima.

Tagovi: cemex, cemexovi maslinici, maslinovo ulje
PROČITAJ I OVO
U Hrvatsku stiglo prvih šest Rafalea: Hrvatsko nebo je sada sigurnije
AVIONI
U Hrvatsku stiglo prvih šest Rafalea: Hrvatsko nebo je sada sigurnije
ZAGREB - Prvih šest od ukupno dvanaest višenamjenskih borbenih aviona Rafale u četvrtak je stiglo u Hrvatsku, dvije godine i pet mjeseci nakon potpisivanja ugovora s Francuskom vrijednog više od milijardu eura, a dolazak zadnjih od ugovorenih aviona očekuje se početkom sljedeće godine.
Hrebak: Samo su dvije opcije
PORUKE
Hrebak: Samo su dvije opcije
ZAGREB - Prije osam dana održani su parlamentarni izbori. Vladu još nemamo, a šanse da je sastave imaju i HDZ-ova i SDP-ova koalicija.
Ressler: Neće biti moguće sve što želi DP
JASNA PORUKA
Ressler: Neće biti moguće sve što želi DP
ZAGREB - Europarlamentarac Karlo Ressler (HDZ/EPP) kandidat je i na ovim europskim izborima, a u Strasbourgu je za N1 komentirao što na njima očekuje.
Puhovski: Milanović je pomogao HDZ-u
ANALITIČARI
Puhovski: Milanović je pomogao HDZ-u
ZAGREB - Profesor Žarko Puhovski govorio je u Newsroomu N1 televizije o sastavljanju buduće Vlade.
Politico: Plenković ima velike šanse da postane nasljednik von der Leyen
MEDIJI
Politico: Plenković ima velike šanse da postane nasljednik von der Leyen
BRUXELLES - Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen dugo je bila jasna favoritkinja za drugi mandat na vrhu izvršne vlasti Europske unije, ali to sada više nije toliko sigurno, piše Politico. Stoga se pokrenula rasprava tko bi mogao biti potencijalna zamjena.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE