GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Rekonvalescentna plazma pokazala slabe rezultate u liječenju korone

Rekonvalescentna plazma pokazala slabe rezultate u liječenju korone
SLABOSTI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 23.10.2020 / 09:38
Autor: SEEbiz / H
LONDON - Upotreba takozvane rekonvalescentne plazme ili antitijela iz krvi osoba koje su se oporavile od covida-19 kao potencijalnog načina liječenja zaraženih koronavirusom koji su hospitalizirani, pokazala je malu korist, rezultati su kliničkog ispitivanja koje su proveli indijski znanstvenici.

Rezultati studije objavljeni u petak u časopisu British Medical Journal (BMJ) ukazuju na to da rekonvalescentna plazma, kojom se antitijela iz krvi osoba koje su preživjele covid-19 daju zaraženim osobama, nije uspjela smanjiti stopu smrtnosti ni u većoj mjeri zaustaviti razvoj težeg oblika bolesti.

Terapija se sastoji u tomu da se iz krvi pacijenta koji je preležao virus izolira njezin tekući dio, a zatim se, daljnjim procesom, izvlači serum bogat antitelima - proteinima koji se veziju za patogene u tijelu te su ih sposobni uništiti. Primjena rekonvalescentne plazme koristila se i prije nešto više od jednog stoljeća, u vrijeme pandemije španjolske gripe 1918.

Indijjska regulatorna tijela i američki FDA odobrili su upotrebu plazme u pojedinim hitnim slučajevima na osobama kod kojih su se kao posljedica koronavirusa razvile teške posljedice.

Rezultati studije provedeni na više od 400 hospitaliziranih pacijenata s covidom-19 ne idu u prilog dosadašnjim podacima o liječenju, koje je američki predsjednik Donald Trump u kolovozu nazvao "povijesnim napretkom".

Ostale države, među kojima i Britanija, prikupljaju doniranu plazmu da bi je, ako se pokaže učinkovitom, upotrijebili na većem broju oboljelih.

"Naša je studija pokazala određen, premda slab učinak kada je posrijedi brzina kojom su se pacijenti 'uspijevali riješiti' virusa, no taj je postupak bio nedostatan da bismo mogli reći da je zamijećen značajniji oporavak pacijenata od bolesti. Jednostavno, nismo zamijetili kliničku korist u pacijenata koje smo liječili od covida-19", rekao je Simon Clarke, stručnjak za staničnu mikrobiologiju na britanskom sveučilištu u Readingu.

Indijski su znanstvenici studiju proveli na 464 odrasle osobe s potvrđenom zarazom covidom-19 umjerenog intenziteta, koje su između travnja i srpnja primljene u bolnice širom Indije. Pacijenti su podijeljeni u dvije skupine - jedna je primala dvije transfuzije rekonvalescentne plazme u razmaku od 24 sata uz uobičajenu medicinsku skrb u ovakvim situacijama, a kontrolna skupina u rečenom je razdoblju imala samo uobičajenu medicinsku skrb.

Znanstvenici su kazali kako se nakon tjedan dana činilo da je rekonvalescentna plazma utjecala na poboljšanje nekih simptoma, poput otežanog disanja i osjećaja umora, što je rezultiralo većom stopom nečega što je u medicini poznato kao "negativna konverzija", a to je znak da antittijela nautraliziraju virus.

No primjena plazme u predstojećih 28 dana nije rezultirala smanjenjem broja smrtnih slučajeva niti je uspjela obuzdati razvoj težih simptoma bolesti.

"Slabo djelovanje rekonvalescentne plazme u ovom ispitivanju razočaravajuće je za nas znanstvenike, no nije u potpunosti iznenađujuće", rekao je Ian Jones, profesor virologije sa sveučilišta Reading.

On smatra kako je vjerojatnije da će plazma biti učinkovita ako se ubrizga nedugo nakon što se pacijent zarazi covidom-19.

Zato poziva svoje kolege i ostale znanstvenike u svijetu da ne odustaju, već da nastave provoditi ispitivanja s rekonvalescentnom plazmom kao potencijalnim tretmanom za covid-19, ali da je daju novodijagnosticiranim pacijentima.

"Još uvijek nemamo na raspolaganju dovoljno načina liječenja u ranome stadiju bolesti kojima bismo spriječili razvoj težih posljedica i dok nam to ne postane opcija, ključno je nastojati izbjeći zarazu koronavirusom", poručio je Jones.

Tagovi: Rekonvalescentna plazma, koronavirus
PROČITAJ I OVO
Nenad Periš: Na snimkama postoje dvije crne rupe koje su jako bitne
OTKRIĆA
Nenad Periš: Na snimkama postoje dvije crne rupe koje su jako bitne
ZAGREB - Nenad Periš, otac nestalog Mateja, u opsežnom razgovoru detaljno je ispičao što ga najviše muči u istrazi, izrazio nadu da će ponovo zagrliti sina, ali i kroz suze poručio da će izdržati kakva god ga sudbina zadesila.
Petrov: Ako Vlada ukine covid potvrde i ne bude referenduma, to će im se obiti o glavu
REFERENDUM
Petrov: Ako Vlada ukine covid potvrde i ne bude referenduma, to će im se obiti o glavu
ZAGREB - Most sutra predaje potpise za referendum za ukidanje covid potvrda te stožera, ali i dvotrećinsko odlučivanje u Saboru o epidemiološkim mjerama. Hoće li referenduma biti ili ne pojasnio je šef Mosta, Božo Petrov.
Blinken: Sankcije Rusiji umanjile bi mogućnost sprečavanja agresije na Ukrajinu
PORUKE
Blinken: Sankcije Rusiji umanjile bi mogućnost sprečavanja agresije na Ukrajinu
WASHINGTON - Američki državni tajnik Anthony Blinken u nedjelju je odbacio ideju da se gospodarske sankcije sada nametnu Rusiji, rekavši da bi one umanjile sposobnost Zapada da spriječi moguću rusku agresiju na Ukrajinu.
Prosvjed protiv covid mjera: Pravi rat na ulicama Bruxellesa
SUKOBI
Prosvjed protiv covid mjera: Pravi rat na ulicama Bruxellesa
BRUXELLES - Nekoliko tisuća prosvjednika, dio njih iz drugih europskih država, u nedjelju je marširalo Bruxellesom kako bi izrazili nezadovoljstvo mjerama uvedenima za borbu protiv širenja covida-19.
Dodik za El Mundo: BiH je propali projekt, potrebno se civilizirano razdvojiti
JASNA PORUKA
Dodik za El Mundo: BiH je propali projekt, potrebno se civilizirano razdvojiti
MADRID - Milorad Dodik, srpski član Predsjedništva Bosne i Hercegovine, izjavio je u intervjuu za španjolske novine El Mundo da je "BiH propali projekt" i da je najbolje rješenje za tu državu da se Bošnjaci, Srbi i Hrvate "razdvoje na civiliziran način".
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE