GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Razgovarali ministri obrane SAD-a i Rusije kako bi razjasnili nesporazume

Razgovarali ministri obrane SAD-a i Rusije kako bi razjasnili nesporazume
NESPORAZUMI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 21.10.2022 / 22:15
Autor: SEEbiz / H
MOSKVA - Američki ministar obrane Lloyd Austin i ruski ministar obrane Sergej Šojgu razgovarali su u petak prvi put od svibnja, a visoki ruski diplomat rekao je da je poziv bio potreban kako bi se uklonili nesporazumi, izvijestila je novinska agencija TASS.

Pentagon je odbio iznijeti pojedinosti osim podatka da je Austin, koji je inicirao razgovor, naglasio potrebu za održavanjem komunikacije u jeku rata u Ukrajini.

"Nesporazumi se moraju razjasniti kako ne bi bilo nesreća... to su uvijek važni kontakti i važno je da su Amerikanci prvi to pokrenuli", rekao je ruskoj televiziji diplomat Konstantin Gavrilov sa sjedištem u Beču, a prenosi TASS.

Gavrilov, ruski visoki pregovarač za vojna pitanja, također je rekao da nakon poziva Moskva očekuje pojašnjenje o vježbama nuklearnog odvraćanja koje NATO provodi, dodaje TASS.

Glasnogovornica Pentagona rekla je da je petak bio najbolja prilika za razgovor dviju strana, ne objašnjavajući zašto je to bio slučaj. Nije rekla jesu li predviđeni dodatni razgovori dvojice ministara.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij u petak je pozvao Zapad da upozori Rusiju da ne diže u zrak branu u južnoj Ukrajini što bi izazvalo ozbiljne poplave.

Rusija je optužila Ukrajinu za raketiranje brane i planiranje njezinog uništenja, što su kijevski dužnosnici nazvali znakom da bi je Rusija mogla dići u zrak i okrivili Ukrajinu. Nijedna strana nije pružila dokaze kojima bi potkrijepila svoje tvrdnje.

Američki državni tajnik Antony Blinken rekao je u petak da nije vidio dokaze da je Rusija zainteresirana za okončanje svoje agresije na Ukrajinu i da Moskva umjesto toga ide u suprotnom smjeru.

Washington će razmotriti sva sredstva za unaprjeđenje diplomacije s Rusijom ako bude prilike, dodao je Blinken na konferenciji za novinare.

Tagovi: Lloyd Austin, Sergej Šojgu, odnos između rusije i SAD-a, Antony Blinken, rat u Ukrajini
PROČITAJ I OVO
Izrael napao Iran; nuklearna postrojenja zasad netaknuta
ODGOVOR
Izrael napao Iran; nuklearna postrojenja zasad netaknuta
TEHERAN - Izraelske rakete pogodile su lokaciju u Iranu, izvijestio je ABC News, pozivajući se na američkog dužnosnika, dok je iranska novinska agencija Fars, izvještavajući o eksploziji, navela da je aktiviran sustav protuzračne obrane u gradu Isfahanu.
Grmoja: Nećemo podržati Milanovića za premijera
JASNA PORUKA
Grmoja: Nećemo podržati Milanovića za premijera
ZAGREB - HDZ je osvojio previše mandata i sada sve ovisi o Domovinskom pokretu, a iz HDZ-a Most sigurno neće zvati i mi ne bismo podržali ni Zorana Milanovića za kandidata za premijera, kazao je, između ostalog, Mostov Nikola Grmoja gostujući večeras u Dnevniku Nove TV.
Radić: Predsjedništvo će donijeti programsku shemu i pregovarački tim. Tko pristane...
DP
Radić: Predsjedništvo će donijeti programsku shemu i pregovarački tim. Tko pristane...
ZAGREB - Domovinski pokret (DP) na parlamentarnim izborima osvojio je 14 mandata. Iako je riječ o dva mandata manje nego 2020. godine kada su predvođeni Miroslavom Škorom osvojili 16, DP je i ovim rezultatom postao najpoželjnija politička udavača. No, pitanje je mogu li se dogovoriti s ostalim zainteresiranim stranama kako bi kreirali novu Vladu.
Plenković neće prema DP-u, evo gdje će pokušati pronaći potporu
KOMBINACIJE
Plenković neće prema DP-u, evo gdje će pokušati pronaći potporu
ZAGREB - Tijekom četvrtka telefoni su poprilično užarili, a posljednje informacije govore da će Andrej Plenković, prvo pokušati izbjeći Domovinski pokret.
Brnabić pristala na zahtjev oporbe u vezi spajanja beogradskih i lokalnih izbora
ODLUKE
Brnabić pristala na zahtjev oporbe u vezi spajanja beogradskih i lokalnih izbora
BEOGRAD - Vlasti u Srbiji prihvatile su u četvrtak zahtjeve oporbe da se uz beogradske izbore, zakazane za 2. lipnja, istodobno organiziraju i preostali lokalni izbori, a uz tu odluku predsjednica državnog parlamenta Ana Brnabić najavila je i izmjene Zakona o lokalnim izborima, dok su oporbene stranke odgovor najavile za petak.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE