GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Ravnatelj policije: Nije bilo slučajeva premlaćivanja migranata

Ravnatelj policije: Nije bilo slučajeva premlaćivanja migranata
TVRDNJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 16.12.2018 / 21:21
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Glavni ravnatelj policije Nikola Milina odbacio je optužbe na račun hrvatske policije zbog postupanja prema migrantima, te poručio da nisu utvrđeni nikakvi slučajevi njihova premlaćivanja.

"Policija zakonito, profesionalno radi na poslovima nadzora državne granice. U svim recentnim prijavama o nezakonitostima sve provjeravamo i nismo utvrdili nikakve slučajeve premlaćivanja", izjavio je Milina u Dnevniku HRT-a.

Pohvalio se rezultatima borbe protiv krijumčara.

"Imamo usmjerenu borbu protiv krijumčara i nikada u povijesti nismo imali ovakve rezultate, do sada je procesuirano preko 547 krijumčara", naveo je.

Odlučno je odbacio optužbe da hrvatska policija ulazi u teritorij BiH.

"To nikako ne stoji. U teritorij BiH ulazimo samo sukladno Sporazumu o prekograničnoj policijskoj suradnji, kada imamo mješovite ophodnje i redovite aktivnosti s kolegama iz BiH", izjavio je.

"Do sada, ove godine, imamo 1039 zahtjeva za međunarodnu pomoć, dakle tražitelja azila, i to svakako govori u prilog da se ne radi o nikakvom kršenju ljudskih prava", odgovorio je Milina upitan kako policija postupa s migrantima koje zatekne na granici, odnosno omogućuje li im da zatraže azil?

Policiji je, kazao je, osnovna zadaća zaštita života, hrvatska policija to radi kontinuirano, pomaže migrantima koji su životno ugroženi, pruža im liječničku pomoć, hranu itd.

Prenio je procjenu kako je u BiH trenutno oko pet tisuća migranata.

"Stalno razmjenjujemo informacije, kako s BiH, tako sa svim državama na ruti, procjene su različite, mijenjaju se iz dana u dan, ali po nekima u BiH je oko pet tisuća migranata", rekao je.

Objasnio je smisao apela koji je MUP uputio međunarodnim i nevladinim organizacijama koje sudjeluju u humanitarnom radu s migrantima u državama na tzv. balkanskoj ruti. "Želimo zaštititi živote, želimo što manje stradavanja, samo ove godine imali smo devet smrtnih stradavanja", rekao je Milina. Vrlo često društvenim se mrežama šire informacije da je granica otvorena ili da će biti otvorena, i onda krenu migranti, tako da i kriminalne mreže doprinose da te osobe dolaze u pogibeljne situacije što želimo izbjeći, naglasio je.

"Obitelj (pretučene djevojke) nema stalnu fizičku zaštitu, ali se stalno provode mjere koje će spriječiti da dođe do neželjene posljedice", izjavio je glavni ravnatelj policije, komentirajući slučaj nasilnika Darka Kovačevića Daruvarca koji je pušten na slobodu, zbog čega obitelj djevojke iz Zadra živi u strahu.

Potvrdio je da je policija od suda dobila rješenje o izrečenim mjerama zabrane, a radi se o njih nekoliko. "PU zadarska aktivno provodi te mjere. Obitelj nema stalnu fizičku zaštitu, ali se stalno provode mjere koje će spriječiti da dođe do neželjene posljedice", rekao je Milina, odgovarajući na upit postoji li opasnost od Kovačevićeva bijega, s obzirom na to da ima i državljanstvo BiH, te jesu li od policije zatražene posebne mjere nad njim.

Tagovi: Nikola Milina, premlaćivanje migranata, migranti, slučaj Daruvarac, Darko Kovačević Daruvarac
PROČITAJ I OVO
Vučić: Pomoć ugostiteljima, mere možda samo ovaj vikend
NAJAVE
Vučić: Pomoć ugostiteljima, mere možda samo ovaj vikend
BEOGRAD - Aleksandar Vučić je večeras gostujući na RTS, rekao da će turističke agencije, hotelijeri i ugostitelji, dobiti po jednu minimalnu zaradu.
Plenković: Hrvatska je za očuvanje WHO-a
STAVOVI
Plenković: Hrvatska je za očuvanje WHO-a
ZAGREB - Svjetsku zdravstvenu organizaciju (WHO) treba očuvati kao vodećeg autoriteta i čuvara javnog zdravstva na globalnoj razini, izjavio je petak na sjednici UN-a petak hrvatski premijer Andrej Plenković.
Vagić: U Areni Zagreb očekuje se veći priljev pacijenata
OČEKIVANJA
Vagić: U Areni Zagreb očekuje se veći priljev pacijenata
ZAGREB - Koordinator stacionara u Areni Zagreb Davor Vagić najavio je u četvrtak da se u sljedećim danima, s obzirom na stanje u KB Dubrava i Klinici za infektivne bolesti, očekuju veći priljev pacijenata pa pojačavaju broj osoblja.
Fauci i pod Bidenom ostaje vodeći čovjek SAD-a za koronu
ODLUKE
Fauci i pod Bidenom ostaje vodeći čovjek SAD-a za koronu
WASHINGTON - Anthony Fauci, vodeći američki stručnjak za zarazne bolesti, izjavio je u četvrtak kako očekuje da će nastaviti savjetovati vladu i nakon inauguracije izabranog predsjednika Joea Bidena u siječnju.
Tegnell kaže da još nema potrebe za nošenje maski
MASKE
Tegnell kaže da još nema potrebe za nošenje maski
STOCKHOLM - Nema još potrebe za nošenje maski u Švedskoj, rekao je u četvrtak vodeći zdravstveni dužnosnik u toj zemlji s više od 7000 umrlih od početka epidemije covida-19, dan nakon što je WHO objavio preporuke o široj uporabi maski.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE