GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Ratkić priznala krivnju u velikoj pljački Ine?

Ratkić priznala krivnju u velikoj pljački Ine?
KRIVNJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 30.08.2022 / 07:54
Autor: SEEbiz / HRT
ZAGREB - Predsjednica uprave Plinare Istočne Slavonije Marija Ratkić, jedna od ključnih osoba u velikoj plinskoj pljački u INA-i priznala je krivnju USKOK-ovim istražiteljima i sve što joj se stavlja na teret, neslužbeno doznaju mediji, a javlja Hrvatski radio.

Iako je za svih petero uhićenih određen jednomjesčni istražni zatvor, okrivljena direktorica mogla bi vrlo brzo biti puštena na slobodu. Naime, njoj istražni zatvor nije određen zbog utjecaja na svjedoke, nego samo zbog opasnosti od ponavljanja djela. Ona je dala ostavku na svoju dužnost u Plinari Istočne Slavonije, a čim se ta ostavka provede u sudskom registru, Marija Ratkić mogla bi napustiti Remetinec te se u nastavku postupka braniti sa slobode.

Sve se više razotkriva velika pljačka INA-e, sumnjive račune otkrile su banke, a nakon samo tri mjeseca osumnjičenima je blokirano čak 813 milijuna kuna, najviše u hrvatskoj povijesti. USKOK procjenjuje da bi šteta u INA-i mogla biti veća od milijardu kuna. Na svu sreću spriječeno je prebacivanje vrtoglavog iznosa iz zemlje.

Politički se vrh u nevjerici pita kako je INA-inu sustavu promaknulo ponašanje jednog menadžera, najavljuju se istrage, iscrpna izvješća te utvrđivanje odgovornosti.

Oporba traži i političku odgovornost.

Podsjetimo, šteta za INA-u navodno prelazi milijardu kuna, protuzakonita zarada Damira Škugora i njegova oca je gotovo pola milijarde kuna, dok je Goran Husić profitirao za preko 90 milijuna kuna, a Josip Šurjak za 68,9 milijuna kuna. Na računu njihove tvrtke OMS Ulagenje ostalo još preko 200 milijuna kuna protuzakonito ostvarene odbiti.

Istražitelji sumnjaju da je Škugor od lipnja 2020. do 27. kolovoza 2022., u Zagrebu, Šibeniku i Vinkovcima, kao direktor Plina i energije Industrije nafte i zamjenik predsjednika nadzornog odbora Plinare istočne Slavonije povezao u zajedničko djelovanje ostale osumnjičenike pri čemu su prirodni plin kojim raspolaže Ina prodavao po cijenama ispod tržišne cijene.

U realizaciji plana, prvookrivljeni je odredio da drugookrivljeni u ime okrivljenog društva ishodi od HERA-e dozvolu za obavljanje energetske djelatnosti trgovine plinom, što je drugookrivljeni i učinio, priopćio je USKOK.

Fotografija: Slavko Midžor, Pixsell

Tagovi: kriminal u Ini, Davor Filipović, Josip Šurjak, Hrvatska odvjetnička komora, Marija Rektić, OMS ulaganje, Damir Škugor
PROČITAJ I OVO
Anušić o pregovorima s DP-om: Idemo prema konačnom rješenju
PREGOVORI
Anušić o pregovorima s DP-om: Idemo prema konačnom rješenju
ZAGREB - U srijedu je održan novi krug konzultacija između pregovaračkih timova HDZ-a i Domovinskog pokreta, a nakon toga izjavu za medije da je HDZ-ov Ivan Anušić.
Petrov: Ne mislim da je pukla stranka
SUKOB U MOST-u
Petrov: Ne mislim da je pukla stranka
ZAGREB - Ja sam želio da budu svi , a oni nisu to mogli prihvatiti, kazao je Petrov.
Vučemilović: Nama i SDP-u je došao Penava, a HDZ-u ide Radić. To je jasna poruka
SIMBOLIKA
Vučemilović: Nama i SDP-u je došao Penava, a HDZ-u ide Radić. To je jasna poruka
ZAGREB - Vesna Vučemilović iz Hrvatskih suverenista kaže da su i oni jučer bili na pregovorima koji su prošli u konstruktivnom tonu.
Selak Raspudić: Zbopg Miletića sam odbila nositi listu za Europski parlament
OBJAŠNJENJE
Selak Raspudić: Zbopg Miletića sam odbila nositi listu za Europski parlament
ZAGREB - Marija Selak Raspudić rekla je da zbog poštovanja kolega iz Mosta pričekala sa svojim obraćanjem za medije kako bi Most u miru predao svoju listu za europske izbore.
SAD odobrio 95 milijardi dolara vojne pomoći Ukrajini, Izraelu i Tajvanu
POMOĆ
SAD odobrio 95 milijardi dolara vojne pomoći Ukrajini, Izraelu i Tajvanu
WASHINGTON - Opsežni paket inozemne pomoći lako je prošao Kongres SAD-a kasno u utorak nakon višemjesečne odgode, otvarajući put za milijarde dolara novog financiranja Ukrajine u trenutku napretka ruskih invazijskih snaga i nedostatka vojnih zaliha Kijeva.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE