GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Radman: Ovo je test solidarnosti, a ona nije visoko na listi prioriteta kapitalizma

Radman: Ovo je test solidarnosti, a ona nije visoko na listi prioriteta kapitalizma
RIJEČ AUTORITETA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 06.04.2020 / 23:21
Autor: SEEbiz / N1 info
SPLIT - Hrvatsko-francuski genetičar i molekularni biolog Miroslav Radman u Dnevniku N1 televizije komentirao je razvoj koronavirusa i koje su opcije za sprječavanje širenja virusa.

Na početku razgovora, Radman je kazao kako je sretan što je sada u Hrvatskoj, a ne u Francuskoj, SAD-u ili Engleskoj.

"I moje bi kolege, kada bi mogle, došle ovdje iz zapadnih zemalja. Hrvatska se nalazi u jako privilegiranom položaju, među zemljama gdje za sada ipak koronavirusa ima najmanje. Trebamo odati priznanje timu ove vlade, jer sigurno je zahvaljujući njihovim odlukama došlo do ovako malog širenja virusa", rekao je Radman za N1 televiziju.

Dodao je da je pitanje je li moralno prisiliti narod da radi nešto što je za njih dobro, a to neće.

"Delikatno je i optimistično predviđati što će se narednih tjedana događati, no treba paziti da kada se sve krene vraćati u normalu ne upadnemo u eksponencijalni bunar, odnosno da se bolest vrati.

Treba raditi u realnom vremenu, teško je bilo što predviđati. I mladi mogu oboljeti, to nije matematika", rekao je Radman, te dodao da ne možemo sada eksportirati našu sudbinu nekome koga smatramo pametnijim, nego da moramo upotrijebiti svoj um, jer se radi o nama.

Kazao je kako postoji nekoliko nivoa na kojima se virus može blokirati, ali da je cilj spriječiti i da se posljedice virusa uspješno riješe.

"Cjepivo sprječava ulaz virusa u organizam, time možemo spriječiti da se virus ne veze za receptor u stanici.

Ako bi nekom molekulom spriječili da dođe do kontakta između virusa i membrane stanice, on bi se kretao u krvi i ne bi ništa radio. Virus bi bio impotentan jer ne može ništa raditi ako nije u stanici. On se ne bi razmnožavao.

U krvi ljudi koji su preboljeli koronavirus ima efikasne aktivnosti u plazmi, a ona se može koristiti u cilju pomoći onima koji su oboljeli. Time bi se priječilo da inficira stanicu, ali bi virus slobodno kolao kroz krv", rekao je Radman.

Dodao je kako smatra da je ovo test za dosadašnju kulturu biznisa i profita.

"Sada ćemo vidjeti koliko je društvo solidarno, koliko je individiua spremna dati svoje slobode da bi se pružio otpor ovakvom munjevitom razvoju virusa kakav smo sada vidjeli. Ovo je test solidarnosti, a to nije na listi prioriteta kapitalizma", rekao je Miroslav Radman.

Foto: Getty Images

Tagovi: Miroslav Radman, koronavirus, koronavirus u Hrvatskoj
PROČITAJ I OVO
Vučemilović: Nama i SDP-u je došao Penava, a HDZ-u ide Radić. To je jasna poruka
SIMBOLIKA
Vučemilović: Nama i SDP-u je došao Penava, a HDZ-u ide Radić. To je jasna poruka
ZAGREB - Vesna Vučemilović iz Hrvatskih suverenista kaže da su i oni jučer bili na pregovorima koji su prošli u konstruktivnom tonu.
Selak Raspudić: Zbopg Miletića sam odbila nositi listu za Europski parlament
OBJAŠNJENJE
Selak Raspudić: Zbopg Miletića sam odbila nositi listu za Europski parlament
ZAGREB - Marija Selak Raspudić rekla je da zbog poštovanja kolega iz Mosta pričekala sa svojim obraćanjem za medije kako bi Most u miru predao svoju listu za europske izbore.
SAD odobrio 95 milijardi dolara vojne pomoći Ukrajini, Izraelu i Tajvanu
POMOĆ
SAD odobrio 95 milijardi dolara vojne pomoći Ukrajini, Izraelu i Tajvanu
WASHINGTON - Opsežni paket inozemne pomoći lako je prošao Kongres SAD-a kasno u utorak nakon višemjesečne odgode, otvarajući put za milijarde dolara novog financiranja Ukrajine u trenutku napretka ruskih invazijskih snaga i nedostatka vojnih zaliha Kijeva.
DIP zaprimio 25 lista za europske izbore
LISTE
DIP zaprimio 25 lista za europske izbore
ZAGREB - Državno izborno povjerenstvo (DIP) zaprimilo je 25 kandidacijskih lista za europske izbore koji će se održati u nedjelju, 9. lipnja, a na kojima će birači izabrati 12 europskih zastupnika na pet godina.
Grbin: SDP traži konstituiranje Sabora
STRATEGIJA
Grbin: SDP traži konstituiranje Sabora
ZAGREB - O micanju Turudića kaže da ga se ne može razriješiti jer on još nije stupio na dužnost, ali se može odluka o njegovom imenovanju staviti van snage.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE