GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

PwC: Spajanja i preuzimanja dosegla su rekordne visine u 2021. godini

PwC: Spajanja i preuzimanja dosegla su rekordne visine u 2021. godini
REKORDI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 28.01.2022 / 11:58
Autor: SEEbiz
LONDON – Nakon što je 2021. godine zabilježen nezapamćen rast vrijednosti i obujma transakcija, značajan niz planiranih transakcija, dostupnost pozamašnog iznosa kapitala i stalna intenzivna potražnja za digitalnom imovinom i imovinom koju pokreću podaci ukazuju na to da bi 2022. godina mogla biti još jedna iznimno produktivna godina za područje spajanja i preuzimanja, zaključak je PwC-ove analize globalnih trendova na području spajanja i preuzimanja, Global M&A Industry Trends 2022.

Analizirana je aktualna globalna aktivnost na području sklapanja transakcija, a analiza uključuje uvide PwC-ovih stručnjaka za pojedine sektore, kako bi se utvrdili ključni trendovi koji utječu na količinu spajanja i preuzimanja te multiplikatore vrijednosti.

Godina 2021. bila je rekordna na području spajanja i preuzimanja, kako po količini transakcija, tako i po njihovoj vrijednosti. Broj najavljenih transakcija premašio je u 2021. godini 62.000 na globalnoj razini, što je nezapamćenih 24 % više u odnosu na 2020. godinu. Javno objavljene vrijednosti transakcija dostigle su rekordnih 5,1 bilijuna američkih dolara, uključujući 130 megatransakcija s vrijednošću pojedinačne transakcije od 5 milijardi dolara ili više, što je nevjerojatnih 57 % više nego u 2020. godini, čime je srušen prethodni rekord od 4,2 bilijuna dolara postavljen 2007. godine.

Brian Levy, globalni voditelj usluga transakcija za industrije i partner u PwC-u SAD, kazao je: „Nakon rekordne godine za aktivnosti spajanja i preuzimanja, svi se pitaju što je sljedeće. Sklapanje transakcija vrlo vjerojatno će ostati na visokoj razini u 2022. godini, uz žestoku konkurenciju među korporacijama, fondovima privatnog kapitala i specijaliziranim tvrtkama za preuzimanja (eng. SPAC), ali najveći bi mogli ispasti iz tržišne utakmice, s obzirom na sve značajnije makroekonomske i regulatorne prepreke.”

Premda je optimizam i dalje visok te se predviđa uspješna 2022. godina, izazovi uzrokovani višim kamatnim stopama, rastućom inflacijom, povećanim porezima i većom regulacijom mogli bi donijeti strukturne ili financijske prepreke za zaključivanje transakcija. Na financijskim tržištima već je primjetna veća volatilnost, globalni lanci opskrbe i dalje bilježe poremećaje, fiskalni dug je u porastu, a posljedice pandemije i dalje se osjećaju na globalnoj razini. Poučeni iskustvom pandemije, sudionici transakcija trebali bi biti svjesni kako se uslijed novog ubrzanog tempa promjena ovi ili neki drugi čimbenici već ranije mogu postati važni i to s većim utjecajem.

Damir Kecko, partner i voditelj Odjela transakcija u PwC-u Hrvatska dodao je: „U Hrvatskoj, pa i široj regiji, svjesni smo nikad većeg broja zaključenih transakcija. O motivima prodavatelja može se špekulirati, ali je zanimljivo da viđamo (potencijalne) kupce iz nekih, ranije manje aktivnih, tržišta poput skandinavskih zemalja. Vjerujem da dio povećanog interesa za hrvatska društva koja su predmetom transakcija leži i u činjenici da se približavamo uvođenju eura čime se rizik države (ili barem njegova percepcija u očima kupaca) smanjuje.”


Fondovi privatnog kapitala pokazuju svoju moć prikupljanja sredstava i povećavaju svoj tržišni udio u aktivnostima transakcija
Privatni kapital nastavlja zaključivati sve veći broj sve većih transakcija. Gotovo 40 % transakcija u 2021. godini uključivalo je privatnog kapitala, u odnosu na nešto više od četvrtine u posljednjih pet godina, a tvrtke s privatnim ulagačkim kapitalom sklapaju veće transakcije, predstavljajući 45 % ukupne vrijednosti transakcija u 2021. godini, u usporedbi s 30 % tijekom prethodnih pet godina. Ulaskom u 2022. godinu, privatni je kapital povećao svoj kapacitet sklapanja transakcija, dostižući rekordne razine slobodnog privatnog ulagačkog kapitala. Globalna vrijednost privatnog kapitala na kraju 2021. godine iznosila je 2,3 bilijuna dolara, 14 % više nego na početku godine, osiguravajući i više nego dovoljno sredstava za aktivnosti spajanja i preuzimanja u 2022. godini. Iako sredstava ima u izobilju, porast će pritisak na privatni ulagački kapital da pronađu načine stvaranja vrijednosti u okruženju rastućih kamatnih stopa, viših multiplikatora i pritisaka povezanih s ESG-em.
Očekujemo da će tijekom 2022. godine uloga specijaliziranih tvrtki za preuzimanja (tzv. SPAC-ovi) i dalje biti značajna nakon ponovnog uzleta inicijalnih javnih ponuda SPAC-ova krajem 2021. godine, uzimajući u obzir i kapital dostupan za spajanja i preuzimanja. Budući da će gotovo 500 SPAC-ova tek najaviti spajanje, kratak vremenski okvir (obično dvije godine) u kojem trebaju zaključiti transakciju dovest će do toga da će se SPAC-ovi natjecati s privatnim kapitalom i korporativnim sudionicima transakcija za ciljana društva u 2022. i 2023. godini.

Ovakva žestoka konkurencija među korporacijama, privatnim kapitalom i SPAC-ovima zadržat će multiplikatore za traženu imovinu visoko zbog čega je izrada pouzdanog plana za stvaranje vrijednosti kroz spajanja i preuzimanja važnija nego ikad prije.

Revizije portfelja potiču aktivnosti prodaje i stjecanja u svim sektorima

Što se tiče korporacija, očekujemo da će strateški pomak prema digitalnim, inovativnim i novim poslovnim modelima koji narušavaju postojeće stanje i dalje utjecati na donošenje odluka o spajanjima i preuzimanjima. Uz tržišne uvjete zbog kojih bi uprave na globalnoj razini na sveobuhvatniji način trebale razmišljati o stvaranju vrijednosti, predsjednici uprava će se vrlo vjerojatno usredotočiti i na transakcije prodaje u sklopu rebalansa svojih portfelja kako bi ostvarili dugoročni rast i profitabilnost. Čimbenici povezani s područjem zaštite okoliša, društvene odgovornosti i upravljanja (ESG) također će sve više utjecati na strategije spajanja i preuzimanja tijekom 2022. godine.

Ključni sektori gospodarstva obilježeni su trendovima opisanim u nastavku:

● Potrošačka tržišta: Potrošačke preferencije i u 2022. godini će služiti kao katalizator aktivnosti spajanja i preuzimanja, pri čemu korporacije i privatni kapital restrukturiraju svoje portfelje kako bi iskoristili trendove kao što je „osviješteni konzumerizam” koji stvaraju potražnju za novim proizvodima i uslugama i potpuno novim poslovnim modelima.

● Energija, komunalne usluge i resursi (eng. EU&R): ESG potiče izradu strategija u svim sektorima. Spajanja i preuzimanja koristit će se za rebalans portfelja i traženje mogućnosti stvaranja vrijednosti u područjima rasta ESG-a kao što su obnovljivi izvori energije, hvatanje ugljika, skladištenje energije u baterijama, vodik, infrastruktura za prijenos i druge čiste tehnologije.

● Financijske usluge: Natjecanje za postizanje strateške tržišne prednosti i dalje potiče aktivnosti spajanja i preuzimanja, a najčešće su transakcije na području tehnologije i inovacija. Očekuje se nastavak optimizacije portfelja koji će dovesti do aktivnosti prodaje te transakcija potaknutih sposobnostima jer tvrtke nastoje iskoristiti tehnologiju i potaknuti učinkovitost. Problematična imovina u sektoru bankarstva i osiguranja mogla bi potaknuti val novih transakcija.

● Zdravstveni sektor: Farmaceutske tvrtke nastoje optimizirati svoje portfelje kako bi ostvarile rast na temelju transakcija koje omogućuju pristup novim tehnologijama kao što su mRNA te stanična i genska terapija. Na području zdravstvenih usluga, interes investitora privlače platforme za specijalističku zdravstvenu zaštitu, tele-zdravlje, društva za razvoj tehnoloških rješenja u zdravstvu te društva za podatke i analitiku.

● Industrijska proizvodnja i automobilska industrija: Strateške revizije portfelja i ESG pokreću aktivnosti spajanja i preuzimanja, prvenstveno transakcije kojima se ubrzava digitalna transformacija, a uključuju električna i autonomna vozila, baterije i tehnologije punjenja, aditivnu proizvodnju, materijale sljedeće generacije i proizvodnju korištenjem nefosilnih izvora energije.

● Tehnologija, mediji i telekomunikacije: Budući da se tradicionalne industrije suočavaju s visokim stupnjem poremećaja, a inovativne tehnologije pridružuju se dominantnom trendu brže nego što se očekivalo, tehnološki će sektor i dalje bilježiti nezapamćenu razinu aktivnosti na području ugovaranja transakcija, kao i vrijednosti transakcija, s obzirom na to da tvrtke iz svih sektora nastoje pribaviti ključnu tehnologiju ili digitalne sposobnosti.

Brian Levy je dodao: „Aktivnost spajanja i preuzimanja u 2021. godini u velikoj je mjeri bila potaknuta intenzivnom potražnjom za digitalnom imovinom i imovinom temeljenoj na podacima, a vjerujemo da će se tehnološka prilagodba i dalje nametati kao nužnost u svim sektorima tijekom 2022. godine. Tvrtke će također nastojati zadržati prednost pred konkurencijom i reinvestirati korištenjem sredstava od prodaje neuspješnih poduzeća. Istodobno, sudionici transakcija moraju voditi računa o potencijalnim čimbenicima koji nepovoljno utječu na sklapanje transakcija, kao što su volatilnost financijskog tržišta i makroekonomske prepreke. Potreba za pouzdanim planovima za stvaranje vrijednosti kroz spajanja i preuzimanja ove će godine biti od iznimne važnosti.”

Tagovi: spajanja i preuzimanja, PricewaterhouseCoopers
PROČITAJ I OVO
Ekstremizam je najveća briga američkih birača
ISTRAŽIVANJE
Ekstremizam je najveća briga američkih birača
WASHINGTON - Zabrinutost oko političkog ekstremizma ili prijetnji demokraciji pojavila se kao glavna briga američkih birača i pitanje u kojem predsjednik Joe Biden ima malu prednost pred Donaldom Trumpom uoči izbora u studenom, pokazala je nova anketa Reuters/Ipsos.
Plenković odgovorio Milanoviću: Nastavlja voditi halucinirajuću politiku
PREPUCAVANJE
Plenković odgovorio Milanoviću: Nastavlja voditi halucinirajuću politiku
ZAGREB - "Hrvatska zahvaljujući Vladi uživa respekt, a sigurno ne radi njega i njemu sličnih".
Poljoprivrednici u Španjolskoj blokiraju autoceste
BLOKADA
Poljoprivrednici u Španjolskoj blokiraju autoceste
MADRID - Nakon što su tisuće farmera u Varšavi danas upozorile na uvoz jeftinijih poljoprivrednih proizvoda iz zemalja izvan EU, na ovu su problematiku upozorili i farmeri u Španjolskoj.
Milanović: Plenković želi hrvatske vojnike slati u Ukrajinu, on je premijer opasnih namjera
PREDSJEDNIK
Milanović: Plenković želi hrvatske vojnike slati u Ukrajinu, on je premijer opasnih namjera
ZAGREB - Nakon izjave francuskog predsjednika Emmanuela Macrona o mogućnosti slanja vojske u Ukrajinu stižu reakcije iz cijelog svijeta. Premijer Andrej Plenković kazao je da Hrvatska nije ni nudila slanje vojnika u Ukrajinu, a odmah je reagirao i predsjednik Zoran Milanović.
Plenković o Nini Obuljen Koržinek: U tijeku je medijsko-politički udar
ŽELIO SE POHVALITI...
Plenković o Nini Obuljen Koržinek: U tijeku je medijsko-politički udar
ZAGREB - Premijer Andrej Plenković obratio se medijima pola sata nakon vijesti da je BDP u četvrtom tromjesečju 2024. rastao 4.3 posto. Kaže kako već 12. kvartal zaredom bilježimo pozitivna kretanja rasta BDP-a.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE