GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Putin upozorio Macrona na moguću katastrofu u nuklearki

Putin upozorio Macrona na moguću katastrofu u nuklearki
UPOZORENJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 20.08.2022 / 08:21
Autor: SEEbiz / index.hr
MOSKVA - Ruski predsjednik Vladimir Putin upozorio je francuskog kolegu Emmanuela Macrona da bi granatiranje nuklearne elektrane Zaporižja, za što optužuje Kijev, moglo rezultirati katastrofom velikih razmjera.

Moskva i Kijev međusobno se optužuju za granatiranje najveće europske nuklearne elektrane koju je Rusija zauzela u ožujku, ali njome još uvijek upravljaju ukrajinski tehničari.

Samo dva od šest reaktora u postrojenju rade.

"Vladimir Putin je posebno naglasio da je sustavno ukrajinsko granatiranje područja nuklearne elektrane Zaporižja stvorilo opasnost od katastrofe velikih razmjera koja bi mogla dovesti do radijacijske kontaminacije golemog teritorija", priopćio je Kremlj, opisujući sadržaj poziva s francuskim predsjednikom.

Kremlj navodi da je Macron inicirao taj razgovor, prvi od 28. svibnja. Kijev i Moskva također se međusobno optužuju za planiranje provokacija u postrojenju. Ukrajina je objavila da ruske snage planiraju isključiti postrojenje iz ukrajinske električne mreže i povezati ga s ruskom.

Kremlj je priopćio da su Putin i Macron naglasili važnost što skorijeg slanja delegacije Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) u elektranu. Putin je potvrdio spremnost Rusije da inspektorima IAEA-e pruži potrebnu pomoć, tvrdi Kremlj.

Elizejska palača je navela da je Putin prihvatio da misija IAEA-e ide kroz Ukrajinu, a ne kroz Rusiju. Predsjednik Putin pristao je "preispitati početni zahtjev Moskve" da takva misija prođe kroz Rusiju, priopćilo je francusko predsjedništvo.

"On je prihvatio da ona (ide tamo) poštujući ukrajinski suverenitet i stoga prolazi kroz Ukrajinu pod vladinom kontrolom", dodao je Elysée, ističući da je to bio zahtjev Kijeva kao i Pariza. "To je potpuno potrebno, legitimno, bitno iz razloga ukrajinskog suvereniteta", poručilo je francusko predsjedništvo. Ruski je predsjednik Macronu govorio i o preprekama izvozu ruske hrane i gnojiva na svjetska tržišta, priopćio je Kremlj.

Tagovi: Emmanuel Macron, Vladimir Putin, Zaporižje
PROČITAJ I OVO
Umirovljenici razočarani: Dobili manji dodatak od očekivanog
RAZOČARANI
Umirovljenici razočarani: Dobili manji dodatak od očekivanog
ZAGREB - Umirovljenici su u srijedu dobili još jedan Vladin dodatak, ali umjesto veselja, neugodno ih je iznenadio manji iznos od onoga koji su očekivali.
Snažan potres u Italiji, osjetio se i u Hrvatskoj
PODRHTAVANJE TLA
Snažan potres u Italiji, osjetio se i u Hrvatskoj
ZAGREB - Prema prvim podacima, potres se dogodio 13 kilometara od grada Tolmezza, a osjetio se i u susjednim zemljama, uključujući Sloveniju i dio Hrvatske.
Putin: Optužbe da će Rusija napasti Europu su potpuna besmislica
REAKCIJE
Putin: Optužbe da će Rusija napasti Europu su potpuna besmislica
MOSKVA - Ruski predsjednik Vladimir Putin osudio je optužbe Zapada da se Rusija planira boriti protiv Europe. Nazvao ih je "potpunom besmislicom".
Mamić: Cijenim Milanovića, ali i Turudića
PORUKE
Mamić: Cijenim Milanovića, ali i Turudića
MEĐUGORJE - Nekadašnji “gazda” GNK Dinamo i bjegunac od hrvatskog pravosuđa Zdravko Mamić prekinuo je nakon godinu dana medijsku šutnju i dao veliki dvosatni intervju za Avaz TV.
Anušić: Hrvatska u potpunosti stoji uz Kosovo
SUSRETI
Anušić: Hrvatska u potpunosti stoji uz Kosovo
PRIŠTINA - Ministar obrane Ivan Anušić razgovarao je u srijedu u Prištini s kosovskim kolegom Ejupom Maqedoncijem o bilateralnoj obrambenoj suradnji i prenio mu poruku da Hrvatska "u potpunosti stoji uz Kosovo i pravo te zemlje na neovisnost", priopćilo je ministarstvo obrane (MORH).
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE