GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Putin: Ruska mornarica uskoro dobiva najrazornije projektile

Putin: Ruska mornarica uskoro dobiva najrazornije projektile
RUSIJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 31.07.2022 / 15:53
Autor: SEEbiz / H
SANKT PETERBURG – Ruski predsjednik Vladimir Putin u nedjelju je potpisao novu mornaričku doktrinu u kojoj je SAD određen kao najveći ruski protivnik, a u dokumentu se najavljuju i ruske morske ambicije na područjima poput Arktika i Crnog mora.

Govoreći povodom Dana ruske mornarice u bivšoj carskoj prijestolnici Sankt Peterburgu Putin je hvalio Petra Velikog, cara koji je osnovao taj grad, jer je Rusiju učinio morskom velesilom.

Nakon pregleda mornarice Putin je održao kratki govor u kojem je obećao da će pomorske snage uskoro dobiti hiperzvučne rakete Cirkon koje je prozvao jedinstvenima u svijetu. Upozorio je da Rusija ima dovoljnu vojnu snagu da porazi bilo kojeg agresora.

Nedugo prije govora Putin je potpisao 55 stranica dugu doktrinu u kojoj se postavljaju široki strateški ciljevi mornarice. Navodi se ambicija da ona postane „velika pomorska sila“ koja će djelovati u cijelom svijetu.

Najveća prijetnja Rusiji, stoji u dokumentu, „strateška je politika SAD-a koji želi dominirati svjetskim oceanima“, kao i NATO-vo djelovanje koje je sve bliže ruskim granicama.

Rusija bi mogla primjereno iskoristiti svoju vojnu moć u svjetskim oceanima ako ne uspije djelovati diplomatskim ili ekonomskim putem, stoji u doktrini.

Putin tijekom svog govora nije spomenuo invaziju na Ukrajinu, no u dokumentu se najavljuje „opsežno jačanje ruskog geopolitičkog položaja“ u Crnom i Azovskom moru. Kao područje od posebne važnosti izdvojen je Arktik.

Ruska obala duga je 37.650 kilometara te se proteže od Japanskog do Bijelog mora, a uključuje i Crno more i Kaspijsko jezero.

Putin je u govoru rekao da će mornarica dobiti Cirkone „u narednim mjesecima“.

„Fregata Admiral Gorškov bit će prva koja će ići na borbene zadatke s tim zastrašujućim oružjem“, dodao je.

„Ključna je sposobnost ruske mornarice. Ona može brzinom munje odgovoriti svima koji se odluče ugroziti naš suverenitet i slobodu“, zaključio je Putin.

Hiperzvučne rakete mogu putovati devet puta brže od brzine zvuka, a Rusija je prošle godine provela testna lansiranja Cirkona s borbenih brodova i podmornica.

U nedjelju na Krimu proruski guverner Sevastopolja Mihail Razvožajev priopćio je kako su ukrajinske snage pogodile sjedište ruske crnomorske flote, ozlijedivši petoro ljudi.

Tagovi: Vladimir Putin, ruska mornarica, Rusija, hiperzvučna raketa Cirkon
PROČITAJ I OVO
Milanović: Imam posla s nasilnicima, moram biti glasan
PREDSJEDNIK
Milanović: Imam posla s nasilnicima, moram biti glasan
ZAGREB - "HDZ je nasilni rimski imperij u galskom selu, možete se boriti samo glasno kao Asterix."
Dodik: Pozivam Parlament BiH da ugasi OHR i protjera strance ili se RS povlači iz odlučivanja
PRIJETNJE
Dodik: Pozivam Parlament BiH da ugasi OHR i protjera strance ili se RS povlači iz odlučivanja
BANJA LUKA - Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik predložio je tokom današnjeg obraćanja u Narodnoj Skupštini RS-a način kako da se "relaksira" situacija u Bosni i Hercegovini. Pozvao je Parlamentarnu skupštinu BiH da ugasi međunarodne institucije u zemlji ili slijede kontramjere.
Dva vukovarska heroja među nositeljima lista Domovinskog pokreta
LISTE
Dva vukovarska heroja među nositeljima lista Domovinskog pokreta
ZAGREB - Domovinski pokret zajedno s političkim partnerima danas je predao kandidacijske liste za Hrvatski sabor. Nositelje lista predstavio je predsjednik Domovinskog pokreta i vukovarski gradonačelnik Ivan Penava.
Milanović još jednom žestoko napao Plenkovića
ŽESTOKO
Milanović još jednom žestoko napao Plenkovića
ZAGREB - Predsjednik Zoran Milanović oglasio se na Facebook profilu i komentirao posljednji istup premijera Andreja Plenkovića.
Plenković predstavio HDZ-ov program i izborne liste, ima iznenađenja
HDZ
Plenković predstavio HDZ-ov program i izborne liste, ima iznenađenja
ZAGREB - Predsjednik Vlade Andrej Plenković, predstavio je izborni program i liste s imenima kandidata.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE