GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Putin: Ruska flota sposobna otkriti i uništiti bilo koju metu

Putin: Ruska flota sposobna otkriti i uništiti bilo koju metu
RUSIJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 25.07.2021 / 13:53
Autor: SEEbiz / H
SANKT PETERBURG - Ruski predsjednik Vladimir Putin u nedjelju je na velikoj pomorskoj paradi u Sankt Peterburgu kazao da je ruska flota sposobna otkriti i uništiti "bilo koju metu".

U Sankt Peterburgu se održava glavna parada u čast 325. godišnjice formiranja ruske flote.

"Danas, ruska flota raspolaže sa svim što treba kako bi nepogrešivo obranila domovinu i naše nacionalne interese. Sposobni smo otkriti bilo koju neprijateljsku metu pod vodom, na površini ili u zraku i nanijeti joj, ako je potrebno, i smrtonosni udarac", rekao je Putin u govoru koji je prenosila televizija.

Prema njegovim riječima, Rusija je zauzela svoje mjesto među "glavnim pomorskim silama svijeta" razvivši "pomorsko zrakoplovstvo kratkog i dugog dometa, obalne obrambene sustave i hipersonično precizno naoružanje nove generacije koje nema premca u svijetu i koje se nastavlja uspješno dorađivati i poboljšavati".

Na petoj paradi sudjeluju 54 broda, 48 zrakoplova i više od 4000 vojnika.

Predviđena su dva paradna stroja na Nevi i u obližnjem Kronštatu, na otoku Kotlinu.

Na Nevi će, pored ostalih brodova, biti prikazana i najnovija fregata projekta 22350 "Admiral Kasatonov", nenuklearni brod "Kronštat" i drugi brodovi, dok će u Kronštatu paradni stroj činiti 16 brodova, među njima raketna krstarica "Maršal Ustinov", korveta "Gremjašči" i drugi.

Na kraju tog dijela parade lovci Su-25 će obojiti nebo bojama ruske zastave. Parada je već održana u Vladivostoku gdje se nalazi Tihooceanska flota, a praznik ratne mornarice obilježit će i Sjeverna, Crnomorska, Baltička i Kaspijska flota kao i ruske pomorske snage u Tartusu u Siriji.

Navečer u 20 sati u Sankt Peterburgu će se održati svečana artiljerijska počasna paljba, ali zbog epidemioloških mjera neće biti publike.

Rusija je početkom tjedna objavila da je uspješno testirala novi sustav protuzračne obrane S-500 te hipersonični krstareći projektil Cirkon iz nove generacije oružja za koje predsjednik Putin kaže da mu u svijetu nema ravna.

Ministarstvo obrane objavilo je da je projektil ispaljen s fregate Admiral Gorškov, ratnog broda stacioniranog u Bijelom moru, rubnom moru Arktičkog oceana, da je letio brzinom sedam puta većom od brzine zvuka i pogodio 350 kilometara udaljenu metu na obali Barentsova mora.

Rusija planira raketnim sustavom Cirkon opremiti svoje podmornice i ratne brodove.

Tagovi: Vladimir Putin, ruska vojska, ruska mornarica
PROČITAJ I OVO
Njemački mediji: Plenković će imati velike muke kako bi sastavio većinu
ODJECI
Njemački mediji: Plenković će imati velike muke kako bi sastavio većinu
BERLIN - Mediji s njemačkoga govornog područja u analizama izbora u Hrvatskoj ukazuju na predstojeće mukotrpno sastavljanje vlade i ne isključuju mogućnost novih izbora.
Milinović: Ustavni sud vraća nas u kaljužu
PORUKE
Milinović: Ustavni sud vraća nas u kaljužu
ZAGREB - Ne stišavaju se reakcije na odluku Ustavnog suda da Zoran Milanović ne može biti mandatar i predsjednik Vlade.
Preminula Bojana Janković
IN MEMORIAM
Preminula Bojana Janković
BEOGRAD - Beživotno telo B.J. (1977) pronađeno je sinoć oko 19 u stanu u Ulici Đure Daničića, u Starom gradu.
Direktor CIA-e: Realan rizik da bi Ukrajina mogla izgubiti rat do kraja 2024.
RIZICI
Direktor CIA-e: Realan rizik da bi Ukrajina mogla izgubiti rat do kraja 2024.
WASHINGTON - Direktor američke Središnje obavještajne agencije (CIA) William Burns upozorio je da postoji "realni rizik" da bi Ukrajinci mogli izgubiti rat od Rusije na bojnom polju do kraja 2024. godine.
Preminuo Brano Mićunović
IN MEMORIAM
Preminuo Brano Mićunović
BUDVA - Taj Nikšićanin imao je razvijen biznis u Crnoj Gori, ali je najčešće pominjan kao osoba koja je rukovodila organizovanim kriminalom.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE