GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Putin pod sve većim domaćim pritiskom

Putin pod sve većim domaćim pritiskom
IZJALOVILI SE PLANOVI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 24.11.2022 / 08:18
Autor: SEEbiz / Jutarnji list
MOSKVA - Ruski predsjednik Vladimir Putin suočava se sa sve većim političkim pritiskom zbog posrnule invazije na Ukrajinu, gotovo devet mjeseci nakon što je naredio "specijalnu vojnu operaciju" 24. veljače.

Ukrajina je dočekala ruske okupatore obrambenim otporom jačim od očekivanog potpomognutim zapadnom vojnom pomoći, uspješno otupljujući vojni učinak Putinovih trupa.

U rujnu je ruski vođa najavio "djelomičnu mobilizaciju" rezervista u nastojanju da popuni prorijeđene redove. Mobilizacija je doživljena kao velika eskalacija u neuspješnom ratu, a Kijev proteklih dana tvrdi da je Kremlj započeo novu mobilizaciju na od Moskve nezakonito anektiranom poluotoku Krimu, piše Jutarnji list.

U ovoj posljednjoj demonstraciji rastućeg nezadovoljstva u Rusiji, regionalni dužnosnici Republike Karelije, sjeverozapadne regije Rusije koja graniči s Finskom, poslali su Putinu pismo pozivajući ga da izda ukaz kojom bi se vojsci zabranio nastavak mobilizacije, zbog njezinih negativnih učinaka na rusko društvo, kako prenosi Newsweek.

Emilia Salbunova, članica zakonodavne skupštine Karelije, objavila je pismo koje su potpisali ona i drugi regionalni čelnici, u Telegram objavi u utorak. "Ta činjenica utječe na psihološko stanje društva, izvor je tjeskobe i rastuće anksioznosti u ruskim obiteljima i radnim kolektivima, a mnogi ljudi imaju i zdravstvenih problema. Ta odredba mora biti podržana ukazom", navela je Salbunova u objavi.

Ona je u pismu naglasila da izjave i javni istupi vojnih vlasti, koje poručuju da je mobilizacija završena, "nisu normativni akti i stoga nemaju pravnu snagu". Putinov glasnogovornik Dmitrij Peskov izjavio je u utorak za rusku državnu novinsku agenciju RIA Novosti da njegov ured u ovo pismo još nije imao uvid.

Ruske vlasti objavile su krajem listopada da je "djelomična mobilizacija", kojom se nastojalo osigurati 300.000 dodatnih boraca, završila. Putin je naredio mobilizaciju u rujnu nakon što je Kijev protuofenzivama povratio tisuće četvornih kilometara ranije okupiranog teritorija, a ruske snage pretrpjele značajne gubitke.

Pismo je stiglo nakon što je Ukrajina optužila Rusiju da je započela "tajnu mobilizaciju" kako bi regrutirala još više ruskih državljana na Krimu, regiji koju je Moskva anektirala 2014. godine.

Glavni stožer Oružanih snaga Ukrajine u ponedjeljak je priopćio da su na Krimu "u tijeku mjere tajne mobilizacije u redove ruskih okupacijskih snaga". Peskov je novinarima rekao da u Kremlju "nema rasprava o" drugoj mobilizaciji.

Iako u pismu nema otvorenog protivljenja ratu ili Putinovim ciljevima u Ukrajini, ono ilustrira kontinuirani politički pritisak s kojim se Putin suočava u svjetlu očekivanja da preokrene tijek invazije u korist Rusije. Unatoč "djelomičnoj mobilizaciji", Rusija se i dalje muči da postigne nekakve uspjehe protiv Ukrajine, a vojska se još uvijek suočava sa značajnim problemima.

Ukrajinske snage ranije u studenom ponovno su zauzele Herson, ključni grad u istoimenoj regiji koja predstavlja vrata prema Krimu, zadajući tako značajan udarac ruskim naporima. Uslijed tih neuspjeha pojavila su se i izvješća da su neki članovi Putinova unutarnjeg kruga frustrirani načinom na koji se sukob rješava.

Bivši američki veleposlanik u Rusiji Michael McFaul izjavio je prošli tjedan da Putinov režim "puca" u trenucima dok ruske elite "paničare" zbog tijeka rata.

Tako je, primjerice, bivši član Državne dume Zahar Prilepin, koji je bio žestoki zagovornik rata u Ukrajini, priznao tijekom nedavnog gostovanja na ruskoj državnoj televiziji da Moskva "očito" nije spremna pokrenuti bilo kakve nove ofenzive.

Tagovi: Vladimir Putin, rat u Ukrajini, Zahar Prilepin, Dmitrij Peskov
PROČITAJ I OVO
Dodik: Pozivam Parlament BiH da ugasi OHR i protjera strance ili se RS povlači iz odlučivanja
PRIJETNJE
Dodik: Pozivam Parlament BiH da ugasi OHR i protjera strance ili se RS povlači iz odlučivanja
BANJA LUKA - Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik predložio je tokom današnjeg obraćanja u Narodnoj Skupštini RS-a način kako da se "relaksira" situacija u Bosni i Hercegovini. Pozvao je Parlamentarnu skupštinu BiH da ugasi međunarodne institucije u zemlji ili slijede kontramjere.
Dva vukovarska heroja među nositeljima lista Domovinskog pokreta
LISTE
Dva vukovarska heroja među nositeljima lista Domovinskog pokreta
ZAGREB - Domovinski pokret zajedno s političkim partnerima danas je predao kandidacijske liste za Hrvatski sabor. Nositelje lista predstavio je predsjednik Domovinskog pokreta i vukovarski gradonačelnik Ivan Penava.
Milanović još jednom žestoko napao Plenkovića
ŽESTOKO
Milanović još jednom žestoko napao Plenkovića
ZAGREB - Predsjednik Zoran Milanović oglasio se na Facebook profilu i komentirao posljednji istup premijera Andreja Plenkovića.
Plenković predstavio HDZ-ov program i izborne liste, ima iznenađenja
HDZ
Plenković predstavio HDZ-ov program i izborne liste, ima iznenađenja
ZAGREB - Predsjednik Vlade Andrej Plenković, predstavio je izborni program i liste s imenima kandidata.
Jandroković: Milanovićeve izjave o Turudiću su opasne
REAKCIJE
Jandroković: Milanovićeve izjave o Turudiću su opasne
ZAGREB - "S takvim stvarima se ne igramo, imali smo iskustva da su se dogodila već ubojstva gdje su žrtve bile javne osobe."
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE