GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Putin odlikovao Tomislava Nikolića

Putin odlikovao Tomislava Nikolića
ODLIKOVANJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 04.11.2017 / 19:29
Autor: SEEbiz / Tanjug
MOSKVA - Predsednik Rusije Vladimir Putin uručio je Orden prijateljstva bivšem predsedniku Srbije i predsedniku Nacionalnog saveta za koordinaciju saradnje sa Rusijom i Kinom Tomislavu Nikoliću, za njegov veliki lični doprinos jačanju strateškog partnerstva i prijateljskih veza između Rusije i Srbije. Nikolić je izjavio da je izuzetno ponosan na Orden prijateljstva.

Visoko priznanje Nikoliću je dodeljeno na Dan narodnog jedinstva, kojim se u Rusiji obeležavaju događaji iz 1612. godine, kada je narod pod rukovodstvom Kuzme Manjina i Dmitrija Požarskog oslobodio Moskvu od poljskih osvajača.

Zahvaljujući na priznanju, Nikolić je rekao da orden u ime građana Srbije dobija od države koja za Srbiju i srpski narod istorijski predstavlja najbližeg prijatelja i saveznika.

"Ovaj orden dobijam od ruskog naroda, koji nam je blizak po poreklu, jeziku, veri, istoriji, sa kojim gradimo zajedničku budućnost", kazao je Nikolić.

On je istakao da mu je drago što je predsednik Rusije prepoznao napore koje je on kao predsednik Srbije uložio da se, i pored mnogobrojnih teškoća i prepreka, maksimalno unaprede odnose između naših zemalja i da se zajedničkim snagama dovedu do nivoa strateških.

"Drugačije ne sme i ne može da bude", naglasio je Nikolić.

Budite uvereni da ću, koliko budem živeo i šta god budem radio, nastaviti da se zalažem za dalje jačanje odnosa između naših bratskih naroda i država, poručio je Nikolić, koji je svim građanima Rusije čestitao praznik.

Bivši predsednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio je da je izuzetno ponosan na Orden prijateljstva koji je danas dobio od ruskog predsednika Vladimira Putina, i to ne samo u lično ime i u ime porodice, nego i u ime svih građana Srbije.

"Svako ko odlikuje razmišlja o onom koga odlikuje, a svako ko je odlikovan razmišlja o tome ko ga je odlikovao", rekao je Nikolić, koji je sada na čelu Nacionalnog saveta za koordinaciju saradnje sa Rusijom i Kinom.

Kako je istakao, bezmalo nijedan građanin Srbije ne može se ubediti da ne postoji večito i trajno prijateljstvo između srpskog i ruskog naroda i dve države.

"Ja sam se trudio u svom mandatu da ne narušim to prijateljstvo, da naši odnosi budu podignuti na viši nivo i da ostvarimo mnogo bolju komunikaciju nego što je postojala do tada. Mislim da sam u tome uspeo", konstatovao je Nikolić.

Nikolić je ocenio da je odlikovanje koje je dobio znak da nije mnogo pogrešio u odnosima prema Rusiji i podsetio da je i on Putina odlikovao najvišim srpskim ordenom.

"Mislim da su i novi predsednik i Vlada Srbije na apsolutno istom kursu i sa istim željama i da će i dalje nastaviti da sarađuju sa Rusijom", rekao je Nikolić.

On je dodao da se prijateljstvo zemalja obično meri obimom trgovinske razmene ili investicija, ali da, kada su Srbija i Rusija u pitanju, ta razmena nije u skladu sa odnosima koji postoje između dve države, pa se zato i o tome mnogo razgovaralo.

"Idemo dalje, na ozbiljnom smo putu da uz vojnotehničku saradnju, koja je izvanredna, uspostavimo i mnogo bolju saradnju u oblasti obrazovanja i mislim da će ruske kompanije u oblasti najviših tehnologija uskoro investirati u Srbiju, kako bi pokazali svetu šta sve imaju", rekao je on.

Nikolić je dodao da će to biti urađeno da bi ruski stručnjaci pokazali da žele da Srbija ne zaostane u tehnološkom razvoju, kao "i da naš tehnološki razvoj ne bude oslonjen samo na jednu stranu".

"Ako je politika na minimum dve strane, i razvoj treba da bude na minimum dve strane", ukazao je Nikolić.

Istakao je da je Savet na čijem je čelu deo Vlade Srbije, koja ga je i formirala, i svi projekti koji su trenutno u opticaju su njeni.

Savet te projekte, kako je objasnio, pronalazi, "vezuje ljude, održava kontakte" i zato će mediji uskoro imati priliku da više pišu i "o drugim vidovima saradnje sa Ruskom Federacijom nego do sada".

Tagovi: Vladimir Putin, Tomislav Nikolić, Rusija
PROČITAJ I OVO
AP: Hitno otvaranje vojnih privremenih bolnica u Srbiji
PANDEMIJA
AP: Hitno otvaranje vojnih privremenih bolnica u Srbiji
BEOGRAD - Današnje otvaranje privremenih vojnih bolnica u Novom Beogradu i Novom Pazaru pokazuje kakve su posledice naglog uklanjanja zabrana uvedenih zbog pandemije, piše američka novinska agencija AP na početku teksta o stanju u nekoliko zemalja sveta teško pogođenih bolešću KOVID-19.
Most i Možemo! privukli visokoobrazovane birače
STRUKTURA
Most i Možemo! privukli visokoobrazovane birače
ZAGREB - Većina birača koja je jučer izašla na birališta je u dobi od 35 do 59 godina i srednje stručne spreme, a po spolu su podjednako zastupljeni, pokazuju rezultati izlaznih anketa koje je objavila Nova TV.
Svi koji iz Srbije ulaze u Crnu Goru moraju u karantin
ODLUKE
Svi koji iz Srbije ulaze u Crnu Goru moraju u karantin
PODGORICA - Nacionalno koordinaciono tijelo za zarazne bolesti (NKT) je na današnjoj sjednici, kojom je predsjedavao predsjednik Milutin Simović, odlučilo o više epidemioloških mjera kako za cijelu Crnu Goru tako i za Sjeverni region posebno, javljaju "Vijesti".
Plenković pun obećanja prije drugog mandata
OBEĆANJA
Plenković pun obećanja prije drugog mandata
ZAGREB - "Nemamo puno vremena za slavlje", rekao je predsjednik HDZ-a Andrej Plenković u večerašnjem HRT-ovom Dnevniku, najavivši između ostalog smanjenje broja ministarstava.
Pupovac o tome hoće li biti ministar: Bilo je već takvih ponuda
NEODREĐENO
Pupovac o tome hoće li biti ministar: Bilo je već takvih ponuda
ZAGREB - Predsjednik SDSS-a Milorad Pupovac gostovao je u Dnevniku Nove TV gdje je komentirao mogućnost da postane ministar u novoj Plenkovićevoj vladi.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE