GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Putin naredio Dodiku da omogući čisti zrak u Brodu?

Putin naredio Dodiku da omogući čisti zrak u Brodu?
NESLUŽBENO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 02.10.2018 / 08:39
Autor: SEEbiz / Večernji list
ZAGREB - Ruski predsjednik Putin na sastanku s predsjednikom Republike Srpske Dodikom obećao je rješavanje problema zagađenja zraka u Slavonskom Brodu iz Rafinerije Brod.

"Što se tiče okoliša, ako ljudi imaju problema, treba ih riješiti", kazao je ruski predsjednik Putin i dodao da će dovođenje plina u rafineriju nafte poboljšati situaciju. Putin je naveo i kako smatra da sama rafinerija ne stvara tako velike probleme, ali da se treba preusmjeravati na ekološki prihvatljivije vrste goriva te izaći susjedima u susret i otkloniti njihovu zabrinutost. "To ćemo zajedno učiniti", rekao je. Vlasnik Rafinerije Brod moćna je ruska tvrtka Zarubežnjeft, a rješavanje problema onećišćenog zraka koji godinama muči stanovnike Slavonskog Broda tako je dobilo potporu samog ruskog predsjednika, piše Večernji list.

Protokol o suradnji na realizaciji projekta kojim će se omogućiti plinofikacija Rafinerije nafte Brod i pridonijeti poboljšanju kvalitete zraka u Slavonskom Brodu potpisali su 31. listopada 2017. hrvatski ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić i ministar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić. Tim su protokolom dva ministarstva potvrdila namjeru uspostave suradnje u okvirima svojih nadležnosti kako bi se stvorili tehnički uvjeti za ostvarenje projekta izravnog priključenja Rafinerije nafte Brod na plinski transportni sustav Republike Hrvatske. Opskrba plinom brodske rafinerije provest će se izravnim priključenjem na mjestu MRS Slobodnica, prenamjenom postojećeg produktovoda Slobodnica – Brod u izravni plinovod, koji će biti korišten isključivo za opskrbu prirodnim plinom Rafinerije nafte Brod.

Posao prenamjene dobila je tvrtka Crodux plin, čiji su pak radovi na produktovodu stali u proljeće ove godine kad je došlo do onečišćenja vode iz slavonskobrdoskog vodovoda. Radovi na produktovodu mogli bi biti gotovi za šest mjeseci. Čermak objašnjava da će se kroz taj postojeći produktovod provlačiti nove cijevi kroz koje će se dostavljati plin u rafineriju. Radovi na prilagodbi kotlovnice rafinerije za plin, pak, potrajat će dvostruko dulje pa se može očekivati, prema Čermakovim riječima, da će sve biti gotovo za godinu dana.

No slavonskobrodski ekološki aktivisti izražavaju skepsu prema onome što je ruski predsjednik kazao Dodiku.

"To je političko obećanje i nemamo razloga vjerovati da će se dogoditi nešto drugo u odnosu na ono što se događalo i prije", kaže ekološki aktivist Petar Bašić.

Dodaje da je pitanje žele li Rusi plinoficirati rafineriju preko Slavonskog Broda, što je izvedivo vrlo brzo, ili prema Dodikovu modelu, preko Bijeljine i Srbije, što je nemoguće u nekom normalnom vremenu.

Sumnjičava je i brodska gradska uprava. Rafinerija je, kažu, bila tema brojnih sastanaka, ali problem do danas nije riješen. Zato ćemo vjerovati samo onim zaključcima koji dovedu do konkretnih pomaka, kaže brodska vlast, piše Večernji list.

U Ministarstvu zaštite okoliša kažu da je Vlada 5. listopada 2017. prihvatila nacrt protokola o suradnji na projektu "Opskrba prirodnim plinom krajnjeg kupca – Rafinerije nafte Brod od strane opskrbljivača – Crodux plina izravnim priključenjem rafinerije na plinski transportni sustav RH". Podsjećaju i da je 31. listopada 2017. taj protokol potpisan i da je on rezultat višegodišnjih napora da se nađe rješenje.

Tagovi: Vladimir Putin, Milorad Dodik, Zarubežnjeft, Rafinerija nafte, Ivan Čermak, Crodux, Petar Bašić
PROČITAJ I OVO
Christiane Amanpour objavila da boluje od raka jajnika
TUŽNA OBJAVA
Christiane Amanpour objavila da boluje od raka jajnika
LONDON - Christiane Amanpour, poznata novinarka američke televizje CNN, objavila je da joj je dijagnostifikovan rak jajnika.
Biden obećao reći Putinu gdje su crvene linije
OBEĆANJA
Biden obećao reći Putinu gdje su crvene linije
BRUXELLES - Američki predsjednik Joe Biden obećao je u ponedjeljak da će reći svojem ruskom kolegi Vladimiru Putinu koje su "crvene linije", prigodom njihovog susreta na vrhu u srijedu u Ženevi.
Peking optužuje NATO da pretjeruje s kineskom prijetnjom
OPTUŽBE
Peking optužuje NATO da pretjeruje s kineskom prijetnjom

PEKING - Peking je u utorak optužio NATO da pretjeruje s "teorijom o kineskoj prijetnji", dan nakon samita Sjevernoatlantskog saveza koji je spomenuo "sistemski izazov" koji predstavlja Kina.

Erdogan nakon sastanka s Bidenom: Niti jedan tursko-američki problem nije nerješiv
TURSKA-SAD
Erdogan nakon sastanka s Bidenom: Niti jedan tursko-američki problem nije nerješiv
BRUXELLES - Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan izrazio je u ponedjeljak optimizam nakon prvog razgovora licem u lice s američkim predsjednikom Joeom Bidenom, iako nije najavio značajnije pomake u zategnutim odnosima dvoje saveznika zbog nesuglasica oko ruskog oružja, Sirije, Libije i drugih pitanja.
Johnson odgodio ukidanje restrikcija za mjesec dana
ODGODA
Johnson odgodio ukidanje restrikcija za mjesec dana
LONDON - Britanski premijer Boris Johnson odgodio je u ponedjeljak plan ukidanja lockdowna za mjesec dana, upozorivši da bi, ako ništa ne poduzme, zbog indijske varijante covida-19 broj hospitaliziranih mogao doseći brojke s vrhunca prvog vala pandemije.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE