GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Putin: Kina i Njemačka postaju supersile, a utjecaj SAD-a slabi

Putin: Kina i Njemačka postaju supersile, a utjecaj SAD-a slabi
OCJENE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 22.10.2020 / 19:53
Autor: SEEbiz / H
MOSKVA - Vrijeme kada su SAD i Rusija odlučivali o najvažnijim svjetskim pitanjima je prošlost, rekao je u četvrtak ruski predsjednik Vladimir Putin dodajući da se Kina i Njemačka kreću prema statusu supersile.

Putin je na sastanku Valdai Cluba sugerirao da moć SAD-a slabi, kao i ona Britanije i Francuske, a da Peking i Berlin, u smislu političke i gospodarske težine, postaju velesile.

Ako Washington nije spreman s Moskvom razgovarati o globalnim problemima, Rusija će o tome razgovarati s drugim državama, rekao je Putin videolinkom.

Uoči američkih predsjedničkih izbora 3. studenoga, izjavio je kako se nada da će nova administracija biti za dijalog o sigurnosti i kontroli naoružanja.

Washington je prošli tjedan odbio prijedlog Rusije da se za godinu dana produži posljednji sporazum koji je ograničio američki i ruski nuklearni arsenal.

Svijet nema budućnosti bez sustava kontrole naoružanja, upozorio je Putin, ali i dodao da sigurnost Rusije bez sporazuma neće patiti.

Također je pozvao SAD da pomogne Rusiji u postizanju rješenja za sukob u Nagorno-Karabahu gdje je, po Putinovim riječima, poginulo oko 5000 ljudi.

"Puno je žrtava, više od 2000 sa svake strane", rekao je Putin.

Nagorno-Karabah, odmetnuti dio teritorija Azerbajdžana koji kontroliraju Armenci, objavio jr da je njegovih 874 vojnika i 37 civila poginulo u borbama od 27. rujna. Azerbajdžan je priopćio da je smrtno stradao 61 azerski civil i da je 291 ranjen, ali nije naveo vojne žrtve.

Stotine ljudi poginule su od izbijanja borbi 27. rujna, potaknuvši strah od šireg rata u koji bi se uključile Turska i Rusija i zabrinutost za sigurnost plinovoda i naftovoda kojima se azerbajdžanski plin i nafta transportiraju na svjetsko tržište.

Tagovi: Vladimir Putin, Kina, Njemačka
PROČITAJ I OVO
Šalaj: DP može biti zadovoljan, a Grbin je još sinoć trebao podnijeti ostavku
ANALITIČARI
Šalaj: DP može biti zadovoljan, a Grbin je još sinoć trebao podnijeti ostavku
ZAGREB - U mreži Prvog HRT-a gostovali su politolog Berto Šalaj i komunikologinja Nikolina Borčić. Analizirali su tko ima razloga za zadovoljstvo, a tko će morati na ozbiljno preispitivanje te koliko će teško biti sastaviti novu Vladu.
Predstavnik Bošnjaka Hodžić izabran u Sabor, upao i Furio Radin
MANJINCI
Predstavnik Bošnjaka Hodžić izabran u Sabor, upao i Furio Radin
ZAGREB - Armin Hodžić, kandidat Nacionalne koordinacije Bošnjaka u Hrvatskoj, preuzeo je od Ermine Lekaj Prljaskaj (Unija Albanaca u Hrvatskoj) zastupanje pet nacionalnih manjina u Hrvatskom saboru, pokazuju rezultati saborskih izbora održanih u srijedu.
Eurobarometar: Raste interes Hrvata za europske izbore
INTERES
Eurobarometar: Raste interes Hrvata za europske izbore
ZAGREB - Interes Hrvata za predstojeće europske izbore značajno je veći nego prije pet godina, pokazuju u srijedu rezultati posljednjeg Eurobarometra prije izbora novog saziva Europskog parlamenta.
Hajdaš Dončić dobio više preferencijalnih glasova od Grbina
SDP
Hajdaš Dončić dobio više preferencijalnih glasova od Grbina
ZAGREB - Preferencijalni glasovi na parlamentarnim izborima, održanima jučer, većinom su otišli nositeljima stranačkih lista po izbornim jedinicama.
Ovo su najveći gubitnici izbora
TEŽAK PAD
Ovo su najveći gubitnici izbora
ZAGREB - Najveći gubitnici izbora nedvojbeno su Davorko Vidović i ekipa okupljena u stranku Socijaldemokrati.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE