GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Putin iznenađujuće razriješio Surkova

Putin iznenađujuće razriješio Surkova
SMJENA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 18.02.2020 / 19:54
Autor: SEEbiz / H
MOSKVA - Ruski predsjednik Vladimir Putin otpustio je u utorak Vladislava Surkova, jednog od svojih najslavnijih savjetnika, tvorca 'putinizma' i "vertikale moći" o čijem se odlasku tjednima govorilo.

Smjena Surkova (55), objavljena je predsjedničkom uredbom na stranici Kremlja, a njegove moguće buduće funkcije nisu obznanjene.

Surkova je već 11. veljače na dužnosti glavnog pregovarača o sukobu na istoku Ukrajine naslijedio zamjenik šefa predsjedničke administracije Dmitrij Kozak (61), što je nastupilo u vrijeme obnove mirovnog procesa između Moskve i Kijeva.


Ruska oporba ne podnosi Surkova jer je on iz predsjedničke administracije početkom 2000. organizirao uspostavu sustava vlasti pomoću kontroliranih medija, krotke oporbe u parlamentu i gušenja prosvjeda.

Upravo je Surkov tvorac koncepta "vertikale moći", državne moći koja ovisi samo o Vladimiru Putinu.

Od 2014. glavni je ruski strateg u ukrajinskoj krizi, obilježenoj pripojenjem Krima 2014. godine i sukobom snaga Kijeva i proruskih separatista na istoku zemlje u kojem je poginulo više od 13.000 ljudi.

Bio je opsjednut sprečavanjem prozapadnih narodnih pobuna koje su izbile u nekoliko bivših sovjetskih republika, poput Narančaste revolucije u Ukrajini 2004. i Revolucije ruža u Gruziji 2003. godini.

Dok Moskva ne priznaje da financijski i vojno podržava separatiste, Surkov ne skriva osobne veze s njima. Na pogrebu Aleksandra Zakračenka, jednog od vođa pobunjenika na istoku Ukrajine, ubijenog 2018., javno ga je nazvao "bratom".

Zapadne sankcije nametnute Rusiji upravo zbog njezine uloge u sukobu na istoku Ukrajine, Surkov je nazvao "političkim Oskarom i "velikom časti".

Unatoč tomu Surkov je strastveni ljubitelj američke kulture, obožavatelj repera Tupaca Shakura čija je fotografija uz Che Guevarinu bila na zidu njegova ureda u Kremlju.

Rođen je 1964., od oca Čečena i majke Ruskinje, a karijeru je počeo 1987. u banci Menatep u kojoj ga je zaposlio Mihajlo Hodorovski, čovjek koji je izrastao u oligarha i milijardera i postao najveći neprijatelj Vladimira Putina.

Surkova je Kremlj uočio i zaposlio nešto prije iznenadnog povlačenja Borisa Jeljcina s predsjedničke dužnosti krajem 1999. s dolaskom Putina na vlast.

Sukrov je i autor romana s političkim zapletom koje piše pod pseudonimom (Natan Doubovicki), a piše i tekstove za pjesme ruske rock skupine Agatha Christie.

Tagovi: Vladimir Putin, Vladislav Surkov, putinizam, Kremlj, Rusija
PROČITAJ I OVO
Direktor CIA-e: Realan rizik da bi Ukrajina mogla izgubiti rat do kraja 2024.
RIZICI
Direktor CIA-e: Realan rizik da bi Ukrajina mogla izgubiti rat do kraja 2024.
WASHINGTON - Direktor američke Središnje obavještajne agencije (CIA) William Burns upozorio je da postoji "realni rizik" da bi Ukrajinci mogli izgubiti rat od Rusije na bojnom polju do kraja 2024. godine.
Preminuo Brano Mićunović
IN MEMORIAM
Preminuo Brano Mićunović
BUDVA - Taj Nikšićanin imao je razvijen biznis u Crnoj Gori, ali je najčešće pominjan kao osoba koja je rukovodila organizovanim kriminalom.
Radić: Jamčim da će DP ostati jedinstven
PORUKE
Radić: Jamčim da će DP ostati jedinstven
ZAGREB - U poslijeizbornim kombinacijama najviše se, kao onaj koji bi mogao donijeti prevagu u sastavljanju nove Vlade, spominje Domovinski pokret, čija je koalicija na parlamentarnim izborima održanima u srijedu osvojila 14 mandata.
Milanović: Ovo je priprema za državni udar, ali to neće proći
PREDSJEDNIK
Milanović: Ovo je priprema za državni udar, ali to neće proći
ZAGREB - "Ja ne moram biti mandatar. Očekivao sam i nešto više glasova. Većina je glasala za promjene, to bi se moralo poštivati. Tko će biti mandatar odlučuje samo saborska većina."
Troje ustavnih sudaca: Šeparović prijeti Saboru, to je protuustavno
PRIJETNJE
Troje ustavnih sudaca: Šeparović prijeti Saboru, to je protuustavno
ZAGREB - Troje ustavnih sudaca (Andrej Abramović, Lovorka Kušan i Goran Selanec) bilo je protiv odluke Ustavnog suda o Milanoviću.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE