GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Putin ipak ne dolazi u Beograd

Putin ipak ne dolazi u Beograd
RUSIJA-SRBIJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 15.10.2020 / 06:53
Autor: SEEbiz / NOVA.rs
BEOGRAD - Iako je pompezno najavljivan njegov dolazak u Srbiju, predsednik Rusije Vladimir Putin po svemu sudeći, neće prisustovati otvaranju Hrama Svetog Save koji je predviđen za kraj oktobra, saznaje Nova.rs.

“Putin neće doći u Srbiju, iako je to mesecima najavljivano. Njegov dolazak je predviđen za 20. oktobar, kad se je proslava Dana oslobođenja Beograda. Tada je trebalo da prisustvuje ceremoniji osvećenja Hrama Svetog Save. Međutim, on gotovo sigurno neće biti tu tog dana”, navodi izvor Nova.rs iz Srpske pravoslavne crkve.

Već dugo se licitiralo sa terminima sa otvaranjem Hrama Svetog Save. Pored pomenutog 20, pominjan je 24. oktobar kao dan kad će biti gotovi unutrašnji radovi na najvećoj crkvi na Balkanu.

Za Nova.rs su iz ambasade Rusije u Beogradu istakli su da nemaju informaciju o tome da će njihov predsednik o oktobru boraviti u srpskoj prestonici, iako se o tome već dugo govori u srpskoj javnosti.

Podsetimo, o dolasku Putina u Srbiju je ranije govorio za Nova.rs i patrijarh Irinej, navodeći da je određen termin za ponovno otvaranje Hrama Svetog Save, te da očekuje da će toj ceremoniji prisustvovati i šef ruske države.

“Mi smo taj termin odredili, ali je pitanje da li će biti moguće organizovati u drugoj polovini oktobra. To zavisi od mnogih faktora i činjenica. Mi imamo nade da će tom činu prisustvovati predsednik Rusije Vladimir Putin i od te ideje nismo odustali. Ponavljam, to će se dogoditi ako uslovi dozvole”, rekao je Irinej za Nova.rs u avgustu.

Ranije je sličnu najavu dao i sam predsednik Srbije Aleksandar Vučić, nakon što je u junu boravio u Moskvi.

“Putin je potvrdio da u oktobru dolazi u Srbiju. Biće to veličanstven događaj, kada budemo otvarali Hram Svetog Save. To će biti i dani koji će potvrditi zajedničku borbu srpskog i ruskog naroda u Drugom svetskom ratu ” napisao je Vučić nakon susreta sa predsednikom Rusije.

“Sastanci na ovako visokom nivou se organizuju mnogo ranije. Čudno je da ne postoji nikakva najava sedam dana ranije pred dolazak Putina”, navodi naš izvor.

Podsetimo, ranije je ruski portal Regnum objavio da senku na eventualni dolazak predsednika Rusije u Srbiju baca činjenica da će njegov domaćin u Hramu Svetog Save biti vladika Stefan Šarić, kojeg je student Akademije SPC Marko Žarkov optužio da je umešan u njegovu otmicu.

“Najveću pometnju u poslednjih nekoliko meseci izazvala je otmica za koju je optužen patrijarhov vikar i starešina Hrama Svetog Save Stefan Šarić. Student Akademije SPC otužio ga je za organizaciju otmice i premlaćivanje. On je naveo za srpske medije da je vladika naredio da ga otmu i pretuku u februaru ove godine, a još ranije mu je ovaj episkop pretio ubistvom. Da li će Putina dočekati episkop otužen za otmicu i prebijanje čoveka? Patrijarh srpski Irinej zvanično nije komentarisao ovaj skandal, koji je tema srpskih medija već nekoliko nedelja. Javnosti se samo obratio episkop bački Irinej, član Sinoda, koji je izrazio nadu da će se “slučaj sa spomenutog studenta istražiti što pre i da će počinioci odgovarati pred zakonom”, navodi se u tekstu Regnuma.

Tagovi: Hram svetog Save, Vladimir Putin, Aleksandar Vučić, Srpska pravoslavna crkva
PROČITAJ I OVO
Vučić se izvinjava Slovencima zbog izjave da su odvratni
REAKCIJE
Vučić se izvinjava Slovencima zbog izjave da su odvratni
NEW YORK - „Ako sam bilo koga u Sloveniji povredio, izvinjavam se, ali neću da se izvinjavam slovenačkim političarima“, poručio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić iz Njujorka.
Sanchez se povlači nakon otvaranja istrage protiv supruge
POVLAČENJE
Sanchez se povlači nakon otvaranja istrage protiv supruge
MADRID - Španjolski premijer Pedro Sanchez objavio je u srijedu da se povlači s javnih dužnosti jer mora "stati i promisliti" hoće li i dalje biti na čelu vlade nakon što je sud u Madridu otvorio preliminarnu istragu protiv njegove supruge zbog korupcije i i trgovine utjecajem.
Biden u kampanji i dalje koristi TikTok iako mu vlada prijeti zabranom
KAMPANJA
Biden u kampanji i dalje koristi TikTok iako mu vlada prijeti zabranom
WASHINGTON - Predsjednička kampanja Joea Bidena nastavit će koristiti TikTok, rekao je dužnosnik kampanje u srijedu, ubrzo nakon što je američki predsjednik potpisao zakon koji će zabraniti aplikaciju ako je kineski vlasnik ne proda
Grbin: Možemo!, Fokus i Petrov rekli su da im moj prijedlog nije neprihvatljiv
SDP
Grbin: Možemo!, Fokus i Petrov rekli su da im moj prijedlog nije neprihvatljiv
ZAGREB - " Mora se spriječiti pljačka, mora se osigurati sloboda govora, to je prioritet."
Preminuo Damir Matković, doajen televizijskog novinarstva
IN MEMORIAM
Preminuo Damir Matković, doajen televizijskog novinarstva
ZAGREB - Preminuo je veliki novinar i urednik te godinama jedno od najprepoznatljivijih lica Hrvatske televizije Damir Matković.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE