GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Putin i Xi za jačanje strateškog partnerstva dviju zemalja

Putin i Xi za jačanje strateškog partnerstva dviju zemalja
RUSIJA-KINA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 21.03.2023 / 22:36
Autor: SEEbiz / STA
MOSKVA - Ruski predsjednik Vladimir Putin i njegov kineski kolega Xi Jinping najavili su danas u Moskvi novu eru u odnosima dviju zemalja. Potpisali su sporazum o proširenju strateškog partnerstva dviju zemalja do 2030. godine. Dobre odnose učvrstili su nizom sporazuma na području gospodarske suradnje.

Kako je rekao Putin nakon razgovora s kineskim predsjednikom u Kremlju, danas su dvije strane potpisale dva sporazuma o partnerstvu i strateškoj suradnji dviju zemalja do 2030. Svečanost u Kremlju prenosila je i ruska državna televizija.

Istodobno, Putin je pozdravio "posebnost" veza s Pekingom. "Dvije deklaracije koje smo potpisali u potpunosti odražavaju posebnu prirodu rusko-kineskih odnosa, koji su model istinskog partnerstva i strateške interakcije", rekao je, prenosi ruska televizija.

Xi Jinping je rekao da potpisivanjem sporazuma o produbljivanju strateškog partnerstva, veze dviju zemalja ulaze u "novu eru" suradnje, prenosi francuska novinska agencija AFP.

Xi je pohvalio "konstruktivne razgovore" koje je vodio s ruskim čelnikom, spomenuvši proširenje trgovinske i gospodarske suradnje s Rusijom.

Kina želi opskrbljivati više elektrotehnike, prema Xiju. Putin je, međutim, rekao da su se Moskva i Peking dogovorili o dodatnim isporukama plina Kini kroz plinovod koji će povezivati Sibir i sjeverozapadnu Kinu. Dvije zemlje također planiraju proširiti prometne veze, uključujući izgradnju cesta i mostova, prenosi njemačka novinska agencija dpa.

Kako je naglasio Putin, trgovinska i gospodarska suradnja Pekinga i Moskve prioritet je Rusije.

Danas su održani službeni razgovori Putina i Xija, koji se žuri u trodnevnom posjetu Moskvi, u koju je stigao u ponedjeljak. To je prvi posjet kineskog predsjednika Moskvi nakon početka ruske invazije na Ukrajinu. Xi, koji je nedavno osvojio treći mandat na čelu zemlje, zadnji put je posjetio Rusiju 2019.

Kineski čelnik već je po dolasku u Moskvu istaknuo važnost jačanja rusko-kineskih odnosa i težnju multipolarnosti u svijetu koja će se temeljiti na načelima Povelje Ujedinjenih naroda.

Osim o jačanju strateške suradnje, očekuje se da će s Putinom razgovarati i o ratu u Ukrajini, a dotaknuti će se i pitanja iz mirovnog plana Pekinga za Ukrajinu.

Xi je danas rekao da Peking podržava diplomatsko rješenje sukoba u Ukrajini. "Vodimo se načelima Ujedinjenih naroda (...) i potičemo mirno rješenje" sukoba u Ukrajini, rekao je. "Mi smo uvijek za mir i dijalog", dodao je.

Danas je pak ruski predsjednik optužio Kijev da nije spreman provesti prijedloge Pekinga za okončanje sukoba u Ukrajini.

“Mnoge odredbe mirovnog plana koji je predložila Kina mogu poslužiti kao temelj za mirno rješenje kada Kijev i Zapad za to budu spremni”, rekao je Putin. "Međutim, do sada nismo vidjeli takvu spremnost s njihove strane", dodao je, prenosi AFP.

Kina, koja se smatra saveznicom Rusije, dosad nije osudila ruski napad, no Peking je u veljači predstavio mirovni plan za rješenje sukoba. U njemu je u 12 točaka, među ostalim, pozvao na što skorije izravne mirovne pregovore i upozorio na uporabu nuklearnog oružja. Plan je izazvao kritičke reakcije zapadnih zemalja, predvođenih Sjedinjenim Državama, rekavši da prijedlozi u njemu idu uglavnom u korist Rusije.

Tagovi: Vladimir Putin, Xi Jinping, Kina, Rusija, rat u Ukrajini, Tajvan
PROČITAJ I OVO
Omejec: Ako Milanović nastavi, ja bih apsolutno poništila izbore
PORUKE
Omejec: Ako Milanović nastavi, ja bih apsolutno poništila izbore
ZAGREB - Bivša predsjednica Ustavnog suda Jasna Omejec, inače članica Venecijanske komisije u Vijeću Europe, samo za Dnevnik Nove TV prokomentirala je situaciju oko kandidature predsjednika Zorana Milanovića na parlamentarnim izborima.
Plenković: Ovo je pokušaj državnog udara, SDP ima ozbiljan poremećaj
TEHNIČKI PREMIJER
Plenković: Ovo je pokušaj državnog udara, SDP ima ozbiljan poremećaj
SISAK - "Ljudima treba spas, ali ne spas od nas, nego od ovih koji rade državni udar", govori Plenković.
Benčić: Da sam na Milanovićevom mjestu, podnijela bih ostavku
PORUKE
Benčić: Da sam na Milanovićevom mjestu, podnijela bih ostavku
ZAGREB - Sandra Benčić, koordinatorica stranke Možemo, bila je gošća Newsrooma kod naše Anke Bilić Keserović s kojom je razgovarala o odluci Ustavnog suda da Zoran Milanović ne može sudjelovati na parlamentarnim izborima dok ne da ostavku na funkciji predsjednika Republike.
Milanović: Ovo je čisti puč, to se mora riješiti na izborima
PREDSJEDNIK
Milanović: Ovo je čisti puč, to se mora riješiti na izborima
VELA LUKA - "Ova ekipa iz Ustavnog suda zemlju gura u krizu. Moja kandidatura je rutinska stvar o kojoj ljudi tek trebaju odlučiti. Prijetnja meni je bez veze, oni su za mene stajske muhe."
Stubliću je okej što Milanović citira njegovu pjesmu
AUTOR STIHOVA
Stubliću je okej što Milanović citira njegovu pjesmu
ZAGREB - Rock glazbenik Jura Stublić, autor pjesme “Rijeke pravde”, čijim je stihovima predsjednik Republike Zoran Milanović najavio svoju kandidaturu na parlamentarnim izbornima, rekao je kako mu se to čini pozitivno, dodavši da autori i pišu pjesme zato da ih drugi pjevaju i koriste
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE