GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Pušačima s virusom HIV deset puta veći izgledi da umru od raka pluća

Pušačima s virusom HIV deset puta veći izgledi da umru od raka pluća
UPOZORENJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 19.09.2017 / 13:57
Autor: SEEbiz / H
WASHINGTON - Pušači zaraženi virusom HIV koji redovito primaju antiretrovirusnu terapiju prosječno imaju deset puta veće izglede umrijeti od raka pluća nego od AIDS-a, bolesti koju izaziva virus, navodi se u američkoj studiji.

"Pušenje i seropozitivnost posebno je štetna kombinacija kad je riječ o raku pluća", rekao je dr. Krishna Reddy iz Opće bolnice Massachusetts, voditelj studije objavljene u ponedjeljak u Journal of the American Medical Association (JAMA).

"Nevjerojatno je visok postotak pušača među osobama zaraženima HIV-om, virusom koji izaziva bolest Sindrom stečenog nedostatka imuniteta (AIDS), a što povećava opasnost od raka pluća", rekao je dr. Reddy.

U Sjedinjenim Državama više od 40 posto inficiranih virusom HIV pušači su što je visok udio u odnosu na 15 posto pušača u cjelokupnoj američkoj odrasloj populaciji.

Studija kaže da će 10 posto svih zaraženih koji primaju antiretrovirusnu (ARV) , bez obzira puše li ili ne, a to znači gotovo 60.000 ljudi, umrijeti od raka pluća.

Seropozitivne osobe danas imaju izglede doživjeti gotovo prosječnu starosnu dob ako redovito primaju ARV, no duhan i HIV povećavaju rizik od razvoja raka pluća mnogo više u seropozitivnih nego u osoba koje nisu nositelji HIV-a.

"Taj tip raka danas je jedan od glavni uzroka smrti među seropozitivnima, a gotovo sve smrti mogle bi se izbjeći", kaže dr. Rochelle Walensky, također iz Opće bolnice Massachusetts, jedna od koautora studije.

Znanstvenici su se koristili modelom simulacije kako bi odredili rizik razvoja raka pluća i to prema skupinama bivših pušača, pušača te onih koji nikada nisu uživali duhan. Pritom su uzeli u obzir koliko redovito ispitanici primaju ARV, a kao parametar uvrstili su i opasnost od drugih bolesti poput kardiovaskularnih koje su također povezane s pušenjem.

Studija je pokazala da će gotovo 25 posto seropozitivnih koji redovito primaju ARV, ali nastavljaju pušiti, umrijeti od raka pluća.

Među onima koji prestanu pušiti prije 40. rođendana, smrtnost od te bolesti iznosi 6 posto.

Autori su također procijenili da osobe zaražene HIV-om koje puše i uzimaju ARV imaju 6 do 13 puta veće izglede umrijeti od raka pluća nego od AIDS-a. Raspon od 6 do 13 ovisi o broj popušenih cigareta i spolu, a za muškarce prijetnja je veća.

Kod teških ovisnika o duhanu rizik iznosi 30 posto, kažu autori studije.

Procjenjuje se da u SAD-u živi 1,1 milijun ljudi zaraženih HIV-om, a svaka sedma osoba ne zna da je zaražena, navodi Centar za kontrolu i prevenciju bolesti.

U 2014., godini dijagnosticirano je 37.600 novih slučajeva zaraze, u iste je godine registrirano 6.721 smrti izravno povezano sa zarazom.

Tagovi: pušači s virusom HIV, rak pluća, pušenje
PROČITAJ I OVO
Vlada ovlastila dr. Markotić za potpisivanje ugovora za nabavu remdesivira
OVLASTI
Vlada ovlastila dr. Markotić za potpisivanje ugovora za nabavu remdesivira
ZAGREB - Vlada je zaključkom ovlastila ravnateljicu Klinike za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević" Alemku Markotić za potpisivanje ugovora o provedbi Okvirnog ugovora za opskrbu lijekom Veklury (remdesivir) za liječenje COVID-19 pacijenata kojima je potreban dodatni kisik.
NZZJZ Dr. Andrija Štampar: Građani s pozitivnim testom na koronu neka se jave liječnicima obiteljske medicine
POZIV
NZZJZ Dr. Andrija Štampar: Građani s pozitivnim testom na koronu neka se jave liječnicima obiteljske medicine
ZAGREB – Nastavni zavod za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“ poziva građane koji su se testirali na COVID-19 da obavezno ostanu kod kuće do dolaska nalaza.
Njemačka raspravlja o ograničenom lockdownu, Merkel za oštrije mjere
LOCKDOWN
Njemačka raspravlja o ograničenom lockdownu, Merkel za oštrije mjere
BERLIN - U Njemačkoj se u utorak, zbog rasta broja novozaraženih koronavirusom, razvila rasprava o mogućem lockdownu za pojedine javne sektore, a gospodarske udruge istodobno upozoravaju na pogubni utjecaj novog gašenja javnog života na pojedine branše poput ugostiteljsko-hotelijerske.
U Švedskoj najviše novozaraženih od početka pandemije
KORONA
U Švedskoj najviše novozaraženih od početka pandemije
STOCKHOLM - Švedska, čija je strategija borbe protv pandemije privukla globalnu pozornost, registrirala je 1870 novih slučajeva koronavirusa 23. listopada, najviši broj od početka pandemije, pokazali su podaci Švedske agencije za javno zdravstvo.
U Srbiji prvi put više od 1.000 novozaraženih
KORONA
U Srbiji prvi put više od 1.000 novozaraženih
BEOGRAD - U poslednja 24 časa u Srbiji je od koronavirusa preminulo pet osoba, zaražene su 1.053 osobe.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE