GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Puhovski o Plenkovićevoj izjavci: Već smo imali premijera koji se nije kandidirao na izborima

Puhovski o Plenkovićevoj izjavci: Već smo imali premijera koji se nije kandidirao  na izborima
ANALITIČARI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 03.04.2024 / 08:20
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Andrej Plenković u utorak je nakon sjednice Predsjedništva HDZ-a pred novinarima ponovno prokomentirao ambiciju predsjednika Republike Zorana Milanovića da nakon izbora postane predsjednik Vlade.

“Kršitelj Ustava je imao do petka vremena dati ostavku. Prema tome, on je irelevantan i nebitan i pokazao se političkom kukavicom. Ne želimo da itko pretendira na mjesto premijera mimo izbora. Onaj tko želi biti premijer mora ići u političku utakmicu”, kazao je Plenković.

Na tu je izjavu reagirao politički analitičar Žarko Puhovski ustvrdivši za N1 televiziju kako je netočno da premijer mora biti netko tko je sudjelovao na izborima. Uostalom, Hrvatska je već imala takvog premijera.

“Plenković je danas rezolutno izjavio da Milanović ne može biti premijer jer se nije kandidirao na izborima. Poznato je da smo već imali takvu situaciju s premijerom Tihomirom Oreškovićem. On je bio katastrofalan premijer, ali je bio legalno izabran u Saboru budući da nema nikakvih prepreka da taj mandat dobije onaj građanin ili građanka RH koji ima većinu u Saboru uza sebe. O tomu nema spora”, kazao je Puhovski.

To nije, dodaje, usporedivo sa situacijom Milanovićeve kandidature koja je evidentno protuustavna.

“Problem s Milanovićevom kandidaturom nije u tomu što ne sudjeluje na izborima, nego upravo obrnuto – u tomu što sudjeluje na izborima kao protuustavni antisistemski čimbenik. To što premijer Plenković tvrdi da je on sam bio i protiv postavljanja Oreškovića za mandatara, bilo bi u ovom slučaju relevantno samo ako bi se njega (Plenkovića) smatralo izvorom prava, a to ipak još nije slučaj. Koliko god se moglo razumjeti da je premijer nezadovoljan što je Milanović izbjegao sučeljavanje, toliko bi ipak trebao biti oprezniji u igranju s ustavnim normama, odnosno samim smislom vladavine prava”, ističe Puhovski.

Napomenuo je još jednom kako se ne smije reći da onaj tko želi biti premijer mora ići u političku utakmicu.

“Ali, legitimno je reći da bi onaj tko želi biti premijer trebao ići u političku utakmicu. Iz činjenice da Milanović nije osjetljiv na moralne imperative ne slijedi dopustivost interpretacije Ustava koja ne slijedi ni iz jedne norme i protuslovi onome što se već dogodilo unutar prakse primjene tog Ustava. Činjenica da premijer kao predsjednik HDZ-a naglašava da bi Ustavni sud i Državno izborno povjerenstvo trebali reagirati na Milanovićevo ponašanje otkako je počeo kandidacijski postupak, također je pomalo nesretna jer daje privid da jedan od sudionika izbornog natjecanja docira onima čija je zadaća prosuđivati regularnost samog tog izbornog natjecanja”, istaknuo je Puhovski reagirajući na Plenkovićevu izjavu.

Tagovi: PUHOVSKI, PLENKOVIĆ, MILANOVIĆ, OREŠKOVIĆ
PROČITAJ I OVO
Pavliček: Uvjeren sam da se HDZ neće odreći manjinaca
PORUKE
Pavliček: Uvjeren sam da se HDZ neće odreći manjinaca
ZAGREB - Predsjednik Hrvatskih suverenista Marijan Pavliček gostovao je u Newsroomu kod Anke Bilić Keserović gdje su razgovarali o tome tko bi i kako mogao formirati Vladu.
Plenković: Gubitnici neće doći do 76 ruku
PORUKE
Plenković: Gubitnici neće doći do 76 ruku
ZAGREB - "Dogovorili smo da će HDZ, kad god bue sazvana nova sjednica konstituirajućeg Sabora, ponovno predložiti Gordana Jandrokovića za predsjednika Sabora."
Anušić: Pregovori će trajati vrlo kratko
PORUKE
Anušić: Pregovori će trajati vrlo kratko
ZAGREB - Ministar obrane Ivan Anušić (HDZ) rekao je da HDZ zasad vodi neformalne razgovore, da će otvoriti sve opcije i vladu pokušati složiti što prije. Na pitanje tko će biti s njime u pregovaračkom timu, odgovorio je da još ništa nije definirano.
Domovinski pokret: Nismo tražili nikakva ministarstva jer nismo imali pregovore
OTKRIĆA
Domovinski pokret: Nismo tražili nikakva ministarstva jer nismo imali pregovore
ZAGREB - "Mi uopće ne znamo s kim bi pregovarali na ljevici. HDZ je oformio tim", započeo je presicu DP-a Mario Radić.
Milanović: Nikoga neću požurivati, prvo zasjedanje je 20 dana od konačnih rezultata
PREDSJEDNIK
Milanović: Nikoga neću požurivati, prvo zasjedanje je 20 dana od konačnih rezultata
BRDO KOD KRANJA - Predsjednik Republike Zoran Milanović izjavio je u ponedjeljak da će, sukladno Ustavu, pozvati Hrvatski sabor na prvo zasjedanje 20 dana nakon objave konačnih rezultata parlamentarnih izbora, a do tada neće nikoga požurivati.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE