GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Puhovski o odlasku Marića: Mora da je nešto doista ozbiljno u pitanju

Puhovski o odlasku Marića: Mora da je nešto doista ozbiljno u pitanju
ANALITIČARI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 06.07.2022 / 09:29
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Politički analitičar, profesor filozofije Žarko Puhovski komentirao je za N1 iznenadni odlazak ministra financija Zdravka Marića iz Vlade.

“To je ozbiljno oštećenje Vlade jer je on jedan od, možda dvojice ministara, uz Butkovića, koji su od početka bili s Plenkovićem i imali jasan ugled u svom resoru, bez obzira na primjedbe kojih uvijek ima”, kaže profesor Puhovski dodajući da je ovo “nešto na što je Plenković morao pristati pod nekim ozbiljnim pritiskom”.

“Radi li se zaista o nekom privatnom problemu, to ne možemo znati, ali mora da je nešto doista ozbiljno. Kad pristane na ovakvo oštećenje Vlade, Plenković mora imati dobre razloge. On je inzistirao na toj stabilnosti i uglavnom je mijenjao ministre pod izvanjskim pristicima”, objašnjava Puhovski.

Upitan odlazi li Marić možda zbog afere za koju se još ne zna, profesor kaže kako smatra da je to malo vjerojatno. “To bi bilo prvi put da se preliminarno reagira na aferu, da je Vlada doznala za aferu prije onih koji je mogu dati u javnost. Čini mi se da se radi o privatnom problemu, ali možda se pokaže da se neke tajne u Hrvatskoj ipak mogu održati. Ništa na to ne upućuje, osim onoga da je premijer ministre mijenjao samo pod izvanjskim pritiskom i da su se obiteljski, zdravstveni problemi obično pojavljivali kao izgovor kod takvih poremećaja. To bi jedino moglo biti nešto što se događalo u nacionalizaciji Agrokora, to je jedino što je nalik na ozbiljnu aferu u kojoj se Marić spominjao, ali pored premijera i gospođe Dalić on je bio u drugom planu”, govori profesor Puhovski za N1 o mogućim uzrocima naprasnog odlaska Zdravka Marića iz Vlade.

Što se tiče Marićevog upravljanja resorom financija, Puhovski smatra da je Marić i više nego uspješno plivao tim vodama i da će njegov nasljednik možda moći samo nastaviti utabanom stazom.

“Mislim da je bio veoma uspješan ministar. Bio je i ministar koji je, bez obzira na sitne skandalčiće s hotelima i jahtama, dobro komunicirao s medijima i bio u stanju reći ono što je morao i ne više od toga, a da ga ne uzmu na zub kao druge ministre”, kaže profesor.

Govoreći o Marićevom nasljedniku Marku Primorcu, Puhovski kaže kako će on, ako se ne otkrije neka “skrivena tempirana bomba” u financijama države, samo nastaviti raditi ono što je već uspješno radio Marić “u veoma teškim situacijama u kojima se Hrvatska našla”.

“Ne treba očekivati da će ova liberalna koncepcija biti promijenjena kao svjetonazor, ali će se pokazati da ona funkconira po lijepom vremenu. Čim se vrijeme promijenit, liberala, i oni tvrdokorni, privaćaju državnu intervenciju. To je Marić i radio, stalno je gunđao protiv državne intervencija, a stalno intervenirao. On je bio prinudni upravitelj hrvatske ekonomije godinama”, kaže Puhovski.

“Novi ministar bi vjerojatno trebao samo nastaviti, jer s obzirom na eurozonu i situaciju izazvanu ratom u ukrajini, Hrvatska nema nikakv značajan prosotr za vlastitu politiku”

Marićev odlazak neće ugroziti ulazak Hrvatske u eurozonu, smatra Puhovski. “U Bruxellesu se funkcionira eurokratski, funkcionalno i prije svega cinično i to nema veze s osobnim kontaktima i prijateljstvima, iako to naši političari pokušavaju prikazati kao uspjeh, to da su prijatelji s nekim u Bruxellesu”, kaže.

Tagovi: Žarko Puhovski, Zdravko Marić, Marko Primorac
PROČITAJ I OVO
Pupovac izgubio živce nakon predaje liste
NERVOZA
Pupovac izgubio živce nakon predaje liste
ZAGREB - Samostalna demokratska srpska stranka (SDSS) održala je konferenciju za novinare na kojoj su Milorad Pupovac, Dragana Jeckov i Anja Šimpraga predstavili izborni program za predstojeće parlamentarne izbore.
Udvostručena dobit Huaweija u 2023.
UZLET
Udvostručena dobit Huaweija u 2023.
PEKING - Kineska telekomunikacijska tvrtka Huawei objavila je u petak da se njena neto dobit za 2023. više nego udvostručila zahvaljujući boljoj ponudi proizvoda.
Poljska digla borbene avione zbog ruskih projektila
RAT U UKRAJINI
Poljska digla borbene avione zbog ruskih projektila
VARŠAVA - Ruske snage rano u petak gađale su infrastrukturu u okrugu Kamjanske blizu ukrajinskog grada Dnjipra, pri čemu je najmanje jedna osoba ozlijeđena, rekao je regionalni guverner, dok je medijska kuća Suspilne izvijestila o eksplozijama i u Ivano-Frankovskoj i Hmeljničkoj oblasti.
Lavrov: Ukrajinski mirovni plan je besmislen
OCJENE
Lavrov: Ukrajinski mirovni plan je besmislen
MOSKVA - Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov izjavio je da je mirovni plan koji je predložila Ukrajina besmislen jer se temelji na neprihvatljivim idejama poput povlačenja Moskve iz područja koja je zauzela.
Milanović: Imam posla s nasilnicima, moram biti glasan
PREDSJEDNIK
Milanović: Imam posla s nasilnicima, moram biti glasan
ZAGREB - "HDZ je nasilni rimski imperij u galskom selu, možete se boriti samo glasno kao Asterix."
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE