GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Prvi takav slučaj: Obitelj traži odštetu od KBC-a Zagreb jer im je od korone umrla baka

Prvi takav slučaj: Obitelj traži odštetu od KBC-a Zagreb jer im je od korone umrla baka
ODŠTETA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 20.08.2021 / 09:49
Autor: SEEbiz / jutarnji.hr
ZAGREB - KBC Zagreb je prva bolnica u Hrvatskoj od koje je zatražena odšteta, točnije nagodba zbog smrti od Covida-19.

Obitelj iz jednog mjesta s istoka Hrvatske smatra da se njihova pokojna 84-godišnja baka zarazila u toj zdravstvenoj ustanovi. Tražili su odštetu od 632.000 kuna i plaćene odvjetničke troškove, piše Jutarnji list.

'Bolnica je odbila nagodbu jer nema dokaza da se žena zarazila u bolnici, a mi smo poduzeli sve mjere zaštite od korone koje su u tom trenutku bile moguće', kaže prof. dr. Ante Ćorušić, ravnatelj KBC-a Zagreb. Hoće li obitelj podignuti sudsku tužbu, još nije poznato. No bez obzira na ovaj slučaj, postoji mogućnost da tužbe vezane uz Covid-19 budu znatno češće s obzirom na to da pandemija još ne pokazuje smirivanje, piše Jutarnji list.

Naime tijekom prošle godine u zdravstvenim ustanovama postojale su smjernice koje su omogućavale određenu razinu zaštite od infekcije zdravstvenih djelatnika, a onda i pacijenata, ali je i s njima mogućnost prijenosa bila velika, a razlozi za tužbe zbog toga ograničeni. Međutim od trenutka postojanja cjepiva značajno se povećava sigurnost, ali samo ako su prije svih cijepljeni zdravstveni djelatnici.

To je razlog zašto je u nekim zemljama EU za njih cijepljenje obavezno, poput Italije, Francuske, Grčke i Mađarske. Nažalost, u Hrvatskoj je situacija s cijepljenjem zdravstvenih djelatnika još uvijek loša. Istina, liječnici su se cijepili više od 80 posto, ali medicinske sestre i tehničari tek su stigli do polovice.

Naime ovaj slučaj iz KBC-a Zagreb zapravo nema utemeljenja u 'gruboj nepažnji ili namjeri zaražavanja', ako se ono i dogodilo u bolnici. Radilo se o pacijentici koja je došla u bolnicu zbog ozljede rebara uslijed pada. Testirana je i bila je u tom trenutku negativna na Covid-19. No nekoliko dana poslije njezin je test bio pozitivan, premještena je u KB Dubrava, u kojoj je 6. prosinca umrla. U KBC-u Zagreb ističu da su se poštovali svi protokoli za Covid.

'Vrlo je važno kod odluke ima li pacijent pravo na odštetu ili ne utvrditi je li za zaštitu od zaraze poduzeto sve ono što je temeljeno na smjernicama struke', objašnjava odvjetnica Ana Gruber.

Upravo Covid-19 razlog je tome da se u SAD-u, u kojem su odštetni zahtjevi gotovo svakodnevna pojava, već na početku pandemije krenulo u promjene zakona koji reguliraju odštete u većini saveznih država kojima se osigurava 'građanski imunitet na zahtjeve vezane za širenje Covida-19 osim u ograničenim situacijama koje uključuju grubi nemar, namjerno i bezobzirno ponašanje, nepromišljeno nanošenje štete ili namjerno nanošenje štete'.

Drugim riječima, teško da bi itko po tome mogao dobiti odštetu povezanu s Covidom-19 sve dok se nije pojavilo cjepivo, piše Jutarnji list.

Tagovi: odšteta za smrt od korone, Ante Ćorušić, KBC Zagreb, koronavirus u Hrvatskoj
PROČITAJ I OVO
Njemački mediji: Plenković će imati velike muke kako bi sastavio većinu
ODJECI
Njemački mediji: Plenković će imati velike muke kako bi sastavio većinu
BERLIN - Mediji s njemačkoga govornog područja u analizama izbora u Hrvatskoj ukazuju na predstojeće mukotrpno sastavljanje vlade i ne isključuju mogućnost novih izbora.
Milinović: Ustavni sud vraća nas u kaljužu
PORUKE
Milinović: Ustavni sud vraća nas u kaljužu
ZAGREB - Ne stišavaju se reakcije na odluku Ustavnog suda da Zoran Milanović ne može biti mandatar i predsjednik Vlade.
Preminula Bojana Janković
IN MEMORIAM
Preminula Bojana Janković
BEOGRAD - Beživotno telo B.J. (1977) pronađeno je sinoć oko 19 u stanu u Ulici Đure Daničića, u Starom gradu.
Direktor CIA-e: Realan rizik da bi Ukrajina mogla izgubiti rat do kraja 2024.
RIZICI
Direktor CIA-e: Realan rizik da bi Ukrajina mogla izgubiti rat do kraja 2024.
WASHINGTON - Direktor američke Središnje obavještajne agencije (CIA) William Burns upozorio je da postoji "realni rizik" da bi Ukrajinci mogli izgubiti rat od Rusije na bojnom polju do kraja 2024. godine.
Preminuo Brano Mićunović
IN MEMORIAM
Preminuo Brano Mićunović
BUDVA - Taj Nikšićanin imao je razvijen biznis u Crnoj Gori, ali je najčešće pominjan kao osoba koja je rukovodila organizovanim kriminalom.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE