GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Prvi takav slučaj: Obitelj traži odštetu od KBC-a Zagreb jer im je od korone umrla baka

Prvi takav slučaj: Obitelj traži odštetu od KBC-a Zagreb jer im je od korone umrla baka
ODŠTETA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 20.08.2021 / 09:49
Autor: SEEbiz / jutarnji.hr
ZAGREB - KBC Zagreb je prva bolnica u Hrvatskoj od koje je zatražena odšteta, točnije nagodba zbog smrti od Covida-19.

Obitelj iz jednog mjesta s istoka Hrvatske smatra da se njihova pokojna 84-godišnja baka zarazila u toj zdravstvenoj ustanovi. Tražili su odštetu od 632.000 kuna i plaćene odvjetničke troškove, piše Jutarnji list.

'Bolnica je odbila nagodbu jer nema dokaza da se žena zarazila u bolnici, a mi smo poduzeli sve mjere zaštite od korone koje su u tom trenutku bile moguće', kaže prof. dr. Ante Ćorušić, ravnatelj KBC-a Zagreb. Hoće li obitelj podignuti sudsku tužbu, još nije poznato. No bez obzira na ovaj slučaj, postoji mogućnost da tužbe vezane uz Covid-19 budu znatno češće s obzirom na to da pandemija još ne pokazuje smirivanje, piše Jutarnji list.

Naime tijekom prošle godine u zdravstvenim ustanovama postojale su smjernice koje su omogućavale određenu razinu zaštite od infekcije zdravstvenih djelatnika, a onda i pacijenata, ali je i s njima mogućnost prijenosa bila velika, a razlozi za tužbe zbog toga ograničeni. Međutim od trenutka postojanja cjepiva značajno se povećava sigurnost, ali samo ako su prije svih cijepljeni zdravstveni djelatnici.

To je razlog zašto je u nekim zemljama EU za njih cijepljenje obavezno, poput Italije, Francuske, Grčke i Mađarske. Nažalost, u Hrvatskoj je situacija s cijepljenjem zdravstvenih djelatnika još uvijek loša. Istina, liječnici su se cijepili više od 80 posto, ali medicinske sestre i tehničari tek su stigli do polovice.

Naime ovaj slučaj iz KBC-a Zagreb zapravo nema utemeljenja u 'gruboj nepažnji ili namjeri zaražavanja', ako se ono i dogodilo u bolnici. Radilo se o pacijentici koja je došla u bolnicu zbog ozljede rebara uslijed pada. Testirana je i bila je u tom trenutku negativna na Covid-19. No nekoliko dana poslije njezin je test bio pozitivan, premještena je u KB Dubrava, u kojoj je 6. prosinca umrla. U KBC-u Zagreb ističu da su se poštovali svi protokoli za Covid.

'Vrlo je važno kod odluke ima li pacijent pravo na odštetu ili ne utvrditi je li za zaštitu od zaraze poduzeto sve ono što je temeljeno na smjernicama struke', objašnjava odvjetnica Ana Gruber.

Upravo Covid-19 razlog je tome da se u SAD-u, u kojem su odštetni zahtjevi gotovo svakodnevna pojava, već na početku pandemije krenulo u promjene zakona koji reguliraju odštete u većini saveznih država kojima se osigurava 'građanski imunitet na zahtjeve vezane za širenje Covida-19 osim u ograničenim situacijama koje uključuju grubi nemar, namjerno i bezobzirno ponašanje, nepromišljeno nanošenje štete ili namjerno nanošenje štete'.

Drugim riječima, teško da bi itko po tome mogao dobiti odštetu povezanu s Covidom-19 sve dok se nije pojavilo cjepivo, piše Jutarnji list.

Tagovi: odšteta za smrt od korone, Ante Ćorušić, KBC Zagreb, koronavirus u Hrvatskoj
PROČITAJ I OVO
Plenković u Osijeku: Vlada nastavlja sa snažnom podrškom Slavoniji
OSIJEK SLAVI
Plenković u Osijeku: Vlada nastavlja sa snažnom podrškom Slavoniji
OSIJEK -Svečanom sjednicom Gradskog vijeća u osječkom HNK-u u četvrtak je obiježen Dan grada, a hrvatski premijer Andrej Plenković poručio je da će Vlada nastaviti snažnu podršku Slavoniji, Baranji i Srijemu, kroz politiku koja je počela prije pet godina.
Schallenberg se nakon samo nekoliko tjedana povlači s funkcije austrijskog kancelara
POVLAČENJE
Schallenberg se nakon samo nekoliko tjedana povlači s funkcije austrijskog kancelara
BEČ - Austrijski kancelar Alexander Schallenberg je nakon samo nekoliko tjedana objavio u četvrtak da se povlači s dužnosti predsjednika austrijske vlade.
Od veljače 2022. u Njemačkoj obavezno cijepljenje, a uvode se i drastična ograničenja za necijepljene
OŠTRIJE MJERE
Od veljače 2022. u Njemačkoj obavezno cijepljenje, a uvode se i drastična ograničenja za necijepljene
BERLIN - Predstavnici savezne i vlasti njemačkih saveznih pokrajina donijeli su na sastanku u Berlinu u četvrtak odluku o pooštrenju mjera za necijepljene, koje sadrže drastična ograničenja kontakata i pristupa maloprodaji te kulturnim i sportskim natjecanjima, a priprema se i uvođenje opće obveze cijepljenja protiv koronavirusa.
Evo što je DORH utvrdio u nadzoru slučaja Žalac
NADZOR
Evo što je DORH utvrdio u nadzoru slučaja Žalac
ZAGREB - Utvrđeno je da je USKOK dostavio EPPO-u, na njihovo traženje, tražene informacije i dijelove spisa, uz dogovor o njihovu povratu po izvršenom skeniranju, navode u priopćenju.
Beroš: Pad broja novozaraženih u odnosu na prošli tjedan
PAD
Beroš: Pad broja novozaraženih u odnosu na prošli tjedan
ZAGREB - Ministar zdravstva Vili Beroš izvijestio je u četvrtak na sjednici Vlade o padu broja novozaraženih u odnosu na prošli tjedan za 14,5 posto i blagom padu broja hospitaliziranih, iako je pritisak na bolnički sustav i dalje velik.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE